Izbor grejanja za kuću

Izbor grejanja za kuću

 


Kupili ste staru kuću koju planirate da renovirate i prilagodite je svojim željama i potrebama porodice. Poslove u vezi prodaje stana i kupovine kuće poverili ste renomiranoj agenciji za promet nekretnina, koja vam je  neočekivano brzo našla i kuću i kupca za vaš stan.


Kuća


Još u fazi pretrage ste znali da ćete morati da uložite dodatni novac za renoviranje pa ste odabrali kuću sa dovoljno prostora i rasporedom prostorija kakav vam najviše odgovara. Jedino će kuhinja i trpezarija morati malo da se preurede, kako bi napravili šank i prostor učinili još funkcionalnijim. Posle toga sledi zamena parketa, molerski i ostali neophodni radovi. Zatim ćete angažovati agenciju za selidbe i vrlo brzo ćete uživati u svojoj kućici.


Peć na drva


Prethodni stan u kojem ste živeli bio je u zgradi sa centralnim grejanjem koje je funkcionisalo besprekorno. Zato niste mnogo razmišljali o grejanju kuće. Stari vlasnik vam je rekao da kuća ima dobru izolaciju, te da je zimi toplo i da nisu visoki troškovi grejanja, ali uz napomenu da on nije grejao spavaće sobe, već samo dnevni boravak i kupatilo i to nekom čarobnom “pećkom”.  

Rekao je da su oni navikli na temperaturu od 19 stepeni u dnevnoj sobi, dok je u spavaćim sobama oko 16 stepeni. Ta peć vama se ne uklapa u planove i rekli ste mu da je može poneti kada se bude selio, a ni pomenute temperature vam se baš nisu dopale.

Pa vama je hladno čim je temperatura prostorije ispod 23 stepena!


Pećka


Dobra stvar je da su u kući ugrađeni radijatori u svim prostorijama ali centralno grejanje nije završeno. I to je ono čime ćete prvo morati da se pozabavite.

U daljem tekstu će biti opisani mogući načini i tipovi grejanja, njihove pozitivne i negativne strane i predlozi koji bi vam mogli pomoći da se odlučite za neki od njih.

Kada se radi o grejanju stare kuće, važno je pre svega voditi računa o toplotnoj izolaciji kuće, koja podrazumeva debljinu i kvalitet izolacije zidova, kvalitet stolarije i druge faktore koji mogu uticati na toplotu u prostorijama. Najčešće su kuće starije gradnje izrađivane od kvalitetnih materijala i sa debelim zidovima ali ima i onih koje nisu.

Pretpostavino da je izolacija kuće dobra. Onda vam preostaje da rešite pitanje grejanja koje će omogućiti adekvatnu temperaturu u vašem domu.

Evo nekoliko opcija koje biste mogli razmotriti:


Grejanje na električnu energiju


Postoji više načina grejanja na električnu energiju. Generalno su troškovi grejanja tada veći nego kada su drugi energenti u pitanju ali je zbog dostupnosti, jednostavnosti korišćenja i čistoće, ovaj način grejanja često prisutan u domaćinstvima.

Mogu se koristiti i kombinovatil različiti električni uređaji kao što su električni radijatori, razne vrste grejalica ili kaloriferi. Ovaj način nije široko rasprostranjen zato što ne osigurava ujednačenu temperaturu u stanu, a potrošnja električne energije je velika. Uređaji se više koriste za dogrevanje prostora ili u periodima kada su spoljašnje temperature niske, a još nije počela grejna sezona, pa nije u funkciji centrano grejanje.

Drugi način je korišćenjem termo-akumulacionih (TA) peći, koje su malo štedljivije jer se mogu puniti u intervalima kada je jeftina struja, a grejanje se vrši kontinualno. I ovaj način se danas ređe koristi jer su TA peći prilično kabaste, a i sa estetskog aspekta nisu poželjne, jer se zbog velikih dimenzija često ne mogu uklopiti u dizajn prostorije.


Kaljeva peć


Klima uređaji se danas veoma često koriste za zagrevanje prostorija, naročito u područjima koja nemaju oštre zime, jer se efikasnost uređaja smanjuje na nižim temperaturama. Trend umanjenja cena split sitema  i klima uređaja sa inverterom, ih  stavlja u sam vrh liste poželjnih načina grejanja prostora i ujedno ekonomski isplativih, kada su troškovi grejanja u pitanju.

Centralno grejanje na električnu energiju je čest izbor koji podrazumeva ugradnju kotla električnog grejanja, koji zagreva vodu. Ovako zagrejana voda, pod pritiskom kruži u sistemu radijatora koji se nalaze u prostorijama, i tako zagreva prostor. Ovaj tip grejanja omogućava jednostavno vremensko i temperaturno programiranje rada. Pored ovog, električno grejanje je čisto i jednostavno za instaliranje, ali može biti skuplje u pogledu dugoročnih troškova električne energije. 

Podno centralno električno grejanje je dobar izbor načina grejanja kada je novogradnja u pitanju, jer kasnija ugradnja zahteva obimne i kompleksne radove.  

Centralno grejanje na gas: Ako je kuća povezana na gasnu mrežu, centralno grejanje na gas može biti dobar izbor. Grejanje se vrši putem gasnog kotla, koji kao i električni greje vodu, koja zatim pod pritiskom kruži u sistemu sa radijatorima.  Ovaj sistem je efikasan, ekološki prihvatljiv i omogućava brzo zagrevanje, a troškovi grejanja su manji nego kada je energent električna energija. Još jedna prednost korišćenja gasnog kotla je što on u isto vreme služi i za zagrevanje sanitarne vode. Dodatni plus i ovde je mogućnost programiranja i potpuna automatizacija rada.

Peć na drva ili kamin: Ako želite tradicionalni izgled i osećaj, peć na drva ili kamin mogu biti dobar izbor za grejanje stare kuće. Peći mogu biti veoma efikasne i pružati toplinu tokom dužeg vremenskog perioda. Kamin se pored grejanja, može posmatrati i kao modni detalj kuće. Međutim, treba imati na umu da obe vrste zahtevaju skladištenje i održavanje drva i da kuća ima  dimnjak koji se mora redovno čistiti. Često se moraju čistiti i prostorije u koje se unose drva, a mora se voditi računa o pepelu i ostalim produktima sagorevanja, i dimu koji može biti prisutan u kući. Peć na drva ne može zagrevati sve prostorije u kući.


Plafonski ventilator

 

Centralno grejanje na drva ili ugalj: Ako kuća ima podrumske prostorije i dobar dimnjak, grejanje se može vršiti i loženjem kotla na drva ili ugalj, koji je povezan na centralni radijatorski sistem. Ovaj način grejanja je ekonomski isplativiji od grejanja na električnu energiju ali ima i mana.  Drva i ugalj zahtevaju mnogo manipulacije počev od dovoženja, cepanja, skladištenja, pa sve do loženja, a potrebno je i često čišćenje i izbacivanje pepela, kao i čišćenje dimnjaka. Još jedna velika mana je što se ne može brzo ugrejati prostor, a mora se voditi računa i o održavanju vatre, jer ako se ugasi, potrebno je ponovo vršiti “potpalu”. Ovaj sistem grejanja se ne može automatizovati!

Kotao na pelet: Grejanje na pelet je sistem grejanja koji koristi pelet kao gorivo. Pelet su mali valjkasti komadići napravljeni od kompresovanog drvenog otpada, kao što su piljevina, sečka, drveni ostaci ili organski materijali. Oni su visoko efikasni i ekološki prihvatljivi izvor toplote. Ove peći zahtevaju i rezervoar za pelet i traže veći prostor od drugih peći/kotlova. Rade na sličnom principu kao i kotlovi na drva i ugalj ali imaju automatizovan rad i mnogo manje nečistoća i pepela. Cena grejanja na pelet je nešto viša u poređenju sa grejanjem na drva ili ugalj. Grejanje na pelet je sve popularniji izbor zbog svojih ekoloških prednosti, energetske efikasnosti i praktičnosti.

Toplotne pumpe: Toplotna pumpa koristi energiju iz spoljnog okruženja (vazduha, zemlje ili vode) kako bi zagrevala kuću. Ova vrsta grejanja je efikasna i može biti dobra opcija za starije kuće. Međutim, instalacija sistema toplotne pumpe može biti skuplja nego kod nekih drugih opcija.

Kombinovani sistem: U nekim slučajevima može biti najbolje kombinovati različite sisteme grejanja. Na primer, možete koristiti centralno grejanje na gas za zagrevanje celokupne kuće, dok u prostorijama u kojima provodite više vremena (poput dnevnog boravka) koristite peć na drva za dodatnu toplinu i atmosferu, klima uređaj ili neki manji električni uređaj.

Prema prethodno navedenom može se zaključiti da je grejanje na gas najbolja i najpovoljnija varijanta. Odmah iza njega je grejanje na pelet, a iza toga su grejanje na drva, ugalj ili električnu energiju.

Svakako je preporuka da se pre donošenja odluke konsultujete sa stručnjakom za grejanje, kako bi procenili specifične potrebe i karakteristike vaše kuće. On će moći da vam pruži savet i preporuke zasnovane na vašim zahtevima, budžetu ali i u skladu sa realnim mogućnostima.

Slike: pexels.com

komentara (0)

    Dodajte komentar