10 najpopularnijih digitalnih poslovnih imenika

10 najpopularnijih digitalnih poslovnih imenika

 

Šta su digitalni poslovni imenici?


Digitalni poslovni imenici su spisak preduzeća i drugih poslovnih subjekata koji se može pretraživati. Mogu da budu opšteg karaktera ili su fokusirani na određenu industrijsku granu (nekretnine, turizam, metalurgija, itd) ili geografsku lokaciju (na nivou države, regiona, grada ili delova grada).

Poslovni imenici sadrže nazive preduzeća, kratak ili duži opis njihove delatnosti, kontakt podatke, adrese, brojeve telefona, email, URL adrese sajtova, kao i linkove do njihovih profila na društvenim mrežama.

Poslovni imenici na internetu su moderna verzija telefonskih imenika.

Njihova namena je da olakšavaju korisnicima da lakše pronađu usluge i proizvode koje su im potrebni. Osim toga, pomažu sajtovima da se bolje rangiraju u Google pretrazi (SERP) tako što usmeravaju saobraćaj prema njima.

Poslovni imenici (koristi se još naziv poslovni direktorijumi) su posebno korisni za mala i srednja preduzeća, jer im pomažu u razvijanju njihovog brenda.

 

Digitalni poslovni imenici i SEO


Poslovni imenici utiču na bolji SEO (search engine optimization - optimizacija za pretraživače) sajtova kompanija.

Oni imaju visok autoritet domena (DA – domen authority), koji utiče na to da njihovi povratni linkovi imaju visoku vrednost i utiču na bolje rangiranje u organskoj pretrazi. A što su sajtovi bliže prvoj strani, to je i vidljivost brenda veća, što samim tim povećava i mogućnost da ih potencijalni klijenti brže i lakše pronađu.

Doprinos SEO varira u zavisnosti od autoriteta domena poslovnog imenika, i da li su linkovi “no follow” (imaju ograničenu SEO vrednost) ili “do follow”.

Postoji na stotine poslovnih imenika, a mi smo za vas odabrali 10 najpopularnijih i najkorišćenijih.


1. Google profil preduzeća (Google Business Profile)


Možda najpoznatiji poslovni imenik koji postoji na internetu. Ranije se nazivao Google My Business i ima mesečni saobraćaj od oko 4.1 milijarde pregleda.

Svako preduzeće može besplatno da kreira svoj profil, i u okviru njega da objavljuje oglase koji se, u rezultatima pretrage, kotiraju visoko. Profili sadrže lokacije, kontakt podatke, brojeve telefona, URL sajtova, fotografije, video zapise i kratke opise firme.

U oglasima mogu da se postave dugmad za telefonski poziv, slanje emailova i kontakt forme za online naručivanje proizvoda i usluga. Time se korisnicima omogućava brzo i direktno kontaktiranje kompanija još u toku pretraživanja. Omogućeno je i ostavljanje ocena i recenzija.
 

Imenici

Fotografija br.1: Google profil preduzeća sudskog prevodioca za engleski jezik Jasne Filipović Bojić

 

2. Fejsbuk (Facebook)


Facebook je (još uvek) najveća društvena mreža koja pruža veoma velike mogućnosti za marketing. Posebno je vole mala i mikro preduzeća čije je poslovanje usmereno na lokalno tržište. Mali biznisi se često rešavaju da umesto sajta naprave Facebook poslovnu stranicu.

Otvaranje naloga i poslovne stranice su besplatni. Potrebno je, u par veoma jednostavnih koraka, napraviti poslovnu stranicu, dodati adresu, brojeve telefona, email, Url sajta, radno vreme i osnovne podatke o delatnosti. Poslovni subjekti su kategorisani u posebne kategorije (na primer: pekare, restorani, prodavnice, frizerski saloni, apoteke, itd), što omogućava lakšu segmentaciju i njihovo pronalaženje.
 

Poslovni adresari


Fotografija br.2: Poslovna strana naFacebooku


3. Twitter


Tviter je društvena mreža, ali veoma dobro funkcioniše i u poslovne namene. Kompanije ga najviše koriste kao sredstvo za promociju, preko koga će potencijalni klijenti moći lakše da ih pronađu, a zatim kao kanal za korisničku podršku. Preko Tvitera, oni mogu da komuniciraju sa kupcima, da odgovaraju na njihove tvitove i privatne poruke, razmenjuju informacije i šire svesnost o svom brendu.

Preduzeća mogu da kreiraju nalog, da postave osnovne podatke o svom poslovanju, dodaju telefonske brojeve i linkove do svog sajta. Na ovoj platformi se dosta koriste heštegovi preko kojih su šanse da se privuku novi korisnici daleko veće. Omogućena je i funkcija zakačenog tvita (pinned tweet), koja omogućava zadržavanje tvita na vrhu postova (korisno prilikom objava popusta, novog radnog vremena, promocija novih proizvoda i sličnog).
 

Google

Fotografija br.3:  Twitter

 

4. LinkedIn


Još jedna društvena mreža. LinkedIn je platforma kreirana i dizajnirana sa namenom da poveća interakciju među profesionalcima u različitim sektorima industrije i ekonomije.

Osim osnovnih informacija o poslovanju, na LinkedIn-u mogu da se šalju ciljane i ažurirane poruke i reklame pratiocima, na osnovu njihovih veština, struke i profesija. Informacije koje su postavljene na nalozima često se prikazuju i u relevantnim pretragama na Google-u.

 

5. Instagram


Posedovanje i održavanje Instagram poslovnog profila je skoro isto kao održavanje individualnog naloga na ovoj društvenoj mreži. Instagram je više vizuelna platforma, tako da je potrebno postavljati što je moguće više relevantnih fotografija i video klipova poslovanja. Recimo, rent a car kompanije postavljaju fotografije svojih vozila, turističke agencije fotografije plaža, hotelskih smeštaja, itd.

Slično kao kod Twittera, za lakše pretraživanje i pronalaženje i koriste se heštegovi. Na primer, ako imate prodavnicu rasvete na Karaburmi, koristite #rasveta i #karaburma.

Fotografija br.4: Poslovni nalog na Instagramu

 

6. Žute strane (Yellow Pages)


Žute strane su jedan od najstarijih poslovnih imenika. Nekada je to bila podebela knjiga nalik telefonskom imeniku, koja je bila puna poslovnih informacija. Štampala se i ažurirala najmanje jednom godišnje i isporučivala svakom preduzeću, potpuno besplatno.

Digitalna era u kojoj živimo i ovde je donela promene, tako da se ovaj poslovni adresar nudi u online formatu. Ono što se nije promenilo je mnoštvo relevantnih i potrebnih informacija o preduzećima. Poslovni subjekti mogu sami da se prijave preko kontakt forme, podaci se popunjavaju online, a zatim verifikuju putem telefonskog poziva. Postoji opcija plaćenog oglašavanja koji ima prednost pri pretraživanju.
 

Imenik

Fotografija br. 5: Žute strane


7. Yahoo Business Listings


Unos preduzeća u ovaj poslovni direktorijum nije jednostavan proces, najviše zato što je Yahoo prepustio upravljanje kompaniji pod nazivom Yext. Ali prisustvo preduzeća na ovom poslovnom direktorijumu je veoma preporučljivo zato što poboljšava SEO, povećava konverziju, i brzinu u pružanju potrebnih usluga.

Unos i ažuriranje jednog naloga je besplatno. Korisnici imaju opciju da svoj unos dodaju na više od 50 drugih sajtova, ali ova usluga godišnje košta od 199 do 999 dolara, u zavisnosti od broja sajtova.
 

Yahoo

Fotografija br.6: Yahoo


8. Bing Places for Business


Bing Places for Business je besplatna lista o poslovnim subjektima, koja se pojavljuje u rezultatima pretrage na Bing-u, kao i na Bing Maps za desktop i mobilne uređaje. Funkcioniše slično kao Google profil preduzeća, prikazuje osnovne podatke o firmi, adresu, brojeve telefona, url sajta, radno vreme, opis delatnosti, itd. Jedina razlika je što ovde korisnici ne mogu da ostavljaju recenzije i komentare. Umesto toga, recenzije mogu da se importiraju sa Tripadvisor-a.

 

9. Tripadvisor


Tripadvisor je jedan od najvećih onlajn poslovnih imenika koji je vezan za turizam i putovanja. Koriste ga turističke agencije, hoteli, hosteli, privatni apartmani, restorani, taverne, rent a car agencije, autobuski prevoznici, itd.

Turisti i putnici koriste ovu platformu da pronađu smeštaj za letovanje i zimovanje, da isplaniraju aranžmane za svoj odmor i da istraže destinacije koje vredi posetiti. To su, recimo, muzeji, pozorišta, galerije, spomenici kulture, prirodne lepote, staze za pešačenje, i tako dalje.

Firme koje su zainteresovane za reklamiranje na Tripadvisor-u mogu besplatno da otvore svoj nalog i da unesu osnovne detalje o svom poslovanju, adresu i kontakt informacije, kao i fotografije i video zapise. Zbog prirode turističke deletnosti, kvalitet fotografija i snimaka je veoma važan, tako da tu ne bi trebalo da postoje improvizacije.

Sa svoje strane, (ne)zadovoljni klijenti mogu da ostavljaju recenzije i ocene na koje kompanije mogu da odgovore. Na ovaj način između njih se stvara interakcija koja pomaže dalje širenje svesnosti o brendu. Na Tripadvisor-u postoji i mogućnost plaćenog oglašavanja.
 

Tripadvisor

Fotografija br.7: Tripadvisor

 

10. Yelp


Mnogi posetioci koriste Yelp da bi lakše pronašli lokalne restorane, poslastičarnice, pekare, apartmane, kao i električare, vodoinstalatere, cvećare i slično.Yelp je prvenstveno lokalni poslovni imenik namenjen malim i mikro preduzećima.

Unos je besplatan, mada postoje i plaćeni sponzorisani postovi koji dobijaju bolje mestu u pretragama.

Naveli smo deset najvećih i najpoznatijih poslovnih imenika u globalnim razmerima. Ali, postoje i oni manji, koji deluju u lokalnim granicama.Od “domaćih igrača” da pomenemo Navidiku, Aladin, PlanPlus, 4zida.rs (koji se specijalizovao za nekretnine), Beogradski adresar, Firme iz Srbije, itd.

Da bi maksimalno iskoristila sve prednosti, preduzeća treba da teže da budu upisana u što više velikih međunarodnih, ali i u manje imenike, koji imaju lokalni značaj.

 

Zaključak


Za svako poslovanje, bilo da se radi o malom, sredjem ili velikom preduzeću, važno je da ima nalog u što više poslovnih imenika. Naloge treba redovno ažurirati i dopunjavati, a na pitanja i recenzije odgovarati u što kraćem roku. Na taj način će klijenti moći da pronađu ono što im treba, da pregledaju relevantne sajtove, da kontaktiraju firmu, i na kraju - da kupe od njih proizvod ili uslugu.

Upravo zbog toga, nije retkost da se za održavanje i upravljanje nalozima na digitalnim poslovnim imenicima odredi jedno ili više odgovornih lica. Veoma je važno da ovi nalozi uvek budu ažurni.

A da li vi koristite poslovne imenike? Podelite svoja razmišljanja sa nama u komentarima.

 

Fotografije:

https://www.pexels.com

 

komentara (2)

  • Beli
    Beli

    Ako nisi u imeniku jesi na Google. Tako da ko hoce moze da te nadje i ako nisi u nekom od ovih imenika.

  • Olga
    Olga

    Sada ih ne koristim, ali nekada jesam, dok su nam na adresu stizali Yellow pages. Mada, moram priznati da su dobra stvar, jer na jednom mestu može da se pronađe više informacija.

Dodajte komentar