Evo kako da uštedite struju ako često kuvate

Evo kako da uštedite struju ako često kuvate

 

Svi želimo da pronađemo način za uštedu na mesečnim računima za struju. Najviše električne energije se generalno potroši u kuhinji. To je logično, jer se i najviše električnih aparata nalazi upravo u ovoj prostoriji.

Neki uređaji, poput frižidera ili zamrzivača, moraju stalno biti uključeni dok druge, kao što su rerna, šporet ili mašina za pranje posuđa uključujemo samo po potrebi. Kada govorimo konkretno o kuvanju, važno je razmisliti o tome kakve kuhinjske aparate imamo i kakve su nam navike, kako bismo ih eventualno promenili i na taj način uticali na smanjenje potrošnje energije. U stvari, videćete koliko je zapravo lako smanjiti račun za struju ako se pridržavate nekih pravila tokom procesa kuvanja.

Evo nekoliko načina kako da pravilnim kuvanjem uštedite električnu energiju i pritom smanjite sebi posao.


Investirajte u kvalitetne kuhinjske uređaje


Energetski efikasni uređaji, osim što će trošiti manje struje pri radu, pomoći će vam da lakše i brže pripremite hranu. Na taj način će vam ostati i više vremena da se posvetite drugim aktivnostima.

Na primer, ugradne Bosch rerne novije generacije, koje imaju ugrađen ventilator, troše u proseku za 10 do 15% manje električne energije u odnosu na klasične rerne. Uz pomoć ventilatora, vazduh u njima kruži i pomaže u ravnomernom i bržem pečenju jela. Takođe, ukoliko su veće pećnice u pitanju, možete pripremati više ukusnih jela odjednom, a ventilator će ravnomerno širiti toplotu po celoj rerni. Na taj način ćete za isto vreme moći da pripremite veću količinu hrane, dovoljnu za nekoliko obroka.


Kvalitetno posudjen rerna
 

I ne samo rerne, veći i šporeti i drugi kuhinjski uređaji, stalno se tehnički usavršavaju kako bi bili što efikasniji i štedljiviji. Dakle, ukoliko kupujete neki kuhinjski aparat, uvek obratite pažnju na oznaku energetske efikasnosti i birajte one koji nose oznaku A ili B.


Koristite posuđe odgovarajuće veličine


Kada koristite šporet za kuvanje, obratite pažnju na veličinu posuđa u kojoj se hrana priprema. Na primer, sasvim je logično da za pripremu manjeg obroka koristite i manji tiganj. Nema apsolutno nijednog opravdanog razloga da koristite tiganj prečnika 26 ili 28 centimetara ukoliko želite da pripremite nekoliko prženih jaja.

Izbor prave ringle na kojoj ćete postaviti lonac, šerpu ili tiganj je takođe od velike važnosti. Pri zagrevanju veće ringle koristi se i više električne energije. Zato birajte one koje odgovaraju veličini kuhinjskog posuđa koje koristite. Pored toga, stavljanjem poklopca preko posude, zadržaćete i toplotu, pa će vam za kuvanje, odnosno pripremanje ukusnih specijaliteta biti potrebno manje vremena, a samim tim i manje energije. 

Iako ovi izbori mogu izgledati zanemarljivo sa stanovišta uštede struje, u ukupnom zbiru oni itekako mogu napraviti razliku na godišnjem nivou, još veću ukoliko često kuvate.


Investirajte u kvalitetno posuđe


Ukoliko je dno tiganja iskrivljeno, odnosno ne leže celom površinom na ringlu, potrošnja energije bi mogla biti i do 50% veća. Nov, ravan tiganj će lepo leći na celu površinu ringle i gotovo u potpunosti iskoristiti toplotnu energiju koja dolazi sa nje.


Kvalitetno posudje
 

Slično tome, ako koristite visokokvalitetno posuđe koje je napravljeno od materijala koji su izuzetni provodnici toplote, utrošićete u proseku 25% energije manje nego što bi to bio slučaj sa klasičnim posuđem. Stakleni i keramički materijali su bolji izbor kada je u pitanju rerna, a tiganji sa bakarnim dnom su bolji kada je u pitanju kuvanje na ringli ili ploči šporeta.


Redovno održavajte kuhinjske uređaje i pribor za kuvanje čistim


Efikasnost šporeta, odnosno ringli na kojima pripremate jelo zavisi i od stepena njihove zaprljanosti. Ukoliko je ringla ili ploča više zaprljana, biće potrebno više vremena da toplota dođe do lonca ili tiganja u kome pripremate hranu. Više vremena znači da će šporet duže morati da bude uključen, odnosno da ćete potrošiti više struje. Zato je najbolje uvek očistiti šporet odmah nakon upotrebe.

Takođe, redovno čistite donju stranu tiganja. Ako se masnoća zapekne sa donje strane posuđe za prženje hrane, stvoriće se jedna vrsta izolatora, koja će usporavati prenos toplote. Zato je redovno održavanje kuhinjskih uređaja i posuđa za kuvanje od suštinske važnosti ukoliko želite da smanjite potrošnju struje dok pripremate obroke u kuhinji.

Ovi saveti će vam pomoći da uštedite energiju i smanjite vaš mesečni račun za struju. Međutim, verovatno ćete otkriti još neke benefite, poput uštede vremena ili lakšeg održavanja kuhinjskog pribora. Možda vam u početku ušteda neće izgledati bog zna koliko velika, ali ako ih kombinujete sa savetima za uštedu električne energije za druge kuhinjske uređaje i prostorije, shvatićete brzo koliko ste novca ranije bacali.

 

 

komentara (0)

    Dodajte komentar