Hobi, posao, karijera ili poziv – kakva je razlika?

Hobi, posao, karijera ili poziv – kakva je razlika?

 

Kada se upoznajete sa nekim, koje je prvo pitanje koje postavljate? „Čime se bavite“, zar ne? Posao kojim se bavimo na neki način nas definiše. Ipak, postoje varijacije na temu, tj. pojmovi koji se često brkaju. Da li je to hobi, posao, karijera ili poziv, i kakva je razlika između ova četiri pojma?

Na YouTube možete pogledati divan video u kome književnica Elizabet Gilbert, najpoznatija po svom romanu prvencu „Jedi, moli, voli“, objašnjava razlike između ova četiri pojma. Inspirisana njenim objašnjenjem, u ovom tekstu pokušaću da objasnim razlike između njih.

Da vidimo prvo - šta je hobi?

Hobi je nešto što vaš život čini lepšim i zabavnijim. To je, jednostavno, nešto u čemu uživate dok radite, i što tome i služi. Da, hobi može da bude veoma koristan na različite načine, ali ono što mu je osnova i glavni cilj je vaše uživanje u bavljenju njim. Praktično, hobi je podsetnik da ste čovek, a ne mašina.

Šta je posao?

Posao predstavlja trud i vreme koje ulažete da biste zaradili novac. Pošto živimo u materijalnom svetu, novac je valuta koja služi za preživljavanje. Vi radite nešto što je nekome potrebno da uradi, ali nema vremena, načina, znanja ili jednostavno ne želi to da radi, i za to budete plaćeni. Bilo bi dobro da je adekvatno plaćen, i ponekad i jeste ali, to nije uvek slučaj. Ipak, čak i kada nije, posao vam pomaže da preživite. Ne morate da ga volite, ali ga radite, jer su vam potrebna sredstva za život.

Šta karijera?

Fotografija: https://unsplash.com/photos/person-standing-near-the-stairs-MYbhN8KaaEc

Karijera je posao u kome ste strastveni. Ona zahteva kultivisanost i žrtve, ono što ste spremni da uradite jer verujete u njenu misiju. Dakle, što se posla tiče, sasvim je u redu da ga ne volite, jer je u pitanju nešto što radite samo zbog novca. Ali ne voleti svoju karijeru - to je tragično. Bolje je razmisliti o novoj karijeri, ili jednostavno pronaći neki posao, jer kako kaže gospođa Gilbert: „Karijeru treba da voliš, ili da je nemaš“.

A šta poziv?

Poziv je – poziv! Nešto sveto, mistično, duhovno. Nešto što ne možete da ne uradite. Nešto što vam duša traži da radite. I nešto što vam niko ne može oduzeti. Bez posla ili karijere možete da ostanete, ali bez poziva – nikako! Nikakva količina novca vas ne može sprečiti da se bavite svojim pozivom, niti vas “zavesti” da ga ostavite. Ovo je viši nivo u odnosu na hobi, posao i karijeru. A najsrećniji su oni ljudi, koji od svog poziva naprave posao i karijeru.

To su, dakle, osnovne razlike između ova četiri pojma

Tako je! Ipak, ova četiri pojma često zbunjuju ljude i mnogi ih mešaju. A za jasno definisanje potrebno je malo zdravorazumskog razmišljanja, jer sve je, u suštini, savršeno jasno.

Koliko ste puta poželeli da jedno, bude drugo? A koliko ste puta bili neiskreni prema sebi o tome gde je nečemu bilo mesto u vašem životu?

I praktično, skoro u svakom zanimanju, možete da pronađete sve četiri kategorije. Bilo da ste prodavac nekretnina, vozač kamiona, lekar ili umetnik. Ali, da bi se to u vama iskristalisalo, potrebno je vreme, i rad. Pa čak i kad sve postane kristalno jasno, desiće se da jedno, preraste u drugo.

Koliko ste puta čuli da je neko od svog hobija napravio posao, zaradio ogroman novac, a pritom nije imao osećaj da uopšte radi? Jer, on se samo bavio svojim hobijem. Uživajući, uspeo je da od hobija napravi posao, koji je prerastao u karijeru. Divno!

Ipak, to se ne može nazvati i – pozivom

Fotografija: https://unsplash.com/photos/woman-spreading-her-arms-r2nJPbEYuSQ

Ne može, jer poziv je nešto za šta ste rođeni. Nešto što ste dobili kao dar od Boga. Nešto što radite i onda kad od toga nemate ništa jer – ne možete to da ne radite. Uvek ćete naći vremena i uslova da se time bavite čak i ako ceo dan radite neki sasvim običan posao, da biste imali od čega da živite. Ovo ćete raditi noću, “za svoju dušu”. I to je nešto što niko ne može da vam oduzme.

Nije sramota imati dnevni posao. Mnogo je slavnih autora i naučnika živelo upravo tako. Herman Melvil radio je kancelarijski posao, Čarls Bukovski je radio kao poštar, Albert Ajnštajn je radio u zavodu za patente. Paralelno s tim poslovima, bavili su se svojim pozivom. Jer poziv je ono što ste dobili kao “poziv” od Boga, dar koji imate, i bez koga ne možete da zamislite svoj život.

Kako je rekao Mark Tven: “Postoje dva najvažnija dana u životu. Dan kada se rodiš, i dan kada shvatiš zašto si se rodio”. Dakle, dan kada si rođen, i dan kada si otkrio svoj poziv. Nažalost, ima mnogo onih koji svoj poziv nikada ne otkriju, ali ni to nije strašno, jer poziv ne mora da ima svako.

Jedino što bi svako trebalo da ima je posao. Hobi – može i ne mora, karijeru isto tako, ali posao bi trebalo, da biste imali samostalnost, da ne biste zavisili od nekog drugog, da nikome ne biste bili na teretu.

Ali, u današnje vreme, čini se da je sve to malo pomešano i poljuljano…

Mnogo je onih koji nikada ne pronađu svoj poziv, nemaju hobi, o karijeri i ne razmišljaju, nemaju posao, i “mole Boga da ga ne nađu”, kako narod kaže. Ipak, žele da imaju novca, po mogućnosti – mnogo. A sve to, nimalo nije dobro. Ali, nadamo se da dolazi neko bolje vreme, kada će prave vrednosti početi da se cene mnogo više.

Da parafraziramo Elizabet Gilbert još jednom; možda jednog dana doći vreme kada će ono što ona radi, pisanje, izgubiti smisao. Recimo, neće se štampati knjige, ili neće biti interesovanja za njene. I šta će ona onda? Pa, ponovo će pronaći posao, i nastaviti da se bavi svojim pozivom.

Dakle, nastaviće da piše, onako kako je ranije radila, dok nije postala poznata. Naravno, jer to je poziv, i to ne može da prestane da radi. Ne može da prestanete da bude ono što jeste. Oseća potrebu za tim, jer to je njen smisao života. Svako ko ima poziv, to može da shvati bez problema.

Umesto zaključka

Fotografija: https://unsplash.com/photos/silhouette-of-person-jumping-during-dawn-hRdVSYpffas

Da vam postavim pitanje, čime se vi bavite? Jeste li se zapitali, ili možda tačno znate - imate li hobi, posao, karijeru ili poziv? Da li ste od hobija napravili posao, i izgradili karijeru? Ili radite dnevni posao, a paralelno se, u tišini svoje sobe bavite svojim pozivom, i maštate o tome da vam to jednog dana postane karijera? Sanjajte velike snove, i ne odustajte nikada!

A sada, podelite svoje misli sa nama u komentarima. Unapred hvala!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/silhouette-of-person-standing-on-rock-surrounded-by-body-of-water-odxB5oIG_iA

Autorski tekst: Jelena Todorović

komentara (4)

 • kad bi svi
  kad bi svi

  Veeelika razlika :) bar u mom slucaju i meni se dopada sto ta razlika postoji.

 • Jadranka
  Jadranka

  Predobar tekst, veoma inspirativan. Ceo život imala poslove, a pozivom se bavila kao hobijem. Sa skoro 50 godina počela sam konačno da radim ono za šta sam rođena, i tek sada mogu da kažem da mi je život zaista dobio sasvim novi smisao. Postao je lep. I verujte mi, nikad nije kasno.

 • Ema
  Ema

  Sjajan tekst, najvaznije je raditi posao koji volite. Najbolje je pretvoriti hobi u posao. Tada uzivate u svakom radnom danu.

 • Tanja
  Tanja

  zanimljiv tekst, nisam ni razmišljala o ovome ne ovaj način. Najbolje je kada se spoji nešto za šta si rođen u životni poziv, a na žalost to je retko

Dodajte komentar