Autofagija i zdravlje

Autofagija i zdravlje

 

Autofagija je proces koji se odvija u našem telu i koji sve više postaje predmet pažnje naučnika. Naučnici polažu velike nade u autofagiju: veruje se da ona aktivno potstiče gubitak težine i oporavak i doprinosi dugom životnom veku. Autofagija je proces regeneracije koji se odvija na ćelijskom nivou, smanjujući verovatnoću pojave određenih bolesti.

Autofagija (bukvalno "samo-jedenje") je prirodni proces koji se dešava u ćelijama.
Pogrešno presavijeni proteini, stare organele, virusi i bakterije koje su možda zahvatile ćelije imunog sistema ulaze u lizozome i uništavaju se. Lizozom liči na mehur unutar ćelije sa enzimima koji uništavaju nepotrebne.

Tako se naše ćelije „čiste“.

Autofagija

Ovaj proces se odvija u telu stalno, ali slabo. Autofagiju aktiviraju brojni faktori, uključujući post, ograničenje kalorija i vežbanje.

Japanski naučnik Jošinori Ohsumi dobio je 2016. Nobelovu nagradu za otkriće i proučavanje mehanizama autofagije. Ove studije su dovele do boljegAutofagija Nobelova nagrada
 

razumevanja bolesti kao što su Parkinsonova bolest i demencija.


Zašto је to važno?


Autofagija se pokazala efikasnom u ublažavanju upala, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i metaboličkih bolesti, gojaznosti i raka, usporavanju procesa starenja i produženju životnog veka. Autofagija pomaže u uništavanju mijeloidnih plakova u neuronima kod Alchajmerove bolesti. Periodi posta pomažu u normalizaciji težine i ravnoteže holesterola.

Poremećaj mehanizama autofagije primećuje se kod neurodegenerativnih bolesti.

Kako starimo i sa redovno visokim nivoom insulina (to jest, kada često jedemo slatkiše), autofagija se usporava. I obrnuto – kada smo gladni, kada nema insulina, a umesto njega postoji hormon glukagon, počinje autofagija.

U traganju za “magičnim štapičem” koji bi savremenom stavovništvu pomogao da žive dug i zdrav život, nučnici zajedno sa specijalistima iz oblasti zdrave ishrane razrađuju specijalne dodatke ishrani, koji doprinose procesu autofagije. Jer mi - koji zivimo savremeni zivot sve manje vremena koristimo za sportske aktivnosti i zdrave dijete, pa nama ite kako neophodna pomoč uz koju bi ipak imali šansu sačuvati ono što je najdraže, a to je zdravi život.

Jedan od takvih savremenih i pravovremenih proizvoda je Spermidin Plus koji napravljen isključivo od prirodnih sastojaka i sa svega 2 kapsule dnevno može da Vam pogne da obnovite svoje telo i produžite svoj životni vek.

Šta je Spermidin Plus i zašto smatram da je efikasan kad je u pitanju proces autofagije i koje su njegove benefiti? Ovaj dodatak ishrani razradili su specijalisti iz austrijskog Panacea koji se decenijama bavi izradom specijalnih proizvoda za zdravlje i važi za jedan od najboljih na svetskom tržištu. Spermidin Plus je potpuno prirodan supliment, jedinstven na našem tržistu na bazi resveratrola iz tibetske ruže, japanskog korena, heljde, ekstrakta koštica grožđa, kompleksa vit.B i spermidina.

Autofagija
Autofagija 3

Autofagija 4


Spermidin  je aktivna supstanca iz lucerke (Medicado sativa) - indukuje autofagiju. Resveratrol poznat kao snažan antioksidans, pojačava krvne sudove, pomaže kod bolesti srca. Japanski koren (Poligonum cuspidatum) – koristi se pre svega za poremećaje cirkulacije i krvne sudove, lečenje kašlja, hepatitisa, žutice, amenoreje, leukoreje, bola u zglobovima. Heljda (Fagopyrum esculentum) – izvor vitamina grupe B, gvožđa, proteina. T

On ima širok spektar delovanja: 
 

 • poboljšava imunitet i smanjuje upalne pricese,
 • stimuliše proces autogagije,
 • jača kosu i nokte, smanjuje pojavu bora,
 • usporava procese starenja, poboljšava reproduktivnu funkciju,
 • štiti DNK od oštečenja izazvanih oksidativnim stresom, štiti nervne ćelije,
 • poboljšava kognitivne funkcije,
 • pomaže kod bolesti srca, posebno miokarditisa i ishemijskih bolesti srca i krvnih sudova.


Možemo da živimo tako kao da od nas ništa ne zavisi, a možemo da iskoristimo ono najbolje što možemo i pokušamo da ućinimo svoj život srećniim. Budite zdravi!

 

komentara (2)

 • Nadja
  Nadja

  Evo da javim ja svoje utiske o autofagiji, bas sam pocela sa autofagijom pre 2,3 meseca s tim sto sam vremenski okvir prilagodila sebi - jedem najkasnije do 9 uvece, pa narednog dana tek rucam oko 15 h, primetila sam da se osecam mnogo lakse i pokretljivije. Telo ulazi u ketozu, isto kao u keto ishrani, ali meni keto ishrana ne odgovara, pa mi je autofagija odlicna zamena.

 • Novak
  Novak

  YAKO JE ZANJIMLJIVO. VISE PUTA SAM CUO ZA AUTOFAGIJU I ETO KONACNO SAM DOBIO INFIRNACIJU. HVALA

Dodajte komentar