Kako iskoristiti sve mogućnosti vašeg aparata za espresso kafu

Kako iskoristiti sve mogućnosti vašeg aparata za espresso kafu

 

 

Aparat za espresso kafu je jedan od najpopularnijih savremenih kućnih uređaja koji vam omogućava da uživate u ukusnoj i aromatičnoj kafi u bilo koje doba dana, družeći se sa porodicom ili dragim prijateljima u udobnosti svog doma. Međutim, da li znate kako da iskoristite sve mogućnosti koje vam ovaj aparat nudi?

 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite savršenu kafu i otkrijete nove načine korišćenja vašeg aparata za espresso kafu.

 

 Odaberite pravu vrstu i količinu kafe

 

Prvi korak ka dobijanju savršene šoljice kafe je odabir prave vrste i količine kafe. Na tržištu postoji veliki izbor različitih vrsta kafe, od arabike i robuste do mešavina i aromatizovanih kafa. Svaka vrsta ima svoje karakteristike, kao što su jačina, aroma, gorčina i kiselost. Zato je važno da pronađete onu koja vam najviše odgovara i koja se slaže sa vašim aparatom za espresso kafu. Takođe, treba da obratite pažnju na to koliko kafe stavljate u filter. Ako stavite previše, možete dobiti previše gustu i previše jaku kafu, a ako stavite premalo, možete dobiti previše retku i bezukusnu kafu. Pratite uputstva proizvođača vašeg aparata za espresso kafu i eksperimentišite sa različitim količinama dok ne nađete idealnu meru.

 

 Podesite temperaturu i pritisak vode

 

Drugi korak ka dobijanju savršene šoljice kafe je podešavanje temperature i pritiska vode. Temperatura i pritisak vode utiču na to koliko se kafa ekstrahuje iz filtera i kakav ukus i aromu ima. Idealna temperatura vode za espresso kafu je između  90 i 96 stepeni Celzijusa, a idealni pritisak je između 9 i 15 bara. Ako je temperatura vode previsoka, može doći do pregrejavanja kafe i gubitka arome, a ako je preniska, može doći do nedovoljnog ekstrahovanja kafe i gubitka jačine. Ako je pritisak vode previsok, može doći do previše brzog protoka vode kroz filter i gubitka ukusa, a ako je prenizak, može doći do previše sporog protoka vode kroz filter i gubitka temperature. Većina aparata za espresso kafu ima podešavanje temperature i pritiska vode, pa ih možete prilagoditi vašim željama i vrsti kafe koju koristite.

 

Isprobajte različite dodatke i recepte za pripremu napitaka od kafe

 

Treći korak ka dobijanju savršene šoljice kafe je isprobavanje različitih dodataka i recepata. Aparat za espresso kafu vam ne služi samo za pravljenje obične crne kafe, već vam omogućava da napravite razne vrste napitaka na bazi kafe, kao što su kapućino, late, moka, macchiato i mnogi drugi. Možete dodati mleko, šlag, sirup, čokoladu, cimet, vanilu ili bilo šta drugo što vam se sviđa i napraviti svoj omiljeni napitak. Takođe, možete isprobati razne recepte koji uključuju espresso kafu, kao što su tiramisu, afogato, ledena kafa ili kokteli. Budite kreativni i otkrijte nove ukuse i kombinacije sa vašim aparatom za espresso kafu.

Aktuelni lider među profesionalnim aparatima za espresso kafu na našem tržištu sa odličnim odnosom kvalitet-cena je švajcarski Solis aparat za espresso kafu Perfetta.

komentara (3)

 • Tanja
  Tanja

  Drugarica mi je skoro preko solisa stan fantastičan našla, i baš planiram da joj na poklon odnesem aparat za espresso. čak sam mislila da kupim i komplet onih kapsula i stalak, možda i šolje za kafu.....

 • Slavka
  Slavka

  Samo pravi profesionalci i ljubiteli kafe mogu da znaju koji je za njih najbolji aparat za espreso kafu, tu prednjaci Solis aparat za espreso kafu ako zelite da uzivate u ukusnoj i aromaticnoj espreso kafi.

 • Slavka
  Slavka

  Samo pravi profesionalci i ljubiteli kafe mogu da znaju koji je za njih najbolji aparat za espreso kafu, tu prednjaci Solis aparat za espreso kafu ako zelite da uzivate u ukusnoj i aromaticnoj espreso kafi.

Dodajte komentar