Kako da svoju novogodišnju jelku zasadite u dvorištu i trajno sačuvate

Kako da svoju novogodišnju jelku zasadite u dvorištu i trajno sačuvate

 

Novogodišnji i božićni praznici su prilika za stvaranje lepih uspomena, a postoji li bolji način da ih sačuvate nego da živu jelku, koju ste kupili sa busenom, zasadite negde? Naravno da ne, ali da bi sadnja uspela, treba ispoštovati nekoliko koraka. Ako vas zanima kako da svoju novogodišnju jelku zasadite u dvorištu i trajno sačuvate, na pravom ste mestu pa zato, nastavite da čitate.

Sadnja novogodišnje jelke zahteva određeno planiranje unapred, ali kada se jednom primi i počne ponovo da raste, u njenom društvu, uživaćete godinama. Ako živite u kući sa dvorištem, možda ćete doći na ideju da i narednih godina kupujete žive jelke, pa tako postepeno napravite drvored ili šumicu. Ali hajde da vidimo šta je sve potrebno da biste sadnju uradili valjano.

Dakle, kako posaditi novogodišnju jelku

Pre nego što uopšte kupite jelku sa busenom, razmislite o mestu na kome ćete je zasaditi, i o kopanju dovoljno velike rupe. Zemlja ne bi trebalo da bude zaleđena, a rupu treba iskopati malo ranije, da bi već bila spremna kada rešite to da uradite, jer će vaše drvce tako imati veće šanse da preživi.

Dalje, kada kupujete jelku, pobrinite se da joj koren bude netaknut, jer ako je oštećen, može se desiti da se osuši. Koren je obično uvijen u džak koji ga čuva od oštećenja i zadržava vlagu. Ali, ako je oštećen, teško da će sadnja uspeti. I naravno, razmislite o kupovini manjeg drveta, koje će lakše proći kroz selidbu iz toplog stambenog prostora, u još uvek hladno dvorište.

Gledajte da to uradite odmah posle praznika, jer novogodišnja jelka u toplom može da preživi možda dve nedelje. Zato, ako ne možete odmah da je posadite, prebacite je prvo na balkon ili verandu, znači na neki prostor zatvoren barem providnom folijom, da bi kroz tranziciju prošla postepeno.

Imajte na umu da je jelka zimzeleno drvo, koje lakše podnosi hladne zimske uslove, nego toplotu vašeg doma. Ako je iznesete odmah napolje, može se desiti da sutradan vidite da su joj iglice opale, što bi značilo da je preživela temperaturni šok.

Zbog toga je dobro da malo vremena provede na balkonu, što će vam ujedno omogućiti da u njenom društvu uživate još nekoliko dana, tako što ćete na njoj ostaviti novogodišnje svetiljke, koje ste koristili i do sada. A ovo je preporučljivo i prilikom kupovine. Pre nego što je unesete na toplo mesto, trebalo bi joj dati malo vremena da se privikne na nove uslove.

Dobro, pripremili ste sve, i šta sad?

Rupa u koju ćete posaditi svoju novogodišnju jelku, trebalo bi da bude u prečniku bar 30-tak centimetara veća od njenog busena, što je veoma važno, jer se prilikom sadnje preko busena posipa zemlja. A zemlju bi, pre posipanja, trebalo pomešati sa pregorelim stajskim đubrivom koje se u gradu može kupiti u garden centrima.

Ostatak zemlje ćete dodati oko jelke, i dobro utabati, tako da jelka, postavljena u centar iskopane rupe, stoji uspravno. Zemlju koju vraćate u slojevima, prilikom nabacivanja, dobro utabajte nogama, da oko busena ne bi bilo šupljina koje su ispunjene vazduhom.

Preostaje vam samo da svoju jelkicu dobro zalijete, i da to radite i narednih dana, ukoliko nema padavina. Prilikom zalivanja, radite to pažljivo da joj prejakim mlazom vode ne biste ogolili koren. Uz malo sreće, i više pažnje, vaša jelka će nastaviti svoj novi život u vašem dvorištu, ili na travnjaku pored zgrade.

Inače, što se samog drveta tiče, u gradu se za ovu priliku češće kupuju smrče nego jelke, jer bolje podnose gradske uslove. Srebrna je najotpornija, ali i bela se sasvim lako prilagođava uslovima toplo-hladno.

I to bi bilo to…

Ako ispoštujete sve korake o kojima smo pisali, trebalo bi da sve prođe kako treba. Možda poželite da od toga napravite tradiciju, da i sledećih godina kupujete jelke sa busenom i sadite ih u dvorištu, recimo uz neku popločanu stazu. Za koju godinu, imaćete drvored ili šumicu, kako god da odlučite, a vaše drveće će vas nagraditi svojom lepotom, mirisom i što je najvažnije, zdravijim vazduhom koji dišete.

Zato, ne čekajte, već ako ste kupili jelku sa busenom, posadite je, da vam se u zatvorenom prostoru ne bi osušila. Pravo vreme je upravo sada!

Iz godine u godinu, drveća je sve manje. Šume se besomučno seku, a ne obnavljaju dovoljno. Da li ste ikada posadili drvo, bilo kakvo? Kakva su vaša razmišljanja povodom toga? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

komentara (2)

  • Leka
    Leka

    Jelka me uvek asocira na detinjstvo, doceke Novhi godina i uvek ali bas uvek mi stvara jake emocije. To je jedna predivna biljka i treba je sacuvati a ne seci iz korena :)

  • Ema
    Ema

    Imam jednu veliku jelu u dvoristu, ali nazalost malo mi je dvoriste inace bih ja stavila jos mnogo drveca. Ranije dok sam bila mladja kupovali smo prirodne jelke za Novu godinu, a zadnjih godina koristim vestacku. Sada kada sam procitala ovaj tekst resila sam da sledece godine uzmem prirodnu.

Dodajte komentar