9 Razloga zašto treba da koristite kurkumu

9 Razloga zašto treba da koristite kurkumu

 

Upotreba kurkume u ishrani delotvorna je za zdravlje čoveka. Kurkuma kao lek za mnoge bolesti se takođe može koristiti.
Pošto je kurkumin glavni farmakološki aktivni sastojak kurkume, za njegovu efikasnu primenu najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovao. 
 
Kurkumin nije rastvorljiv u vodi, nego u mastima što znači da se apsorbuje u tankom crevu kao i ostale masti. 

Zaključak je da se njegova bolja bioraspoloživost uočava nakon njegovog unosa putem hrane.” 

Hrana sadrži određenu količinu ulja u kojem se kurkumin otapa. 

“Lekovitost ove biljke prepoznata je još odavno: kurkuma kao lek i začin koristi se preko 5000 godina.” 

Njen aktivni sastojak je kurkumin i  čak u vrlo malim dozama ima lekovito delovanje:

 1. Antioksidans – sprečava delovanje slobodnih radikala iz vazduha, između ostalog i oksidaciju holesterola, i tako sprečava stvaranje ugrušaka i štiti od moždanih udara i infarkta;
 2. Protivupalno dejstvo – navodi se da se po ovome kurkuma može meriti sa najjačim lekovima, ali bez štetnih nuspojava! Ovo je naročito važno za tretiranje Kronove bolesti i ulceroznog kolititsa;
 3. Antikancerogeno dejstvo – povoljno dejstvo na nuspojave raka debelog creva, pluća, dojke i prostate: fitohemikalije inhibiraju rast ćelija kancera;
 4. Prirodni antiseptik, antibakterijska svojstva – sastojak melema za rane i opekotine;
 5. Probavne smetnjedobra protiv nadutosti i gasova, za bolje varenje masti (podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči);
 6. Lek za kožu – ubrzava njeno zaceljivanje, pomaže kod ekcema, psorijaze i akni, i često je sastojak maski za lice;
 7. Za zdrave kosti – ublažava bolove u zglobovima koji nastaju kao simptomi reumatoidnog artritisa, smanjuje jutarnju ukočenost, otoke na zglobovima, preventiva je za osteoporozu.
 8. Poboljšava varenje hrane, naročito masne i teške, kurkuma je dobra u borbi protiv viška kilograma i svih bolesti i opasnosti koje gojaznost izaziva (srčani udari, povišen holesterol).
 9. Takođe ovaj čudesni sastojak podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.
   

BONUS VIDEO: Šta je kurkuma?

 

Potrebno je voditi računa:

 • Nizak krvni pritisak i lekovi za dijabetes – kurkuma nikako ne bi trebalo da se meša sa lekovima za dijabetes i pritisak, jer može da izazove simptome kao što su lupanje srca, zamagljen vid i vrtoglavicu.
 • Alergija na đumbir – zato što kurkuma potiče iz porodice đumbira, alergija na sve vrste ove biljke može izazvati i alergijsku reakciju na kurkumu.


Zbog svih koristi koje kurkuma ima, isprobajte sve njene blagodeti

Medicinski ispitan, ovaj preparat će vam sigurno pomoći da se osećate zdravije i bolje.

Naravno važno je napomenuti i to da bi trebalo povesti računa o tome kada koristite i koliko dugo, jer kao jako delotvorna biljka, ona se ne bi trebalo koristiti u velikim količinama i na duže staze, a trudnice bi trebalo da izbegavaju konzumiranje ove biljke.
 

komentara (6)

 • Stoja
  Stoja

  Da li ta pro100healthy kutkuma može da se nadje u apotekama i da li se može kupiti bez recepta?

 • Živka
  Živka

  Vidim da hvalite firmu pro100healthy...sa razlogom... Ako imate problema sa artritisom moja topla preporuka iz ličnog iskustva je kombinacija kurkuma+ tamjan o efektima neću pričati, efekte ćete osetiti!!!

 • Dusan
  Dusan

  Po vasim preporukama sam procitao ovaj tekst, posetio sajt pro100healthy i narucio kurkumu. Kada sam jos od drugarice doktorke dobio zeleno svetlo da je ovaj suplement odlican, shvatio sam da je ovo odlicna investicija za zdravlje.

 • slavka
  slavka

  Ja sam kupila kurkumu i mogu reci da sam prezadovoljna od kada je koristim, mnogo bolje se zdrastveno osecam i zato ce ona biti dodatak moje ishrane uz pro100healthy.

 • zeljko
  zeljko

  Nakon procitanog teksta, ja sam fasciniran koliko je kurkuma dobra skoro za sve, vredi se informisati i poceti sa upotrebom kurkume jer ne moze da skodi.

 • sanja
  sanja

  moja preporuka je kurkuma iz programa Pro100healthy, provereno

Dodajte komentar