8 prednosti koje vašem domu donosi prečišćivač vazduha

8 prednosti koje vašem domu donosi prečišćivač vazduha

 

Svakog dana raste zabrinutost zbog nivoa zagađenja vazduha kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru. Prema nekim od agencija za zaštitu životne sredine, vazduh u zatvorenom prostoru može biti i do pet puta zagađeniji od spoljašnjeg.

Pošto unutrašnji vazduh ne cirkuliše toliko koliko spoljašnji, pa mnogi zagađivači u vazduhu unutrašnjeg prostora nastavljaju da napreduju. Ipak, postoji rešenje, a zove se prečišćivač vazduha, a koje su prednosti koje on donosi vašem domu, saznaćete ako pročitate ovaj tekst.

Prečišćivači mogu da osveže ustajali vazduh, kao i da smanje šanse za zdravstvene probleme izazvane zagađivačima u zatvorenom prostoru, koji mogu izazvati respiratorne infekcije, neurološke probleme, ili pogoršati simptome kod obolelih od astme. Kvalitetni prečišćivači vazduha eliminišu više vrsta zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru, održavajući nas zdravim.


Ali da vidimo koje su to prednosti koje vašem domu donosi prečišćivač vazduha


Kvalitetni prečišćivači vazduha sa filterima mogu da uklone i do 99% čestica koje kruže u vašem kućnom okruženju. Uklanjanje ovih zagađivača može dovesti do nekoliko trenutnih i dugoročnih zdravstvenih koristi, kao što su bolji kvalitet sna i duži životni vek. Malo li je za početak?

A osim toga, prečišćivač vazduha:


#1. Ublažava simptome astme


Kako kažu neki od centara za kontrolu i prevenciju ove bolesti, u svetu danas 1 od 12 ljudi ima astmu. A oni koji žive sa ovom bolešću, imaju upalu bronhija. Zbog toga zagađivači kao što su dlake kućnih ljubimaca, polen ili grinje, iritiraju njihove disajne puteve, uzrokujući otežano disanje.

Mnoge rase pasa i mačaka linjaju se tokom cele godine. Kada se ovi kućni ljubimci češu, ostavljaju oko sebe mnogo dlake i peruti koja stalno kruži u vazduhu. Čak i ako nemate kućne ljubimce, postoje i drugi faktori koji izazivaju astmu, kao što su polen i grinje.

Čestice polena ulaze kroz otvorene prozore, ili se lepe za vašu odeću kada ste napolju. Grinje su najčešći alergeni u zatvorenom prostoru, koji uspevaju u vlažnom okruženju. Nedostatak svežeg vazduha povećava nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru, pružajući savršeno mesto za razmnožavanje grinja. One se hrane mrtvim ćelijama kože i brzo se razmnožavaju u vašem krevetu, tepihu i drugom tapaciranom nameštaju.

Usisavanje ovih površina može u nekoj meri da eliminiše ove zagađivače, ali neki od njih ostaju u vazduhu. Kao što već znate, udisanje zagađenog vazduha povećava šanse za napade astme. Ipak, efikasan prečišćivač vazduha nastavlja da održava zdravu atmosferu u vašem domu bez zagađivača, smanjujući šanse za poteškoće sa disanjem, uzrokovane napadima astme.


#2. Eliminiše štetne hemikalije iz unutrašnjeg okruženja


Zatvaranje prozora i vrata vašeg doma ne znači da možemo da isključimo spoljne zagađivače kao što su ugljen-monoksid ili azot-dioksid. Ovi gasovi se obično nalaze u oblastima sa velikim prometom motornih vozila, pa tako mogu ući i u vaš dom. A neka istraživanja danas izloženost ovim jedinjenjima dovode u vezu sa povećanjem rizika od demencije i Alchajmerove bolesti.

Čak i ako ne živite u gradovima sa gustim saobraćajem, atmosfera u vašem domu i dalje može biti zagađena toksinima iz sredstava za čišćenje. Mnoga od njih sadrže toksične hemikalije kao što su amonijak, hlor i ftalati. Izlaganje ovim hemikalijama u malim dozama je bezopasno, ali ako to radite svakodnevno, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su tumori, kardiovaskularni i neurološki poremećaji.

Prečišćivači uspešno čiste ove hemijske zagađivače iz vazduha, i tako vas štite od nekoliko mogućih zdravstvenih problema. Njihovim radom, vazduh se reciklira i svež vraća nazad u prostoriju.


#3. Neutrališe neprijatne mirise


Neke hemikalije kao što su benzin, benzol i formaldehid se razgrađuju na sobnoj temperaturi i izazivaju neprijatan miris. Ove hemikalije, zvane isparljiva organska jedinjenja, obično se nalaze u bojama, sprejevima, tapaciranom nameštaju ili osveživačima vazduha. Miris ovih hemikalija može izazvati mučninu, nedostatak daha, pa čak i uticati na vaše kognitivne funkcije.

Prečišćivači vazduha efikasni su u hvatanju gasova i čestica, smanjujući zagađivače u unutrašnjem okruženju. I naravno, ako vam dolaze gosti, ne morate da brinete da će im zasmetati dim, miris ulja ili začina. Za to će se potruditi prečišćivač vazduha, koji će apsorbovati sav miris, čineći vazduh vašeg doma svežim i čistim.


#4. Smanjuje šanse za bolesti koje se prenose vazduhom


Bolesti koje se prenose vazduhom, kao što su obična prehlada i grip, ali i korona virus sa kojim se borimo poslednjih godina, šire se preko sićušnih patogena koji lebde unaokolo. Kada jedan član porodice oboli, nije neuobičajeno da se razboli i ostatak porodice. To se dešava zato što svi udišu isti vazduh, zaražen bakterijama i virusima.

Prečišćivači vazduha hvataju ove bakterije i viruse, a kada uklonite uzrok bolesti koje se prenose vazduhom, štitite i sebe svoju porodicu od njih. Ovo je naročito važno ako živite sa starijim ljudima, decom, ili bilo kim ko zbog prirode svoje bolesi ima oslabljen imunološki sistem. U tom slučaju, prečišćivač vazduha nije nešto što se samo preporučuje, već vaša neophodna potreba.


#5. Poboljšava spavanje


Alergeni u zatvorenom prstpru, kao što su bakterije, gljivice i grinje, mogu izazvati alergije ili polensku groznicu. Mnogima su dobro poznati simptomi ovih stanja kao što su često i snažno kijanje, kašalj, zapušen nos, suzenje očiju, bol u grlu itd, a sve to ometa vaš san.

Nedostatak adekvatnog sna uzrokuje dnevnu pospanost, što utiče i na vašu produktivnost. Najbolje što možete da učinite za sebe i svoje bližnje, da biste izbegli ove poremećaje sna, je da koristite prečišćivač vazduha, koji će filtrirati većinu alergena iz vašeg doma. Jer, čistiji vazduh, daće vam kvalitetniji san.


#6. Uklanja štetni radon


Ovde će neki od vas sigurno pomisliti: “Pa ja i nemam dodir sa radonom”. Ali, moramo da kažemo da niste u pravu jer, raspad radioaktivnih elemenata koji se javljaju u prirodi kao što je uranijum, koji se nalazi u određenim građevinskim materijalima, proizvodi gas radon. A radon je gas bez boje i mirisa, koji se emituje iz građevinskih materijala kao što su kamen, zemlja i granit. Priznaćete, to su materijali koji su korišćeni u većini naših domova.

Zato pazite na pukotine u podu, zidovima ili gipsanim pločama. Kancerogeni gas radon curi u vaše okruženje kroz ove otvore, oštećujući ćelijske obloge pluća, što dovodi najtežih oboljenja.

Da biste smanjili rizik od zagađenja radonom, koristite prečišćivače vazduha. Njihovi filteri mogu zarobiti čestice i gas radon, štiteći vas od njihovih štetnih efekata.


#7. Eliminiše opasne čestice azbesta


Azbestni krovni materijali bili su uobičajeni od 1940-ih do 1970-ih godina. Ako živite ili radite u staroj zgradi sa ovakvim krovom, vrlo je moguće da ćete biti izloženi česticama azbesta. Sa starenjem i propadanjem krovova, azbestna prašina se širi ka unutrašnjim prostorijama.

Ako udišete ove čestice, one mogu izazvati bolesti pluća, otoke na vratu i licu, gubitak apetita i otežano gutanje, kao i stvaranje ožiljkastog tkiva na plućima, što su sve simptomi azbestoze. Ova bolest takođe povećava rizik od raka pluća, pa bi, da biste se zaštitili od nje, bilo preporučljivo zameniti krov, iseliti se iz takve zgrade ili ono što je najpovoljnije, koristiti prečišćivače vazduha, koji hvataju čestice azbesta.


#8. Može da produži očekivani životni vek


Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može uticati na vaš srčani, respiratorni, pa čak i neurološki sistem. Hemikalije i gasovi iz uobičajenih proizvoda za domaćinstvo mogu se akumulirati u vašim plućima. U stvari, čestice u vazduhu su toliko male da prodiru kroz krvno-moždanu barijeru, utičući na vaš mozak i kognitivne funkcije. A dobar prečišćivač vazduha zadržava čak i sitne čestice, dajući vam bolji kvalitet vazduha što samim tim može dovesti i do produženja vašeg životnog veka.


A kako ovi prečišćivači funkcionišu?


Prečišćivači vazduha sadrže jedan ili više filtera i ventilator. Ventilator (ili ponekad sistem unutrašnjih ventilatora) usisava vazduh, a taj vazduh zatim prolazi kroz unutrašnje filtere. Ovi filteri zadržavaju zagađivače kao što su prašina, polen i bakterije, i raspršuju čist vazduh nazad u prostoriju. Neki od njih ne samo da neutrališu čestice iz vazduha već ga i dezinfikuju, što je u sezoni virusa, od izuzetne važnosti.

Ovaj proces filtriranja održava zdravu cirkulaciju vazduha u zatvorenom prostoru što, sasvim logično, obezbeđuje ukućanima kvalitetniji način života.


I za kraj…


Ako ste se zapitali treba li vam uopšte prečišćivač vazduha, ili je to samo šarena laža, nadamo se da smo odgovorili na sva vaša pitanja. Ako još uvek ne verujete, možete da proverite šta o njima kažu milioni zadovoljnih korisnika širom sveta.


Gde kupiti preciscivac vazduha
 

S obzirom da živimo u eri zagađenja, alergena i virusa, često ćete čuti da se preosetljivim osobama ne preporučuje izlazak iz kuće. Ali ako i u svom domu niste zaštićeni, to vam neće značiti mnogo. I sami ste videli šta se proteklih godina dešavalo, otkad nam je virus korone zakucao na vrata. Čišćenje i dezinfekcija pomažu, ali samo jedan ovakav aparat, uništava čestice iz vazduha, istovremeno vam obezbeđujući zdraviju sredinu. Uz prečišćivač vazduha, disaćete zdravo i punim plućima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

komentara (2)

  • boro boro
    boro boro

    kvalitetan preciscivac vazduha moze biti posebno zanimljiv onom ko radi od kuce ,jer kad ste ceo dan zarobljeni u sobi onda vam sigurno nedostaje cistog vazduha.

  • Marija
    Marija

    S obzirom na ovo zagadjenje koje je vise neizdrzivo, razmisljala sam da uzmem preciscivac vazduha, ali sam imala neke dileme koje ste mi sada otklonili, tako da sam definitivno resena da nabavim jedan.

Dodajte komentar