Kako da proverite da li u hotelskoj sobi ima krevetnih stenica, pre nego što se smestite

Kako da proverite da li u hotelskoj sobi ima krevetnih stenica, pre nego što se smestite

 

Sezona godišnjih odmora je počela, i veliki broj vas otputovaće u neko od letovališta, gde će provesti bar sedam dana. Ali, ono što vam sigurno neće pasti na pamet su štetočine koje bi mogle da vas dočekaju u smeštaju. Na primer, krevetne stenice, širom sveta poznate kao „stoperi“, jer su neuhvatljive i lukave. Lako se mogu sakriti u dušecima, pa ih tako možete, po povratku s odmora, poneti kući umesto suvenira.

Iako nije poznato da ove štetočine prenose neku bolest, poznate su po tome što za sobom ostavljaju ugrize, hraneći se krvlju ljudskih domaćina, što može biti veoma neprijatno. A kako da proverite da li u hotelskoj sobi ima krevetnih stenica, pre nego što se smestite, da biste blagovremeno mogli da reagujete, saznaćete ako ostanete sa nama do kraja ovog teksta.

Dakle, šta treba da uradite?

Da biste obezbedili sebi i svojim najmilijima zabavan, opuštajući odmor ovog leta, sledite ove korake, kako biste mogli da proverite da li u vašoj hotelskoj sobi ima krevetnih stenica:

 

 1. Povucite čaršave i pregledajte šavove dušeka, posebno na uglovima, da vidite ima li mrlja ili tačkica.

 2. Temeljno pregledajte celu prostoriju pre raspakivanja, uključujući i iza uzglavlja kreveta, fotelje ili stolice. Za to vreme, držite svoj kofer u hodniku ili pored otvorenih vrata, dalje od mesta gde bi mogle biti stenice, da ih ne biste pokupili kao stopere.

 3. Nosite malu baterijsku lampu ili koristite onu na telefonu, koja može da vam pomogne u vizuelnim pregledima.

 4. Ako primetite stenicu ili bilo koji od znakova da ih može biti, obavestite osoblje hotela i zahtevajte da vam odmah promene sobu. Ne zadržavajte se u prostoriji duže nego što morate, a u novoj sobi ponovite postupak jer, nikad se ne zna kakva je i tamo situacija.

Ova štetočina je mala, a njena jaja su lepljiva, tako da se lako može desiti da ih ponesete kući, čak i ako ih niste videli tokom boravka. Zbog toga, kad se vratite kući, raspakujte kofer napolju ili na balkonu, i odmah ubacite odeću u mašinu za veš, pa uključite pranje (i sušenje ako imate) na visokoj temperaturi. Osušenu odeću obavezno ispeglajte, a u međuvremenu usisajte spoljašnjost i unutrašnjost kofera, i još jednom sve pregledajte pre nego što bilo šta unesete u kuću.

A šta da radite ako i pored svih mogućih mera predostrožnosti donesete stenice kući?

Ako ste kojim slučajem imali tu nesreću da krevetne stenice ponesete kući sa sobom, imajte na umu da nekoliko malih, slepih bubica može veoma brzo da izazove infestaciju. Odnosno, one se tako brzo razmnožavaju, da ćete već za nekoliko dana imati čitavu vojsku krevetnih stenica koje se zavlače svuda, a posebno u meke površine, nameštaj presvučen mebl štofom i tepihe.

Stenice su jedna od najtežih štetočina za iskorenjavanje i definitivno ne bi trebalo da pokušavate da ih se rešite sami. Nećete uspeti da ih savladate, a svaki dan odlaganja može biti kritičan jer, kao što već rekosmo, one se množe brzinom svetlosti. Upravo zbog toga, morate reagovati odmah, i pozvati licencirane stručnjake što pre, da ne bi došlo do zaraze većih razmera.

Za kraj...

Krevetne stenice su male, neprijatne napasti koje napadaju uglavnom noću, kada se sve utiša, a vi bezbrižno spavate, i ne sanjajući kakve podstanare imate u svom krevetu.

Shvatićete to tek ujutru, kad se probudite puni neprijatnih pečata, najčešće po nogama i rukama, koji svrbe poput onih koje ostavljaju komarci, samo intenzivnije. Jer, o onome što su stenice u stanju da urade za jednu noć, komarci mogu samo da sanjaju.

Nećemo da vas plašimo, ali malo opreza nikada nije na odmet. Pregledajte sobu koju ste dobili pre nego što se u njoj smestite, da biste svoj odmor proveli prijatnije, i da se ne bi desilo da sa mora umesto školjki, donesete krevetne stenice kao slepe putnike u svom koferu.

Kako rekoše stari Latini: „Opreznost je majka mudrosti“. Budite oprezni, a ako se ipak dogodi da ovi stoperi ustopiraju baš vaš prtljag, ne brinite, ne paničite, već pozovite stručnjake, da vas ovih napasti reše.

Jeste li ikada imali susret sa krevetnim stenicama? Podelite to sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

komentara (2)

 • Lana
  Lana

  Auh, nikada do sada nisam proverala takve stvari kada idem na odmor, moracu da obratim paznju :)

 • da sam ranije znao
  da sam ranije znao

  e sad sam se ubedacio. da sam ranije znao slao bih nekog u izvidnicu u hotelsku sobu, da proveri te stenice. ubuduce eto brige vise i eto zasto bolji hotel.

Dodajte komentar