Da li je vreme da se prijavite za pomoć države za zamenu stolarije?

Da li je vreme da se prijavite za pomoć države za zamenu stolarije?

 

Godina za godinom prolaze, a vi nikakao da se konsolidujete po pitanju grejanja i hlađenja vašeg doma. Probali ste grejanje na struju, pa ste odustali jer vam je bilo skupo. Onda ste prešli na drva,  ali ste shvatili da i to dosta košta, a iziskuje mnogo posla oko loženja, čišćenja i održavanja. Zato ste planirali da se grejete i hladite pomoću klima uređaja, ali i to stalno prolongirate.

Posle konsultovanja sa stručnjacima došli ste do zaključka da bi pravo rešenje za vas bilo da kupite dve inverter klime i da se leti grejete pomoću njih, a zimi hladite. To bi bilo i ekonomično i praktično rešenje za vas. Ali da bi ste to ostvarili, morate da popravite termičku izolaciju kuće i zamenite stolariju. Sve to prilično košta i kada sve troškove stavite na papir, shvatate da imate samo polovinu potrebnog novca.

Ali u pravo vreme ste shvatili šta vam je činiti jer su trenutno na snazi državne mere će koje će vam omogućiti da sve ovo platite gotovo upola manje nego što to realno košta.


Šta podrazumeva državna subvencija za 2023. godinu


Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je u septembru javni poziv za dodelu  sredstava za finansiranje programa energetske sanacije porodicnih kuca i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave kao i gradske opstine, kroz koji će građani imati priliku da konkurišu za subvencije. I prethodnih godina je bilo ovakvih akcija i praksa je bila da vi plaćate 50 procenata cene, dok ostalih 50 procenata obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo. Konkurs je otvoren i nema roka za podnošenje prijava,tj. konkurs će biti otvoren tokom cele godine.

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima su dostupne gotovo svim građanima u Srbiji.  Može se konkurisati za više različitih opcija, a raspon uštede sada iznosi od 50 do 65%.

Na primer, ako se prijavite za zamenu stolarije i izolaciju, tada će vam država pokriti polovinu ukupnih troškova. Ako se uz to odabere ugradnja solarnih panela ili kolektora, subvencije može biti i do 65 odsto.

Zato ako planirate da zamenite stolariju, postavite izolaciju spolja ili iznutra na zidove, zamenite peć ili kotao, ili ugradite solarni panel, pravo je vreme da to učinite pod najpovoljnijim uslovima do sada.

Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane je nešto manje od 2 milijarde dinara.

Potrebno je da znate da određene troškove ove subvencije ne pokrivaju. To su troškovi radova i nabavke materijala koji nastaju pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansitanje projekata energetske efikasnosti. 


Šta je sve predmet subvencije?
 

 • termička izolacija zgrade
 • zamena prozora i vrata
 • zamena postojećeg kotla efikasnijim kotlom,
 • zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora,
 • ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi,
 • ugradnja termostatskih ventila na svim grejnim telima,
 • ugradnja uređaja za merenje predate količine toplote svim pojedinačnim potrošačima,
 • ugradnja toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač),
 • ugradnja opreme za daljinsku kontrolu i automatsku regulaciju rada termotehničkih sistema,
 • zamena postojećih i ugradnja novih efikasnih sistema za klimatizaciju,
 • zamena postojećih ili ugradnja novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote,
 • zamena postojećih ili ugradnja novih sistema za centralnu pripremu potrošne tople vode.


Usteda energije


Subvencija za unapređenje termičkog omotača zgrade i ugradnju solarnih panela i kolektora


Unapređenje termičkog omotača zgrade podrazumeva postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru. 

Postavljanje termičke izolacije od kamene vune na spoljne zidove zgrade debljine 10 centimetara i postavljanje termičke izolacije od kamene vune na spoljašnje zidove debljine 12 centimetara i više takođe je vrsta unapređenja termičkog omotača zgrade.

Pod unapređenjem termičkog omotača zgrade podrazumeva se i zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata, kao i ugradnja opreme za osenčenje prozora i zgrade.

Građani mogu konkurisati za subvencije i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciji za centralnu pripremu potrošne tople vode i solarnih panela.


Solarni panel ugradnja


Ugradnja solarnih panela obuhvata i ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije kao i izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.


Ko ima pravo na subvencije za zamenu stolarije


Za subvencije mogu da konkurišu svi građani, bez obzira na to da li žive u kućama ili stanovima. Takođe je potrebno da u objektu neko stanuje. Za učešće na konkursu prvi uslov koji morate da ispunite je da budete vlasnik sa mestom prebivališta u porodičnoj kući ili stanu za koji se podnosi prijava. Ukoliko niste vlasnici, morate obezbediti pisanu saglasnost vlasnika.  

 

Klima inverter

 

Koja dokumentacija je potrebna za konkurisanje


Sva potrebna dokumentacija dostavlja se lokalnoj samoupravi, a potrebno vam je sledeće:
 

 • Fotokopija lične karte sa adresom prebivališta ili očitana lična karta podnosioca zahteva;
 • Fotokopije ličnih karata, odnosno, zdravstvene knjižice ili izvod iz knjige rođenih (za maloletna lica);
 • Potpisan i popunjen prijavni obrazac za sufinansiranje energetske efikasnosti,
 • Predračun sa količinom i cenom za opremu sa ugradnjom od jednog od izvođača radova sa liste koju će opština objaviti;
 • Kopija rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu (da bi se utvrdila tačna površina) odnosno fotokopija kupoprodajnog ugovora ukoliko je kupoprodaja izvršena u prethodnih godinu dana;
 • Fotokopija računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše, za prethodni mesec. Potrebno je da je račun za struju za taj mesec iznosio najmanje 30 kwh;
 • Ukoliko se objekat vodi kao spomenik kulture, dostaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada;
 • Fotokopija Rešenja o odobrenju za priključenje, fotokopiju ugovora o priključenju na distributivnu gasnu mrežu, ili fotokopiju poslednjeg računa za gas (samo za meru zamene kotla);

 

Potreban je jedan od sledećih dokaza za stambeni objekat:

 

 • Prepis lista nepokretnosti
 • Upotrebna dozvola
 • Da je objekat izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji, ili da je objekat preuzet iz zemljišne knjige
 • Rešenje o ozakonjenju

 

Za stambene zgrade je dodatno potrebno dostaviti i potvrdu o registraciji skupštine stanara i  saglasnost stambene zajednice.

 

Kako se prijaviti na konkurs za subvencije

 

Potrebno je da se informišete u svojoj lokalnoj samoupravi od kada možete da se prijavite za ostvarivanje prava na subvenciju.

Nakon što navedenu dokumentaciju predate lokalnoj samoupravi, stručna komisija će izaći teren. Potrebno je da komisiji date na uvid građevinski projekat objekta, ukoliko ga posedujete.

Kako ste vi vlasnik legalizovanog objekta, sa ispravnim papirima, a koji ste kupili posredstvom proverene agencije za nekretnine, papiri vam sigurno neće predstavljati problem.

Potrebno je još samo da se informišete u vašoj lokalnoj samoupravi, kako da prikupite ponude za izvođenje radova i kupovinu klima uređaja i da im podnesete svu potrebnu dokumentaciju za konkurs.

Da, svakako je pravo vreme da zamenite stolariju ali i učinite svoj dom energetski efikasnijim. I da uz optimalnu temperaturu u vašem domu imate manje mesečne troškove, a sve to uz odličnu subvenciju koju možete dobiti od države.


Slike: pexels.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

komentara (3)

 • Tanja
  Tanja

  moram reći da mi je solis agencija zaista pomogla da pronađem stančić, ali nisam imala za bolju stolariju, tj promenu.... razmislicu i raspitati se da li imam prava pa da konkurisem za ovo, nista ne kosta, a moze mnogo da donese

 • Dragana
  Dragana

  Hvala za iscrpne informacije. Ovo mi baš treba.

 • Mimi
  Mimi

  Meni bi dobro dosla zamena prozora i vrata, bas su dotrajali, ne znam kolike su cene inace, bas cu se raspitati.

Dodajte komentar