Centar ili periferija Novog Sada - gde je bolje kupiti stan?

Centar ili periferija Novog Sada - gde je bolje kupiti stan?

 

Da bih vam pomogla da donesete odluku da li da kupite stan u centru ili na periferiji Novog Sada tražiću od vas još informacija i onda vam pokazati šta možete da dobijete ako stan kupite u srcu grada, a šta ako odaberete mirno predgrađe.

Zdravo, ja sam Mira i licencirani sam agent jedne Novosadske agencije za promet nekretninama. Za vas sam spremila jedinstvene savete, one koji će vam pomoći da sagledate ponudu tržišta u Novom Sadu i na tom temelju donesete najbolju odluku.

Sve sam objasnila u nastavku ovog teksta, samo treba da nastavite sa čitanjem!


Koliko novca imate, koliku površinu stana želite?


Prvo pitanje koje najčešće postavljam svojim klijentima je koliki budžet imaju i koju strukturu stana žele.

Ako insistiraju da kupe stan u centru Novog Sada, za kvadrat će morati da izdvoje i preko 2.000 eura. Ako imate sreće možete u samom Centru pronaći garsonjeru za oko 35.000 eura, ali se morate pomiriti da je površina oko 15 kvadratnih metara, ali i neretko manja. Malo dalje od centra, u naselju Podbara se za isti iznos može pronaći stan nekoliko kvadrata veći, možda čak i da to bude manji jednosoban stan.

Uvek svojim klijentima naglašavam da uključe u odluku da li se na toj lokaciji mogu pronaći parking mesta ili kupiti garaža. U naseljima bliže centru, ali i u strogom centru na Bulevaru to je prava retkost. Preveliki je stepen gradnje, a premalo mesta za sve veći broj automobila.

Za razliku od ovog dela, Novo Naselje, gde kvadrat košta do 1.500 €, je projektovan da podrži veliki broj vozila, ulice su široke, a planirani su i parkovi i igrališta. To je naselje novije gradnje pa svaka dodatna zgrada ne narušava kvalitet stanovanja.

Ovo što savetujem klijentima savetujem i Vama, razmislite o svojim prioritetima i nađite meru između želja i realnosti. Ja sam tu da pronađem najbolje ponude u okviru vaših želja.


Koja je namena budućeg stana?


Ako kupujete stan koji će jedno vreme služiti za izdavanje, onda vam preporučujem da kupite garsonjeru ili jednosoban stan bliže centru. Takvi stanovi se brže izdaju, a nećete ih platiti više od 45.000 – 50.000 eura. Imaćete nekretninu kojoj vrednost gotovo da ne pada, a na njoj ćete i zaraditi.

Dobro je da razmislite i o naselju Limani čiji najbliži delovi zahtevaju samo 10 min hoda do centra. Ovo vam preporučujem jer je tu smešten Kampus Univerziteta iz Novog Sada što znači da ćete uvek imati veliku tražnju za stanovima za izdavanje od strane studenata.

Cena se i ovde kreće oko 1.500 eura po kvadratu što vam daje mogućnosti da ne investirate sumu veću od 60.000 eura, a da imate dobar položaj svoje nekretnine. Samo u Novom Sadu je moguće da se kupi stan upotrebljive kvadrature koji nije više od 50.000 eura, a nalazi se udaljen 15-ak minuta šetnje do centra.


Stan na periferiji
 

Sa druge strane, ako hoćete da rešite stambeno pitanje vama treba prostraniji stan veće kvadrature. Uvek savetujem da se razmisli i o kupovini stana na periferiji, koji ima dobre uslove za život nego da se razmatra samo centar i mali stanovi.

Novo Naselje, Detelinara, Telep su idealni za porodični život. Ovde su i cene u glavnom povoljnije pa možete pronaći stan po ceni koja se kreće od 1000 eura po kvadratu pa na više.

Odluka je na vama, ali kada u pretragu uključite više lokacija imate i veću ponudu. Imate izbor između starogradnje i novogradnje, stanova sa parking mestima, uređenim zgradama koje imaju i energetski pasoš… mnogo je činilaca koji će od stana stvoriti dom pa vas čeka težak izbor.


Ništa vam ne odgovara – ne očajavajte!


Kada se obratite Agenciji za nekretnine agenti su tu da vam olakšaju pronalazak idealnog stana. U slučaju da vam ništa od ponuđenog ne odgovara, zamoliću vas da mi ostavite kontakt podatke i sve što bi želeli od svoje nekretnine, a ja sam tu da pronađem ono što želite. Novi Sad ima ogromno tržište nepokretnosti, a kupoprodaja stanova stalno raste. Svaki oglas je jedinstven i sigurna sam da će se pojaviti jedan koji će odgovarati.

Kao zaključak bi se moglo reći da ne postoji pravilo pri odabiru lokacije za kupovinu stana. Neko voli gradsku vrevu, blizinu muzeja, šetališta, noćnog života pa će pre odabrati i manje kvadrata u centru nego periferiju koja je udaljenija, mirnija i ne toliko razvijena.

Agencija je tu da vam pomogne da konkretizujete vaše želje i da vam suzi izbor. Ukazaće na oglase koji ispunjavaju traženo, a kada vam se dopadnu pojedini, za vas organizovati i obilazak prostora. Ne samo da ćete uštedeti vreme i novac, već ćete možda jedino na ovaj način pronaći stan iz snova.

Da li biste vi pre odabrali jeftiniju periferiju ili skuplji centar Novog Sada? Od čega sve zavisi izbor lokacije za kupovinu? Ostavite nam svoje komentare nakon čitanja teksta, čekamo ih!

Autor: M. Cvijović

komentara (4)

 • Gari
  Gari

  Dok si mladji bolji je centar, tamo su dešavanja, tamo je gužva. Kada udješ u godine, onda se traži mir i tišina, manje gužve tako da je periferija bolja. Naravno zaviis i od posla.

 • Miki
  Miki

  Ja sam za varijantu nesto izmedju- ne bas sam centar, ali da ipak moze da se dodje do centra lako, a opet ne ni sama periferija.

 • Srecko
  Srecko

  Koliko para toliko muzike,naravno da je bolje kupiti stan u centru grada jer ti je sve na izvolte od marketa,skole,posla,obdanista.

 • Bisera
  Bisera

  To uvek zavisi od mnogo činilaca. Recimo, meni bi sada trebao manji stan, bliže centru, da svuda mogu da idem pešice. Tako da bih se rado preselila sa Novog naselja recimo negde na Bulevar Oslobođenja. Ali, treba da smislim novu finansijsku konstrukciju, pa da zovem Solis, jer očigledno ljudi dobro znaju šta rade.

Dodajte komentar