Investiranje u bitcoin prednosti i mane

Investiranje u bitcoin prednosti i mane

 

Pre prvog ulaganja treba biti svestan činjenice da investiranje u bitcoin ima i prednosti i mane što se može odraziti i na nivo prihoda, ali i na gubitak svih sredstava. Učesnici uglavnom vide da BTC vredi npr. 53.400€ i žele deo zarade, ali nisu svesni da se ona može i vrlo lako izgubiti tokom trgovanja na kripto berzi.

Koje su prednosti ulaganja u bitcoin, koji su rizici i nedostaci investiranja? Šta sve treba imati na umu da bi zarada na bitcoinu bila veća?

Upoznajte bitkoin na jedan potpuno drugačiji način, pročitajte tekst i saznaćete dosta toga novog.


Bitcoin – osnovne karakteristike


Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta koja ima najveću vrednost na digitalnom tržištu. Preko 10 godina je u žiži interesovanja i više niko ne može da ignoriše njegovo postojanje. Više puta je dolazilo do strmoglavog pada vrednosti, ali se btc vrlo brzo oporavljao i prestizao dotadašnje granice.

Iako i dalje postoje predviđanja o krahu bitcoin tržišta, on nastavlja da postoji. Države članice i EU su započele sa najavom uvođenja brojnih regulativa jer smatraju da se kriptovalute moraju uvesti u pravne okvire. Svaka podrazumeva otkrivanje identiteta vlasnika računa ako trguju preko određene visine novca. Koliko će zakone biti moguće primeniti i koliko će pomoći, ostaje nam da vidimo u godinama koje slede.


Prednosti investiranja u BTC


Bitcoin ne podlaže pravnoj regulativi ni jedne Narodne banke niti države. To znači da se cena formira samo na osnovu ponude i tražnje i nema treće strane koja cenu koriguje. Cena oscilira, ali može doneti veći dobitak nego kod trgovine robom i uslugama na tržištima gde država ima svoj interes i mogućnost delovanja.

Ne postoji mogućnost za malverzacije. Svaki zapis se upisuje u blokčejn – knjigu svih transakcija, a njega čuva veliki broj osoba (nodova) i ne postoji mogućnost menjanja upisa. Koliko je ovaj knjigovodstveni sistem dobar govori i to što su pojedini bankarski sistemi zainteresovani za njega i voleli bi da ga implementiraju u svoje poslovanje.

Prednosti investiranja u bitcoin leži u tome što niko ne zna vaš identitet i ne zna lične podatke. Problem čuvanja ličnih podataka nije bez mana pa je velika promena kada se zarađuje bez potrebe da se upisuju ikakvi podaci.

Nema potrebe za brigom oko falsifikovanja novčanica jer novčanice ne postoje. Kriptovalute su digitalni novac koji postoji samo na virtuelnim računima nećete ga uzeti u ruke, mada i to ne predstavlja prepreku da on uvećava svoju vrednost i donosi zaradu.

Trgovina se obavlja na nekoliko načina, ali je reč o digitalnim načinima trgovine koji ne iziskuju nikakvu papirologiju i odlaske do banke. I prijava na mrežu i svaka trgovina se radi online, a postoje i bankomati za bitcoin u većim gradovima naše zemlje koji omogućavaju direktnu trgovinu.


Bitcoin – problemi kod ulaganja


Iako je manjak kontrole od strane državnih institucija dobrodošao, njegov nedostatak čini da vrednosti dosta osciliraju. To nije bio problem sve dok je bitkoin bio zanemarljiv, niske vrednosti i neizvesne budućnosti. U praksi to znači da je početak pandemije stvorio udar i na kriptoberzi jer su vlasnici krenuli sa masovnom prodajom što je prepolovilo njegovu vrednost. Ni jedna Narodna banka to ne bi dozvolila, ali isto tako ne bi dopustila ni da se ta vrednost kasnije udvostruči preko noći.

Investiranje u bitkoin iako anonimno sada donosi velike probleme. Otvara se mogućnost za „pranje“ para od strane anonimnih lica i organizacija, a ne postoji način da se utvrdi njihov identitet. Sada kada je u bitcoin postao jako vredan ovakve stvari ugrožavaju države i njihov pravni poredak. Pokušava se legalizacija bitcoina i uvrštavanje u legalne tokove tako da se vlasnik novca registruje, plati porez, ali da ima i veća prava. Kod nas se on zove Zakon o digitalnoj imovini.

Bitcoin nema široku rasprostranjenost upotrebe kao što je to kod realnih tokova plaćanja. Velike kompanije poput Apple, Microsoft priznaju BTC i dozvoljavaju prodaju proizvoda i za alternativne valute. Paypal je dozvolio velike nabavke i plaćanje BTC, ali se on ne koristi u svakodnevnoj trgovini. Bitkoin je više način za čuvanje i uvećanje sredstava nego što se može sa njim plaćati roba i usluge.

Za ulazak na mrežu je potreban kripto novčanik i ključ, a gubitak jednog ili drugog dovodi do potpunog gubitka sredstava, tj. nemogućnosti pristupanja svojim sredstvima. Procena je da je na ovaj način izgubljeno oko 3-4 miliona bitcoina pa je važno pažljivo čuvati ulaze na mrežu.

Koliko god da je prednosti to što on vredi puno, toliko je i mana. Kupovina samo 1 BTC je velika investicija i iako postoje manji apoeni, ulaganje je veliko. Menjačnice za kriptovalute imaju limite ispod koje neće obavljati trgovinu pa, ako se odlučujete na investiranje u bitcoin morate biti spremni da uložite minimum 200 € u proseku. To nije malo ni zanemarljivo.

Investiranje u bitcoin ima još puno prednosti, ali i nedostatke. Ipak, ako se ulaganju pristupi ozbiljno, pažljivo prate kretanje vrednosti i malo i svesno rizikuje, može se ostvariti velika zarada.

 

komentara (3)

 • Mirko bez Slavka
  Mirko bez Slavka

  "Eh da imam k'o što nemam"... Nažalost, o svemu tome samo slušam i čitam, a nemam ni novca ni petlje da učestvujem. :( A što reče Del Boy: "He who dares - wins"!

 • Srecko
  Srecko

  U mojoj okolini nisam cuo da neko trguje sa kriptovalutama da znam da cu nesta zaraditi sutra bi ulozio sav novas sto imam.

 • Miki
  Miki

  Da imam neki visak novca, odmah bih ulozio u kriptovalute, mozda ne bas bitcoin, pre ethereum, jer je povoljniji.

Dodajte komentar