Dezinsekcija podruma, suterena, garaža i ostalih podrumskih prostorija

Dezinsekcija podruma, suterena, garaža i ostalih podrumskih prostorija

 


Insekte privlače potpuno i delimično ukopani prostori, kao što su podrumi, sutereni i garaže, gde tokom zime mogu da hiberniraju u toplom, vlažnom i za njih udobnom i bezbednom okruženju.

Kada vreme u proleće postane toplije, onda vojska raznoraznih buba i štetočina kreće iz svojih mračnih baza u podrumima u osvajanje ostalih prostorija.

 

Zašto insekti vole podrume?

 

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto insekti vole naše podrume i podrumske prostorije.

U podrumima vlada mrak, a u mraku insekti nalaze hranu, mesta za polaganje jaja i sigurnost od njihovih prirodnih predatora. 

Podrumi su lako dostupni – podrumi i sutereni se nalaze ispod zemlje, tako da mravi, stonoge, muve, komarci, pauci, bubašvabe, bubaruse i ostale štetočine lako nađu put iz okolne sredine.

Podrumi su topli i vlažni – vlaga i toplota je neophodna za život i razmnožavanje insekata, a podrumi su daleko vlažniji od drugih delova kuće. 

Podrumi su izvor hrane – po pravilu podrumi, sutereni i garaže služe za odlaganje starih i nepotrebnih stvari, koje možda nama nisu potrebni, ali su insektima ukusni i bogat izvor hrane.


Kako da sprečite da insekti ne zavladaju vašim podrumskim prostorijama


U produžetku pročitajte nekoliko korisnih saveta i preventivnih radnji kako da stavite pod kontrolu najezdu podrumskih štetočina.
 

Ciscenje suterena i podruma
 

 • Stalno i redovno čistite podrum. Ne dozvolite da se u vašem podrumu skupi nered, posebno ne gomile papira, dušeci, jastuci, kartonske kutije, novine i sl. Naše đubre i otpadci su insektima savršen izvor hrane i odlično mesto za skrivanje. Pomerite kutiju ili predmet koji mesecima i godinama stoji na jednom istom mestu u podrumu, ispod nje će izmileti cela kolonija buba, to je valjda dovoljan dokaz
 • Ne čuvajte hranu u podrumu – vreće i kese sa brašnom, stočnom hranom, starim hlebom i ostalim izvorima hrane su kao da ste ostavili magnet za insekte.
 • Ne pokrivajte podove u podrumu. Ne pokrivajte podrumske podove tepisima, čergama ili tepisonima, skoro sigurno ćete ispod njih dobiti kolonijiu mrava, bubašvaba, stonoga i ostalih malih uljeza
 • Održavajte podrum suvim i bez vlage. Proverite da li kiša nalazi put u unutrašnjost vašeg podruma i da li vodovodne i kanalizacione cevi cure. Bez vlage i vode, većina insekata ne vidi podrum kao održivo stanište. Ne ostavljajte kante i posude sa vodom, pošto će one sigurno privući komarce
 • Ne čuvajte u podrumima drva za ogrev – drvo privlači insekte koji se njime hrane ili u njemu nalaze mesto za polaganje svojih jaja
 • Osvetlite podrum – insekti vole tamu, u mračnim prostorijama oni se osećaju sigurno i bezbedno, zato postavite nekoliko sijalica i osvetlite ga
 • Vršite redovne inspekcije - ne smete da dozvolite da se insekti prenamnože, onda može biti previše kasno. Vršite redovne i česte provere i ukoliko primetite jaja, izmet, ostatke hrane, neprijatne mirise i ostale tragove insekata, znajte da je vreme za akciju i planirajte da uskoro izvršite dezinsekciju.

  Deyinsekcija podrumskih prostorija
   
 • Ne ostavljajte podrum otvoren. Tačno je da podrumske prostorije treba ponekad i da se provetre, ali otvoreni prozori i vrata su pozivnica za useljenje, ne samo insekata nego i glodara. Proverite i otvore za ventilaciju kroz koje bube mogu lako da uđu  
 • Zatvorite pukotine – svaka kuća ili zgrada ima manje ili veće pukotine i praznine oko spoljnih zidova, prozora i vrata. Njihovo zatvaranje nije najlakši zadatak na svetu, ali ako uspete, dobićete bolju energetsku efikasnost, a insekti će imati otežan pristup vašem domu.
 • Koristite prirodne repelente – možete koristiti prirodna sredstva koji imaju jak miris i koji odbijaju insekte: 
  Dijatomejska zemlja -  veoma je pristupačna, ima je u svim poljoprivrednim apotekama i nije opasna za decu i kućne ljubimce
  - Naftalin - ima jak miris, postavite ga po celoj površini podruma i u roku od nekoliko sati sve će bube pobeći
  - Sirće, napravite 70% rastvor vode i običnog sirćeta i raspršite ga prskalicom po prostoriji
  - Slana voda,
  - Lavanda,
  - Beli luk, itd;

 

Suzbijanje insekata insekticidima


Ukoliko ste zakasnili sa preventivnim merama i insekti su se već naselili u vaše podrumske prostorije, potrebno je da primenite hemijska sredstva – insekticide.

Kao što samo njihovo ime kaže, radi se o hemijskim sredstvima koja su namenjena uništavanju insekata. Možete ih i sami kupiti i postaviti, ali mora da budete izuzetno oprezni pošto se ipak radi o otrovima. Posebno treba da budete pažljivi ako imate malu decu i kućne ljubimce i da vodite račina da oni ne dođu u kontakt sa njima.

Naša najtoplija preporuka je da za tu namenu angažujete profesionalnu firmu i stručnjake koji imaju iskustvo i resurse u borbi sa insektima u podrumima i koji koriste neškodljive i ekološki prihvatljive preparate.

 

komentara (2)

 • Nadja
  Nadja

  Kod mene su se pojavili misevi u jednoj pomocnoj prostoriji u dvoristu, ne podnosim ih, danas bi trebalo da dodju da mi urade dezinsekciju i deratizaciju u celom dvoristu.

 • Marija
  Marija

  Nisam znala da postoji toliko prirodnih sredstava. U principu, koristim samo lavandu, koju trpam u ormare i u klavir, gde god ima vune. Ali u odnosu na ostale, moljaca se najlakše rešavamo. Za sve ostale štetočine - ne rizikujem. Odmah pozovem Eko End.

Dodajte komentar