9 Razloga zašto treba da koristite kurkumu

9 Razloga zašto treba da koristite kurkumu

 

Upotreba kurkume u ishrani delotvorna je za zdravlje čoveka
Pošto je kurkumin glavni farmakološki aktivni sastojak kurkume, za njegovu efikasnu primenu najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovao. 
 
Kurkumin nije rastvorljiv u vodi, nego u mastima što znači da se apsorbuje u tankom crevu kao i ostale masti. 

Zaključak je da se njegova bolja bioraspoloživost uočava nakon njegovog unosa putem hrane.” 

Hrana sadrži određenu količinu ulja u kojem se kurkumin otapa. 

“Lekovitost ove biljke prepoznata je još odavno: kurkuma kao lek i začin koristi se preko 5000 godina.” 

Njen aktivni sastojak je kurkumin i  čak u vrlo malim dozama ima lekovito delovanje:

 1. Antioksidans – sprečava delovanje slobodnih radikala iz vazduha, između ostalog i oksidaciju holesterola, i tako sprečava stvaranje ugrušaka i štiti od moždanih udara i infarkta;
 2. Protivupalno dejstvo – navodi se da se po ovome kurkuma može meriti sa najjačim lekovima, ali bez štetnih nuspojava! Ovo je naročito važno za tretiranje Kronove bolesti i ulceroznog kolititsa;
 3. Antikancerogeno dejstvo – povoljno dejstvo na nuspojave raka debelog creva, pluća, dojke i prostate: fitohemikalije inhibiraju rast ćelija kancera;
 4. Prirodni antiseptik, antibakterijska svojstva – sastojak melema za rane i opekotine;
 5. Probavne smetnjedobra protiv nadutosti i gasova, za bolje varenje masti (podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči);
 6. Lek za kožu – ubrzava njeno zaceljivanje, pomaže kod ekcema, psorijaze i akni, i često je sastojak maski za lice;
 7. Za zdrave kosti – ublažava bolove u zglobovima koji nastaju kao simptomi reumatoidnog artritisa, smanjuje jutarnju ukočenost, otoke na zglobovima, preventiva je za osteoporozu.
 8. Poboljšava varenje hrane, naročito masne i teške, kurkuma je dobra u borbi protiv viška kilograma i svih bolesti i opasnosti koje gojaznost izaziva (srčani udari, povišen holesterol).
 9. Takođe ovaj čudesni sastojak podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.
   

BONUS VIDEO: Šta je kurkuma?

 

Potrebno je voditi računa:

 • Nizak krvni pritisak i lekovi za dijabetes – kurkuma nikako ne bi trebalo da se meša sa lekovima za dijabetes i pritisak, jer može da izazove simptome kao što su lupanje srca, zamagljen vid i vrtoglavicu.
 • Alergija na đumbir – zato što kurkuma potiče iz porodice đumbira, alergija na sve vrste ove biljke može izazvati i alergijsku reakciju na kurkumu.


Zbog svih koristi koje kurkuma ima, isprobajte sve njene blagodeti

Medicinski ispitan, ovaj preparat će vam sigurno pomoći da se osećate zdravije i bolje.

Naravno važno je napomenuti i to da bi trebalo povesti računa o tome kada koristite i koliko dugo, jer kao jako delotvorna biljka, ona se ne bi trebalo koristiti u velikim količinama i na duže staze, a trudnice bi trebalo da izbegavaju konzumiranje ove biljke.
 

komentara (6)

 • Stoja
  Stoja

  Da li ta pro100healthy kutkuma može da se nadje u apotekama i da li se može kupiti bez recepta?

 • Živka
  Živka

  Vidim da hvalite firmu pro100healthy...sa razlogom... Ako imate problema sa artritisom moja topla preporuka iz ličnog iskustva je kombinacija kurkuma+ tamjan o efektima neću pričati, efekte ćete osetiti!!!

 • Dusan
  Dusan

  Po vasim preporukama sam procitao ovaj tekst, posetio sajt pro100healthy i narucio kurkumu. Kada sam jos od drugarice doktorke dobio zeleno svetlo da je ovaj suplement odlican, shvatio sam da je ovo odlicna investicija za zdravlje.

 • slavka
  slavka

  Ja sam kupila kurkumu i mogu reci da sam prezadovoljna od kada je koristim, mnogo bolje se zdrastveno osecam i zato ce ona biti dodatak moje ishrane uz pro100healthy.

 • zeljko
  zeljko

  Nakon procitanog teksta, ja sam fasciniran koliko je kurkuma dobra skoro za sve, vredi se informisati i poceti sa upotrebom kurkume jer ne moze da skodi.

 • sanja
  sanja

  moja preporuka je kurkuma iz programa Pro100healthy, provereno

Dodajte komentar