Ako želite da se opustite, evo na koji način to možete da postignete

Ako želite da se opustite, evo na koji način to možete da postignete

 


Veliki deo populacije je konstantno pod stresom zbog raznih razloga. Bilo da je u pitanju posao, porodični problemi ili jednostavno previše obaveza koje nas zaokupljuju, pa nemamo ni trenutak vremena za opuštanje, važno je da zastanemo na trenutak i razmislimo o tome šta radimo sa svojim zdravljem.


Stres je okidač svih bolesti


Kada smo fizički aktivni i umorimo se, odmah stajemo da se odmorimo. Međutim, takve signale nemamo kada je u pitanju stres i u stanju smo da budemo hronično napeti i stresirani duže vreme. Odgovor našeg organizma na kontinuiranu napetost je prvo pad imuniteta, a ukoliko se takvo stanje nastavi duže vreme, moguće je obolevanje od neke teške bolesti. Naučnici su utvrdili da hronični stres može da pokrene čak 75 odsto bolesti! Nažalost, mnoge su teške i neizlečive.


Samo nežno prema sebi


Iako najčešće nismo u mogućnosti da kontrolišemo mnoge okolnosti koje nam stvaraju stres i tako narušavaju zdravlje, možemo da uradimo mnogo toga da opustimo naš organizam, kako bi lakše prihvatao stresne situacije. U nastavku ćemo sa vama podeliti nekoliko saveta koji će vam pomoći da se opustite i ublažite napetost u svom telu.


Počastite se tretmanom u spa centru


Tretman u spa centru nije luksuz, nego nužda ukoliko ste stresirani, napeti, bezvoljni i prilično lošeg raspoloženja.

Pre svega, savetujemo vam da posetite saunu. Saune nisu pomodarstvo, one su lečilište, u pravom smislu te reči. Svi toksini koji su se vremenom nagomilali u našem organizmu, kao i napetost, bes, tuga, nezadovoljstvo, sve će polako da isparava kroz naše pore i na kraju ćete se osećati mnogo bolje. Za bolje opuštanje, u posudicu sa vodom, koja se nalazi na vrelom kamenju, možete da stavite nekoliko kapi eteričnog ulja i na taj način opustite i um i telo. Verujte, posle prvog odlaska u saunu, poželećete da budete stalni posetilac ovih drevnih, okrepljujućih prostorija.
 

Sauna devojka

 

Nakon saune, nezaobilazni tretman u spa centru je masaža. Masaže dokazano deluju na opuštanje i duha i tela i uz upotrebu odgovarajućih eteričnih ulja čine čuda za naš organizam! Kod opuštanja se najčešće koristi eterično ulje lavande, jer ono ima antistres dejstvo. Eterična ulja su lako dostupna i možete da ih koristite i kod kuće. Kako biste bili sigurni u kvalitet, potrebno je da ih nabavljate kod proverenih proizvođača i prodavaca. Naša preporuka su Naturasso eterična ulja koja možete da poručite sa sajta asso.rs.


Budite fizički aktivni


Ukoliko želite da se opustite, fizička aktivnost je prava stvar za vas. Bilo da trčite, idete u teretanu ili se bavite nekim drugim sportom, dobar umor i tuširanje posle mnogo znoja učiniće da se osećate preporođeno. Poznato je da fizička aktivnost podiže raspoloženje i utiče na energetski skok, što je posledica lučenja endorfina, dopamina i serotonina, odnosno hormona sreće i zadovoljstva. Pored toga, fizička aktivnost utiče i na kognitivne procese, što znači da ćete posle dobrog fizičkog umora bolje učiti i obavljati zadatke na poslu. Šta čekate? Obujte patike i trenerku i bar sat vremena budite fizički aktivni.


Muzika dušu leči


Posao, kuća, deca, nabavka i druge obaveze oduzeli su vam minimum vremena za sebe. Vreme je da se to menja. Svako može da pronađe slobodno bar pola sata i da uživa u omiljenoj muzici. Sigurno postoje neke pesme od kojih se osećate kao da lebdite i od kojih vam odmah bude bolje. Izdvojite pola sata vremena, osamite se, stavite slušalice i u miru uživajte u najdražim melodijama. Nauka je davno povezala muziku sa oslobađanjem od stresa i vreme je da iskoristite ovu jednostavnu i besplatnu mogućnost da se potpuno opustite. Ukoliko ne znate šta biste slušali, postoji na Jutjubu veliki broj plejlista za opuštanje, a jedna od njih će vam sigurno odgovarati.
 

Devojka slusa muziku

 

Više spavajte


Mnogi kažu da je spavanje precenjeno i da samo gube vreme, ne shvatajući važnost noćnog odmora. Rano ustajanje za posao i školu i kasno leganje i te kako mogu da stvore napetost u našem organizmu, a da ne pominjemo kako se umor samo taloži i preti da vas jednog dana samo sruši s nogu. Kažu da je idealno spojiti devet sati sna, ali ko još ima vremena za to? Potrudite se da spavate  bar sedam, a ako može i osam sati. Primetićete kako će se vremenom sve ustaliti i bez problema ćete na vreme odlaziti u krevet, a iznenadićete se i koliko će vam imunitet biti jači i raspoloženje bolje.

Ukoliko ste među onima koji imaju problem da utonu u san, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da brže zaspite:
 

  • ne večerajte kasno
  • ne uzimajte telefon u ruke pola sata pre spavanja
  • ugasite TV pola sata pre spavanja
  • ukoliko ste pušač, bar dva sata pre spavanja nemojte da palite cigaru
  • soba u kojoj spavate mora da bude provetrena

 

Slike: 
www.pexels.com
www.freepik.com

 

komentara (0)

    Dodajte komentar