Bezbednost u vozilu i na putu u doba korona virusa

Bezbednost u vozilu i na putu u doba korona virusa

 

Nacionalne granice postaju bukvalno granice za kretanje ljudi. Osim transportnih koridora, tj. kamiona, putnički automobili ostaju vezani za lokalne prostore. 
Države su se zatvorile da bi se zaštitile od korona virusa Covid19 i naravno, kako bi zaustavile širenje koronavirusa. Države nastoje da smanje socijalne kontakte i da prosto ukinu ili svedu na najmanju moguću meru domaća putovanja.


Šta ako ne moram da vozim svoj automobili?


Nije dobro da automobili stoji duže vremena a da se ne vozi. Najbolji način da se to spreči je da vozite automobil najmanje jednom svake dve sedmice. Iskusni vozači znaju da redovna vožnja sprečava da se gume degradiraju. Takođe na ovaj način se i održavaju sve pokretne delovi u vašem automobilu podmazanima i u funkcionalnom stanju. Još jedan potencijalni problem. Ako duže veme ostavite ručnu kočnicu postoji mogućnost da kočioni jastučići i rotor mogu prilepiti. 


Neko mora i da vozi u doba krize


To su sve problemi onih koji ne moraju da putuju svojim automobilom. Ali Ipak, nisu svi u istoj situaciji. Nekim ljudima je neophodno putovanje automobilom a koje zahteva mnogo vožnje i boravka na putevima. Da ne ulazimo u razloge takvih potreba, jednostavno, život ne može stati a kretanje ljudi je nasušna potreba.


Šta kada morate na put automobilom?


Epidemija odnosno pandemija je u toku. Ali, morate na put. I to duži put. Šta da radite? Da ne slušate razne stručnjake i eksperte kada se nađete u ovakvoj situaciji, poštujte osnovne mere predostrožnosti i nećete imat problema. Ne treba niko da vam kaže da treba da perete ruke, da treba da imate rukavice i nosite masku kada ste u neposrednoj blizini drugih ljudi. I eto osnovnih smernica kako da umanjite rizik da pokupite korona virus na putu ali i van njega.

A sada još trikova.


Planirajte svoju trasu putovanja


Ako do sada niste imali naviku da planirate trasu ili rutu putovanja evo prilike ali i potrebe za to. Čak i ako je to za vas rutinska trasa, možda ima prostora za neku bezbedniju trasu, jer sada je jedna loša okolnost sveprisutna a to je virus. 

Infomiršite se o bitnim činjenicama, vezanim za napaltu putarine, prodaju hrane, ali i dostupnosti mesta za odmor. Jer u ovo doba krize mnoge usluge nisu dostupne. Obezbedite se na vreme i to na početku, kada krenete na put. Isplatiće se.


Pakovanje i dezinfekcija


Nabavka neophodnih zaliha za putovanje je jedna od prvih koraka. Da ne razmišljate previše šta treba da imate u vozilu. Kao i kada krećete na porodično putovanje na more recimo. To uključuje osnovne stvari - dovoljno flaširane vode, grickalice, lekove ako ih koristite, ali i one koji mogu zatrebati zbog vanrednih okolnosti. 

Nemojte da zaboravite sredstva za održavanje higijene ruku i da površine u vozilu često dezinfikujete i održavate maksimalno higijenskim. Rukavice za jednokratnu upotrebu u dovoljno broju kao i maske za lice se podrazumevaju.


Ne brinite!


Dobra higijena na putu ne razlikuje se previše od higijene kod kuće. Temeljno pranje ruku sapunom i vodom pre jela i nakon korišćenja wc-a se podrazumeva. Ipak, imajte na umu da je u doba koronavirusa potrebna dodatna budnost i pažnja.

Posebno problematična mesta mogu biti benzinske pumpe, javni toaleti, wc, odmorišta.

Ove predloge i savete obavezno ispoštujte!

Nosite rukavice za jednokratnu upotrebu dok točite gorivo na benzinskim pumpama. Ako sami dodirujete mlaznice ili neka sredstva na pumpama, odbacite rukavice izvan automobila posle ili ih zapečatite u plastičnu vrećicu za odlaganje kasnije ako vam kanta za smeće nije dostupno.

U javnim wc, pazite da nakon pranja ruku ne dodirujete uređaje poput slavine ili ručke na vratima, za koje ne bez razloga kažu da "ubijaju svrhu" pranja ruku, umesto toga, koristite komad tkanine ili papirni ubrus, odnosno toalet papir da biste zaštitili ruke nakon pranja.


Još saveta za putovanje?


Gorivo plaćajte karticama, a ne gotovinom i to bezkontaktno. Ti servisi su već stigli i kod nas ali se informišite kao da ih koristite. Ovo eliminiše potrebu za interakcijom i fizičkim kontaktom lice u lice potrebnih za gotovinsku transakciju. Dobra okolnost je da se kartice - ali ne i gotovina - uvek mogu očistiti ili dezinfikovati posle upotrebe.


Restorani


Većina država zaustavila je usluge i rad restorana, pri ;emu su neki od njih zadržali ili uveli mogućnost dostave ili izdavanja gotovih jela z aponeti na šalterima.


Spavanje 


Ako trebate da negde provedete noć, preporuka je da nazovite unapred i potvrdite rezervaciju u hotelu, ili apartmanu koji vam s enalazi na putu odnosno njegovoj blizini. 

Imajte na umu da zbog epidemije koronavirusa, mnoge usluge koje se zasnivaju na online rezeraviji mogu biti otkazane i to bez ikakve kazne za one koji daju te usluge.

Da li da poverujete da je sve očišćeno u prostorijama u kojima treba da prenoćite? Nismo sigurni. Racionalno i svrsishodno je korišćenje vlastitih sredstava za čišćenje kada uđete u neki takav objekat. Priručna sredstva za dezinfekciju mogu biti vaš pun pogodak i zaštita od virusa.


Šta treba da očistite u objektu? 


Sve kvake na vratima i prozorima koje su da kažemo vaše.Takođe i sve uređaje koje korsittie u objektu kao što su daljinski upravljači. Pažljiva dezinefekcija kupatila je poželjna ali i stolova, stolica i ostalog što ćete makar i na kratko koristiti. 


A vozilo?


U svom vozilu kada ste na putu provedete najviše vremena. Problem kod održavanja čistoće automobila je taj što unutrašnjost vozila obično sadrži mnogo različitih površina, od kože i metala do gume i plastike. Ovaj virus se može širiti ako ste u vozilu sa zaraženom osobom. Mnoge studije kažu da su i površine koje je zaražena osoba dodirnula dovoljno kontaminirane da možete da se zarazite.
 

I treba da imate u vidu da virus može ostati u vazduhu i do tri sata, a na površinama od nerđajućeg čelika i plastike dva do tri dana.
 

Zato ne štedite na čišćenju svog vozila i merama higijene. Dodirne tačke u unutrašnjosti vozila kao što su sedišta, volan, zatim sve kvake na vratima ali i druge tvrde dodirne površine temeljno dezinfikujte.


Ako vam je ovaj tekst bio koristan podelite vaše mišljenje ili iskustvo kroz komentare. Hvala.
 

komentara (5)

 • angelina
  angelina

  Hvala na savetima, srecom ne moram da idem na neki dalji put, inace bih se skroz pogubila...Kad bih morala mislim da je najjednostavnije resenje poneti sredstvo za definfekciju i nakon svakog sumnjivog dodira odmah na licu mesta dezinfikovati ruke....naravno rukavice i maska se podrazumevaju.

 • Živeo auto
  Živeo auto

  Vožnja automobila je sada psotala najbezbednija. Sam si u vozilu, ili sa familijom, ne gužvaš se sa nepoznatim osobama po autobusima, vozovima, avionima itd. Taman se mislilo da lični automobili polako odlaze u istoriju a na njihovo mesto dolaze sredstva javnog transporta (zbog ekologije, zagrevanje planete i sl), korona virus je sve vratio na početak. Možda automobilska industrija stoji iza virusa :)

 • malena
  malena

  @nema sanse Pranje ruku da, apsolutno, ali pozdravljanje je čini mi se ono što nam najteže pada. Mi smo narod koji voli fizički kontakt, volimo da se grlimo i ljubimo, a rukovanje je ono što radimo pod obavezno, čak i kad su stranci u pitanju. Ali još nešto mi je palo na pamet. Što se tiče plaćanja putarine, još bolji način je elektronska naplata. Ranije se plaćalo kao prepaid kredit za telefon, sada postoji aplikacija, pa sve to ide još lakše. A pritom, em prolazite kroz naplatnu rampu bez čekanja, em ne dodirujete ništa i nemate kontakt sa radnikom na naplatnoj rampi. Vredi razmisliti o ovom.

 • nema sanse
  nema sanse

  i dalje tvrdim da je pranje ruku i licna higijena najbolja prevencija. i zaboravite stisak ruke kao pozdrav do daljnjeg i bice sve lakse

 • Crvenkapica
  Crvenkapica

  Svaka čast za tekst, stvarno ste na sve mislili. Treba biti obazriv u ovo vreme jer samo tako i možemo da se sačuvamo od virusa. I stvarno nemam šta da dodam jer zaista mislim da u tekstu nema nijednog propusta. Nešto drugo mi se vrzma po glavi. Plašim se da će nam posle pandemije, germofobija (iracionalan strah od bakterija) postati mentalni poremećaj br. 1. Sada o svakom postupku razmišljamo daleko više nego ranije, čistimo mnogo više, izbegavamo kontakt kako sa ljudima tako i sa stvarima, što može dovesti do toga da i kad opasnost prođe, mnogi od nas neće uspeti da se vrate u "normalu". Jednostavno, neće moći da stanu i ove aktivnosti svedu na normalnu meru. Psihijatri će imati pune ruke posla. Ali, što bi rekla Skarlet O'Hara: "Misliću o tome sutra". Sada treba da se potrudimo da se ne zarazimo, a posle ćemo brinuti o drugim stvarima. Jedino što nam sada preostaje je da živimo dan za danom, i da se nadamo da ovo neće potrajati...

Dodajte komentar