Kako izabrati pravi radijator?

Kako izabrati pravi radijator?

 

Tokom hladne sezone, najbolji način da se opustite je u prijatno zagrejanom prostoru, a radijatori daju garanciju upravo za dobar osećaj u toplom domu. Međutim, različito građeni objekti, kao i individualne potrebe, zahtevaju i različite modele grejnih tela. Kako onda odabrati odgovarajuće radijatore?

Ukoliko ste planirali nabavku novih radijatora, verovatno ste se susreli sa masom nepoznatih termina, kao što su: konvekcija, zračeća toplota, profitabilnost, energetska efikasnost... 

Verovatno su vam nabrojani izrazi, sami za sebe, poznati, ali na šta oni ukazuju u opisu radijatora? Grejna tela se planiraju za dugotrajnu upotrebu, pa stoga treba voditi računa o svim zahtevima koje moraju da ispune, kao i o prisutnim karakteristikama.

Za vas smo pripremili pregled sa savetima koji vam mogu olakšati odabir optimalnog modela radijatora prema individualnim potrebama.


Osnove za izbor radijatora


Prijatna klima u domu je od velikog značaja za udobnost života. Shodno tome, kod kupovine grejnih tela treba voditi računa o zadovoljavajućem kvalitetu, na prvom mestu. Pored toga, postoji još čitav niz aspekata koje treba uzeti u obzir.

Radijatori su osnovne komponente sistema grejanja. 

Njihove dimenzije su vrlo važne, i određuju se na osnovu proračuna topotnog opterećenja, na koji utiče više faktora, kao na primer: tip gradnje i opšte stanje objekta, izolacija, broj i veličina otvora, i slično.

Velike grejne površine pogoduju efikasnosti grejanja, pa se često kod izrade proračuna naginje ka nešto većem broju, od realne potrebe, kako bi se stambeni prostor mogao brzo zagrejati do optimalne temperature, nakon prekida grejanja. Veće grejne površine, takođe, utiču i na smanjenje troškova grejanja.

Dakle, prvo je potrebno uraditi proračun potrebne toplotne snage, za šta vam je neophodno angažovanje stručnog lica, iz oblasti grejanja, koje će vas savetovati u svim koracima nabavke i ugradnje novih radijatora. Na osnovu ovog proračuna moći ćete da suzite svoj izbor, i razmotrite i ostale karakteristike pojedinačnih modela grejnih tela.


Različite vrste radijatora


Kada se uradi proračun i odredi potrebna površina grejnih tela, ostaje pitanje izbora tipa radijatora

Postoji više modela ovih grejnih elemenata, a u nastavku teksta je objašnjeno šta ih karakteriše i po čemu se razlikuju.

Dakle, vrste radijatora su:

  • Panelni radijatori – poznati i kao ravni radijatori, sastoje se od jednog ili više paralelnih panela od čeličnog lima, kroz koje tokom rada protiče zagrejana voda. Mogu biti opremljeni dodatnim pregradama za povećanje izlazne snage. Ukoliko se opredelite za ovu varijantu, računajte na niske troškove, visoku efikasnost i nenametljivi dizajn. Još jedna prednost je što panelni radijatori emituju oko 40% svoje toplote u obliku zračeće topline. Ovim se smanjuje i turbulencija prašine, što pogoduje alergičarima.

  • Sekcioni radijatori – ovaj model se sastoji od pojedinačnih elemenata koji su fleksibilno povezani. Različite dimenzije tih delova omogućavaju optimalan dizajn. Dok su nekada ovi radijatori bili pravljeni od livenog gvožđa, danas su uglavnom od čeličnog lima, koji brže reaguje na promenu zahteva za toplotom i lakše se sklapa. Ovaj model je i lak za čišćenje.

  • Cevasti radijatori – poznati kao kupatilski radijatori, takođe se sastoje iz pojedinačnih, cevastih elemenata. Obično su raspoređeni jedan iznad drugog i mogu se formirati na mnogo načina. Posebno su pogodni za sušenje veša i peškira, ali što se zagrevanja prostora kupatila tiče, možete ih izostaviti i zameniti nekom od odličnih grejalica na struju.

  • Konvektorski radijatori – sastoje se od brojnih rebara koja su raspoređena oko cevi sa toplom vodom. Oni toplotu prenose prvenstveno na vazduh, pa tako postižu brzo zagrevanje čak i sa malim dimenzijama. Ovo se može podržati ventilatorima koji obezbeđuju konvekciju. Energetska efikasnost im nije jača strana, a takođe podižu mnogo prašine u okruženju. Ovi grejni elementi su dosta niski, pa se mogu uklopiti u zahtevnije prostore.

 

Pri kupovini radijatora obratite pažnju da li oni imaju pečat kvaliteta koji vam garantuje visokokvalitetna grejna tela po EU standardima

Zaključujemo da kupovina radijatora zahteva niz razmatranja, ali zahvaljujući raznovrsnom izboru različitih modela, mogu se naći odgovarajuća rešenja za svaki zahtev. Svako ko za proračun i savetovanje angažuje stručno lice u oblasti grejanja, već je postavio temelj za idealnu nabavku radijatora.

 

komentara (0)

    Dodajte komentar