Dezinfekcija vazduha u stanu ili kući zbog korona virusa

Dezinfekcija vazduha u stanu ili kući zbog korona virusa

 

Mnoge ažurne i vredne domaćice bi se naljutile kada bi ih prozvali na ovu temu. Jer one se i bez korona virusa staraju i trude da drže prostorije u stanu ili kući čiste a vazduh prečišćen. Dezinfekcija prostorija prirodnim sredstvima je prosto navika mnogih od njih. Ali da li je to u ovoj situaciji sve dovoljno?

Jer, prizanćemo. Ovo je svetski vanredna situacija i pokazuje se da nisu dovoljne redovne mere čišćenje, već čišćenje mora biti mnogo češće i neuporedivo temeljnije. Pogotovo ako u prostorijama borave hronični bolesnici ili oni koji imaju preko 65 godina. A pranje ruku, lična higijena, socijalna distanca postaju važnije nikada važnije. 


Šta treba znati o korona virusu?


Iako još uvek učimo u ovom virusu, ono što se zna je da ovaj virus može da opstane u vazduhu i do nekoliko sati. 
To je jedan od razloga da se vrši redovno provetravanje stana ili kuće, a pogotovo onih u kojima borave osobe koje moraju biti posebno zaštićene od ovog virua (stariji, hronični).

Ako imate dvorište sunčajte garderobu koju nosite, prekrivače, ćebad naravno kada to vremenski uslovi dozvole.

I nećemo biti mnogo pametni ako kažemo da se u doba ovog virusa mora često dezinfikovati stan ili kuća.
Koja sredstva koristiti za dezinfekciju je već postalo mantra i za one neiskusne domaćice. One iskusnije imaju i određene asove u rukavu.


Beli luk kao prečišćivač vazduha


Da. Dobro ste čuli. Svi znamo da je beli luk nezamenljiv kao dodatak jelima ali da li znate da se on može iskoristiti i za dezinfekciju vazduha u vašem stanu ili kući?

Može i to na sledeći način.

Potrebno je kupiti kilogram luka i rasporediti glavice u nekoliko posuda. Posudu sa lukom držati u sobi u kojoj se  provodi najviše vremena. Luk ima osobinu da upija viruse i bakterije. Između jakog mirisa luka i čistog vazudha morate sami napraviti izbor. 


Esencijalna ulja za dezinfekciju vazduha


Kriza nas je naučila mnogo čemu. Naučili smo kako su se naši stariji snalazili, dovijali i koja sredstva su koristili za poboljšanje kvaliteta ali i dezinfekciju vazduha u zatvorenim prostorijama.

Tako smo saznali da su veoma učinkovita esencijalna ulja koja imaju osobinu da istovremeno prečišćavaju vazduh od štetnih mikroorganizama ali i da jačaju naš imuni sistem. Takođe, mogu i da utiču i na poboljšanje raspoloženja. 

Vredi proveriti jer nas to ne košta previše.

Kako to uraditi? Najpopularniji načini oplemenjivanja vazduha esencijalnim uljima su aroma lampe. Za one koji žele jači efekat mogu da koriste difuzore.

Na tržištu se mogu naći ultrazvučni difuzori koji raspršuju eterična ulja sa vodom u obliku pare. Na ovaj način se ujedno i vlaži vazduh.

 

Klima uređaj i vazduh


Za čistiji vazduh u prostorijama može biti odgovorna i klima. Čišćenje klime bar jednom godišnje je deo obavezne higijene stana koji morate predvideti u svom kućnom budžetu.

Zapamtite da ukoliko ne održavate klimu ona postaje leglo buđi i zna kakvih bakterija. Čišćenje klime treba da bude temeljno. 

 

Provetravanje prostorija


Provetravanja prostorija u doba korona virusa mora biti često. Takođe, ako imate osunlčane strane iskorstite  sunčevu svetlost da dodatno uklonite viruse koji eventualno nisu skinuti sa garderobe ili uređaja.


Prečišćivači vazduha na bazi fotokatalize


I na kraju. Ako želite da imate elegantno rešenje za čist vazduh u prostorijama u kojima boravite, onda je fotokatalitički prečišćivač vazduha optimalno rešenje. Ovaj aparat će vas osloboditi mnogih briga i učiniti boravak u stanu ili kući prijatnijim i bezbednijim. Na našem tržištu se mogu naći ovakvi uređaji koji su mobilni, odnosno mogu se prenositi iz prostorije u prostoriju.


Fotokataliticki preciscivac


Nabavka ovakvih uređaja uštedeće vam vreme i novac na duže staze. A što je još važnije nećete morati da se brinete kako eliminisati neprijatne mirise, duvanski dim, čađ, smog. Takođe i štetne materije kao što su ugljen-monoksid, metanol, amonijak, azotni oksidi, vodonik-sulfid, fenol, izduvni gasovi više neće biti nauk jer ovakvi aparati su veoma uspešni u njihovom eliminisanju.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan? Da li vi imate neki vaš recept, iskustvo ili način kako da se vazduh  u prostorijama održava što čitijim? Podelite ga sa nama kroz komentare.

 

komentara (7)

 • Dara
  Dara

  Isprva sam brisača i dezinfikovala i šta treba i šta ne treba, kad sam stigla do utičnica, tu sam stala, i dalje je održavm, ali ne svaki dan već svaki drugi dan, ukoliko nema, alkohola i asepsola, koristim rakiju, ili sirće za kuhinjske površine brave prozore, vrata, a za podove vrelu vodu sirće, i prašak za veš koji već koristite u svom domu.

 • Ivana
  Ivana

  Niste pomenuli tamjan...On je odličan za dezinfekciju prostora kao i eterično ulje matičnjaka. Fotokatalitički prečišćivači ipak jedini mogu da u potpunosti prečiste vazduh od bakterija, pa čak i virus SARSA koliko sam imala prilike da pročitam.

 • Sanjica
  Sanjica

  Veoma lepo i poučno, svaka čsst na lepim savetima,jer koliko god da znamo sad nam svaki savet znaci u borbi proriv corona virusa. Ipal moram da priznam da mi je najveću pažnju privukao tak fotokatalirički ptečišćivač vazduha, moraću da gs kupim...

 • Srecko
  Srecko

  Beli luk ne da preciscava vazduh ubija bakterije i viruse u nama, dobro ga je jesti kad ga ima pogotovo sada kad korona virus preti.

 • malena
  malena

  Odlične ideje. Ja bih, na sve to, dodala i tamjan. Bez obzira da li ste vernik ili niste, nije loše okaditi kuću jer kažu da, osim što tera zle sile, čisti vazduh od mikroba i virusa, a povoljno utiče i na lečenje raznih bolesti. U svakom slučaju, sjajan članak. Hvala :)

 • angelina
  angelina

  Nikad u zivotu nisam ovoliko cistila kucu, mislim da i kad prodje ovaj virus ostace mi ta navika, samo cu da idem po kuci i da dezinfikujem sve redom :D Super tekst, nisam znala ovo za beli luk, mada meni miris malo ne odgovara, ali ako je za zdravlje nije tesko...

 • Slavka
  Slavka

  Dobro je procitati ovaj tekst i videti koliko je cist vazduh vazan i neophodan jer uvek nesto novo naucimo, sto je sada od velike vaznosti i koristi. Zato treba da sto vise citamo i slusamo da bi se bolje informisali u ove dane korone, da zastitimo sebe i svoje bliznje.

Dodajte komentar