Ima li spasa od špijunskih kamera nove generacije

Ima li spasa od špijunskih kamera nove generacije

 

Privatnost nove tehnologije. Neko tu gubi bitku. I nećemo pogrešiti ako kažemo da je to privatnost. Odavno znamo da su naši računari bili skriveni špijunski alati za prikupljanje informacija koje su se slivale u silicijumsku dolinu. Onda su došli mobilni telefoni. Priča se nije promenila.

A mi smo se navikli da više nismo sami. Uskoro će to biti i pegle, usisivači, satovi, ali smo se kolektivno pokazali kao jedna velika skuvana žaba. Lako smo se predali i navikli da gubimo deo po deo onoga što je za mnogo potonje generacije bio nedosanjan san - slobodu i pravo na privatnost.

Koliko vas ima osećaj  da mu je ugrožena privatnost? Koliko vas uopšte prepoznaje mogućnosti novih tehnologija za špijuniranje? Kada bi imali još jedan rezervni život rekli bi da bi nam on trebao da se uputimo u te tehnološke novitete. 

Ako volite intimu, privatnost, onog trenutka kada izađete iza zatvorenih zidova stana ili kuće vi ste nečija meta. Potencijalno. Da se ne uplašite da je to uvek tako i uvek stvarno.

Teoretičari zavere bi rekli da nas snimaju vanzemaljci, zemunci bi rekli vanzemunci, vojni kabineti puštaju informacije da su sateliti toliko moćni da mogu da vide i koju marku mobilnog telefona nosimo. A komšiluk nabavio moćne špijunske kamere za snimanje u full hd rezoluciji. 
 

Kome verovati?

Ili da li se uopšte vredi baviti time? Postojeći trend razvoja tehnologije, pa tehnoloških gadžeta dostupnih običnim građanima ne daje previše nade da će privatnost biti moguća. Možda u nekloj meri, ali u kojoj to je danas teško i zamisliti. Tehnološke inovacije koje nam olakšavaju svakodnevni život mogu biti i veoma nepopularne popnekad. 
 

Zanimljivo je kojom brzinom su moćni uređaji za špijuniranje, koji su dugo vremena bili privilegija i alat državnih službi, postali dostupni svima. Svima onima koji mogu da plate a te cene više nisu nedostupne mnogima. Ipak, nema predaje.


Ako ne možemo pobediti i zaustaviti tehonloški razvoj - a i zašto bi to radili - onda bi trebalo da se malo bolje upoznamo sa mogućnostima dostupnih tehnologija na tržišti. Prosto, da nas ne iznenade i učine dovoljno opreznim u nekim škakljivim situacijama. 


Špijuniranje
 

Ovo je mali spisak uređaja koji pored osnovne namene mogu biti i deo špijunske opreme. Ne paničite! Nisu svi ovi uređaji za dvosturke namene. Ali, ako vam se ponekad učine sumnjivim imajte ovaj tekst na umu.


Uređaji za špijuniranje

KAMERA SIJALICA HD REZOLUCIJE

Da. Dobro ste pročitali. Ni sijalice nisu što su bile. Ako zažmirkaju nasmešite im se. Ko zna ko vas gleda u tom trenutku.

USB kamera izgleda kao USB memorija

USB je fantastičan primer ljudkse domišljatosit ali i tehonloškog napretka civilizacije. Zaista bi bilo teško opisati šta je sve danas USB. U našem kontekstu, usb može biti i alat za špijuniranje sa kamerom.

SENZOR DIMA SPIJUNSKA KAMERA WIFI

Ako vas neki senzor dima blica, ili namigujena neprirodan način možda vas neko i snima. Možda i ne. Ali ta mogućnost postoji.

Špijunska kamera u upaljaču

Pušač ste? Divno, Eto prilike da malo ekseprimentišete i zadiviti društvance. Sa gadžetom koji se možda i neče svima dopasti. Jer, ko bi se jo obradovao upaljaču sa kamerom?

Auto ključ pa još i kamera 

Mašta čini svašta. Pa još i u full hd snima. Magija. Za one koji to vole i koji su dokoni da se i time bave. 

Špijunska kamera u stonom i zidnom satu

Kad malo bolje razmislim ti stoni satovi baš ništa i ne rade. Kuckaju i odbrojavaju. Mogu oni i više i bolje. Vreme je napretka. Neka i snimaju ponekad da se ne ide u video klub već pogledaju najzanimljivije delovi sudara sa komšilukm ili ne daj bože neke prevare žene. .. 

Olovka koja piše i snima

Ovo je model za nekada drugo oko u glavi. I piše i snima. Sve u jendom. Može da bude veoma zanimljiva primena ovogo gadžeta. Studenti, djaci i milicajci oprez. Nisu sve olovke iste. 

Kamera u naočarima
Nekako to više i nije novost. Odavno je Google promovisao kameru i pametne naočare. Ipka, to zadovoljstvo više nije preskupo jer su se pojavili i drugi proizvođači. Mora se priznati da veoma simpatično zvuči činjenica da idete , gledate, snimate šta želite a da su vam ruke slobodne. I noge naravno. 

Ima toga još. Ima toga zaista previše za jedan običan život. 


Ima li mogućnosti odbrane od tehnoloških gadžeta za špijuniranje?

Nisam siguran. Ipak, ne treba se predavati. Zakonska regulativa treba da štiti pravo na privatnost pojedinca. A svi mi treba da deo svog vremena, kako god, odvojim i makar se upoznamo sa tehonogojim u smislu šta ona može.

A kako ćemo se ponašati i da li ćemo biti špijunirani, o tome ne treba previše razmišljati - možda se treba više boriti za pravo na slobodu privatnosti.

komentara (1)

  • Znamdanema
    Znamdanema

    na zalost nema spasa.. mozda poslednje generacije uzivaju u slobodama koje ce za neku godinu biti nepoznanica i kao nesto vec zaboravljeno .. tako je kako je . a pravila diktiraju veliki ..

Dodajte komentar