Implantologija prvoklasno rešenje za problem gubitka zuba

Implantologija prvoklasno rešenje za problem gubitka zuba

 

U razloge za vađenje zuba nećemo zalaziti, mi ćemo pokušati da pojasnimo šta je to estetska implantologija kao najbolji način da imate sve zube u vilici. Videli ste šraf na implantu, čuli da se to postavlja u desni i odmahujete glavom da to nije za vas?

Sačekajte sa konačnom odlukom dok ne pročitate naš tekst, garantujemo da će sve dileme nestati!


Nekoliko uvodnih informacija


Implantologija je grana stomatologije koja omogućava da se primenom zubnih implanta nadomesti gubitak nekog og zuba. Za razliku od klasičnih proteza ovako se sprečava propadanje kosti u vilicama i povlačenje desni usled njihovog vađenja.

Implant se sastoji iz dela koji imitira koren zuba i veštačkog zuba (krunice) koji se odlično uklapa u postojeći niz. Koliko će procedura biti uspešna zavisi od stručnosti tokom izvođenja intervencije ali i materijala od kog je implant napravljen. Najkvalitetniji su oni od titanijuma, ali se stalno i unapređuju novinama poput uvođenja nanotehnologije u ovu oblast stomatologije.

Nano-zubni implanti preko legure titanijuma nanoforezom imaju nanet i sloj nanomaterijala. Time se značajno poboljšava brzo srastanje šrafa u kost prirodnim putem (oseointegracijom).

Implantati se mogu ugrađivati odmah nakon vađenja zuba (intermedijalno), nakon zarastanja tkiva ali postoji i kasna tehnika ugradnje kada koštani deo potpuno zaraste.

Moguće je nadoknaditi jedan ili više zuba ali i sve zube u vilici uz pomoć stabilnih zubnih proteza.


Kako izgleda procedura ugradnje zubnih implanta?


Pošto govorimo o hirurškoj intervenciji potrebno je da pacijent bude pre svega zdrav, ali i da hirurg implantolog snimkom vilice potvrdi da je operacija izvodljiva. Budite spremni na to da možda vaše desni nisu u odgovarajućem stanju za postavljanje implanta. Tada na raspolaganju stoje pred-procedure za pripremu porostora za budući implant a o tome ćemo govoriti detaljnjije nešto kasnije kroz tekst.

Ugradnja traje 10 minuta, bezbolna je i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Narednih par dana može dolaziti do blagog bola ili nelagodnosti što se rešava analgeticima od kuće.

Nakon dobro obavljenje intervencije čeka se vreme da implant ( šraf) pravilno sraste. Hirurg će vam objasniti da se to vreme kreće od oko 4 meseca za donju vilicu pa do 6 meseci za potpuno srastanje u gornjoj.

Kada stomatolog zaključi da je implant pravilno srastao postavlja se i kvalitetna krunica.

Dakle, procedura je kratka, nema bola a nakon par meseci imate veštački zub koji u potpunosti imitira prirodni. Kosti u vilici će ostati očuvane i trajno ćete reštiti i estetski ali i zdravstveni problem.


Kako se održavaju veštački zubi?


Implant sraste u desni a krunica zuba je kvalitetna, veštačka i neće se kvariti kao prirodan zub. Ipak, to ne znači da nije potrebno održavanje pre svega da bi se preupredile buduće upale desni. Zubni plak, bakterije od zaostale hrane i kamenac neće naškoditi krunici ali postepeno razara tkivo desni i zato je dentalna higijena jako bitna.

Zubar će objasniti pravilno čišćenje ali je reč o klasičnom pranju sa četkicom i pastom kao i čišćenje zubnim koncem.


Koliko traju implanti?


Ako proces zarastanja dobro prođe a sam implant i krunica budu od kvalitetnih materijala, ovakav veštački zub je trajan i neće doći do problema.

Moramo da naglasimo da čak i da je situacija takva da zamenite sve zube za ove veštačke to ne znači da smete zapustiti pravilno čišćenje i dobre prehrambene navike. Na taj način se manji broj bakterija zadržava u usnoj duplji i manje ih nagriza desni. Kao rezultat toga imaćete život bez stomatoloških problema.


Koje su prednosti ove intervencije?
 

1. Ne dolazi do deformacije vilice i povlačenja kosti što se sa običnim protezama često dešava. Ova situacija je naročito uočljiva kada je čitav niz bez zuba duže vreme. Sa implantima u vilici postoji ispuna na delu gde je nekad bio koren.

2. Pravilan je zagrižaj i funkcija žvakanja. Osećaj je potpuno isti kao kada su u pitanju vaši prirodni zubi. Tome doprinosi i to što je zub stabilan i čvrst, dobro fiksiran. Materijal krunice je takođe od izdržljivih materijala pa strah od loma zuba u potpunosti nestaje nakon nekog vremena.

3. Lakše je prilagođavanje na veštačko pomagalo nego što je to slučaj kod fiksnih proteza i mostova koji ipak imaju brojna ograničenja. Mostovi se često moraju fiksirati za zdrave zube čime se oni uništavaju, a fiksne proteze znaju da prave rane na desnima i nepcu. Obe vrste ne vode računa o povlačenju desni pa dolazi do postepenog gubitka koštane mase i lošeg položaja vilice.


Šta kada su se kosti povukle i vilica izgubila pravilan položaj?


Implantologija ima prvoklasno rešenje i za ovakva teška stanja. Pre postavljanja implanta potrebno je uvećanje koštane mase putem neke od metoda:

 • Augmentacija – ugradnja sopstvene ili veštačke kosti na delu gde se predviđa postojanje implanta
 • Sinus lift – predstavlja podizanje gornjeg sinusa koji ostavlja prostor da se veštački zub smesti u gornjoj vilici


Pri prvim kontrolama kod stomatologa na osnovu snimaka biće jasno da li je nešto od ovoga potrebno pa da se prvo odrade ovakvi zahvati. Potrebno je da prođe par meseci od procedure da područje lepo zaraste pa se pristupa ugradnji titanijumskog dela u desni.


Još nekoliko korisnih saveta...


Ako želite blistav osmeh i zube koji se ne razlikuju od prirodnih, na vama je da pre intervencije dobro proverite kredibilitet hirurga implantologa i ordinacije koja vrši operativni zahvat. Tražite da vam detaljno objasne samu intervenciju i proces oporavka. Neka prilože i slike prethodnih radova pa ćete imati jasniju predstavu da li je to ono što želite da postignete.

Druga stvar, jako bitna pored stručnosti hirurga je i kvalitet materijala. Kada je implant dobrog kvaliteta on je biokompatibilan sa telom pa neće doći do njegovog odbacivanja tokom perioda zarastanja.

Iskustva pacijenata kažu da je implantologija procedura koja se lakše podnosi nego procedura vađenja pojedinih zuba. Znamo da na internetu postoje snimci i slike ugradnje koje i najhrabrije ljude plaše, ali savetujemo vam da konačnu odluku donesete tek nakon razgovora sa stručnim licima koji će dati najtačnije informacije. Umesto “zašto ne” počećete da razmišljate o “zašto da ne” garantujemo.

I šta kažete nakon čitanja teksta, da li su vam strahovi manji? Ostavite nam komentar nakon čitanja ovog teksta.

 

 

komentara (4)

 • Nenad
  Nenad

  Ugraditi impltantne je rešenje svih problema kod loših zuba. Jedino što ne može svako sebi da priušti. Skupo je.

 • angie
  angie

  Imam drugaricu koja je radila na celoj vilici, ona je prezadovoljna jer je radila iskljucivo iz estetskih razloga ( nije bila zadovoljna svojim prirodnim zubima) i zaista lepo izgleda.

 • Crvenkapica
  Crvenkapica

  Zvuči sjajno! I oni prvobitni impanti kakvi su rađeni pre 30-tak godina su bili sasvim u redu, imao je moj tata nekoliko. Navikao se pa nije ni imao osećaj da nisu njegovi. Ovo deluje još bolje, a pritom, kako kažete u članku, ova metoda je bezbolna i trajna. Super! Ne treba mi još uvek (Bogu hvala), ali je dobro znati.

 • Crvenkapica
  Crvenkapica

  Zvuči sjajno! I oni prvobitni impanti kakvi su rađeni pre 30-tak godina su bili sasvim u redu, imao je moj tata nekoliko. Navikao se pa nije ni imao osećaj da nisu njegovi. Ovo deluje još bolje, a pritom, kako kažete u članku, ova metoda je bezbolna i trajna. Super! Ne treba mi još uvek (Bogu hvala), ali je dobro znati.

Dodajte komentar