Kako i zašto izabrati LED sijalice?

Kako i zašto izabrati LED sijalice?

 

Kako izabrati pravu LED sijalicu?
Koliko takvih sijalica nam je potrebno, za nas stambeni ili poslovni objekat ?
Koliko je isplativa u odnosu na klasičnu sijalicu?
Šteti li ona našem zdravlju?

To su samo neka pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovor.

U svetu se danas koriste tri vrste sijalica: LED, štedljive i klasične.


Tipovi sijalica
Obična, štedljiva i LED sijalica


Klasične sijalice imaju užareno vlakno koje greje, a nusprodukt je zapravo  svetlost koju daju. Efikasnost je mala a i kraći je rok trajanja. Skoro 90% energije se pretvara u toplotu a samo 10% se pretvara u svetlost.

Štedljive sijalice tj. CFL i fluorescentne su malo povoljnije i bolje od klasičnih. Kod njih se  50% električne energije pretvara u toplotu  a 50% u svetlost.

LED sijalice, za razliku od klasičnih i štedljivih, imaju visoku efikasnost jer se kod njih 20% energije pretvara u toplotu a čak 80% u svetlost, što ih čine veoma efektivnim.

Dakle, LED sijalice su najefikasnije kada govorimo o svetlosti koje emituju.

Ovo je prvi razlog zašto izabrati baš njih.


Koja od ovih sijalica ima najduži životni vek?

Na prvom mestu nalazi se LED sijalica dok za njom kaskaju i klasična i štedljiva.

Ovo je ujedno još jedan od razloga zašto izabrati te popularne LED sijalice, po istraživanjima renomiranih stručnjaka.


Štedljiva sijalica


Koja vrsta sijalice najviše štedi?

Treći, možda najbitniji razlog, je ušteda električne energije. U sledećoj tabeli je prikazana jačina svetlosti i potrošnja električne energije za različite sijalice.
 

Kako bi Vam pokazali kolika je zapravo ušteda pozabavimo se malo matematikom. Ako svaki stambeni ili poslovni objekat ima u proseku 10 sijalica , ako su uključene u proseku 10 sati dnevno a pri tome koristimo klasične sijalice od 40 W potrošnja će biti: 10 sijalica * 10 sati * 40 W = 4000 W ili 4 KW svakog dana. To je na  mesečnom nivou 30 dana * 4 KW = 120 KW .

Ako te sijalice zamenimo LED sijalicama, iz tabele vidimo da klasičnu sijalicu od 40 W menja sijalica od 5 W, onda ostvarujemo potrošnju čak 8 puta manju. Znači umesto da potrošimo 120 KW mi ćemo potrošiti samo 15 KW .

Složićete se da je ovo i te kao dobar razlog zbog koga treba kupovati i koristiti LED sijalice.


Da li su LED sijalice isplative?

Cena LED sijalica je neznatno veća od cene klasičnih sijalica, ali uzimajući u obzir karakteristike ove sijalice na dugoročnom nivou ušteda je velika.

Koliko je potrebno tih sijalica, u našim stambenim ili poslovnim objektima ,zavisi od više faktora a to su: namena prostorije ( odnosno u zavisnosti da li je to spavaća soba, kuhinja ili dnevna soba u našim stambenim objektima ili kod poslovnih za koju vrstu poslova je namenjena), enterijera prostorija, gabarita i još mnogo drugih razloga na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora.


Da li LED sijalice utiču na naše zdravlje ?

Ne, one su napravljene od ekološkog materijala koje ne utiče na zdravlje i životnu sredinu.

Na kraju da zaključimo.

LED sijalice su efikasnije, isplativije, dugotrajnije  i povoljnije od drugih sijalica i što je jako bitno ne utiču na naše zdravlje.

 

komentara (3)

 • Nenad
  Nenad

  Lep tekst, samo treba dodati oko tz štedljivih sijalica da se izbacuju iz upotrebe zato što se pokazalo da su štetni po zdralje čoveka. Isto tako u procesu proizvodnje koriste se hamikalije koje zagadjuju okolinu. LED su u tom pogledu bolje ali ne voli is svako, najviše zbog svetla koje deluje veštački i sterilno. Klasična ipak ima najširi spektar svetlosti, ali ima i druge mane koje su eć spomenute u tekstu.

 • Srecko
  Srecko

  Tesko je zamisliti stan ili kucu a da njeni stanari nisu presli na led rasvetu.

 • Katriinn
  Katriinn

  Lepo :) Skoro sam se odlučila da sva svetla u kući promenim u Led, ne toliko zbog štednje koliko mi ona žuta svetlost običnih sijalica ne prija oku, meni se tako ništa ne vidi pod tim svetlom, kad god sam učila imala sam led lampu iznad stola, tako da sam se odlučila za led rasvetu po celoj kući i jako sam zadovoljna jer su i lusteri nekako lepši za led svetla, a da štede, štede.

Dodajte komentar