Kako izlečiti alergiju prirodnim putem?

Kako izlečiti alergiju prirodnim putem?

 

Autor teksta: Dr Ivana Kovačević

dr ivana kovacevic pro100healthy


Promena godišnjih doba za neke može značiti mnogo više od puke promene vremenskih prilika.  Za stotine miliona ljudi širom sveta koji pate od sezonskih alergija, lepo vreme i početak proleća donose više štete nego koristi, jer sa tim u sklopu ide i pojava simptoma poput kijanja,kašlja, grebanja u grlu, začepljenog nosa, pritiska u sinusima i suznih očiju. Koji je najbolji lek za alergiju i kako izlečiti alergiju prirodnim putem?

Međutim, svakako pre nego što donesete konačnu odluku i uhvatite se u koštac sa alergijama,prvo pokušajte da razumete mehanizme alergijskog odgovora jer tek tada možete da napravite efikasan i sveobuhvatan plan za rešavanje ne samo simptoma, već i uzroka alergijske reakcije. Čist vazduh je takođe od esencijalnog značaja za sprečavanje i umanjivanje efekata alergije.
 

 


Šta su alergije i kako funkcioniše mehanizam alergijskog odgovora organizmaAlergije se javljaju kada imuni sistem preterano reaguje na supstancu koja je inače inače neškodljiva. Imuni sistem normalno štiti vaše telo praveći antitela koja prepoznaju proteine (zvane antigeni) na virusima, bakterijama i drugim štetnim patogenima.

U uobičajenim okolnostima, mnoge benigne supstance mogu bez problema ući u vaše telo. Kada imate alergije, neke od tih istih supstanci identifikuju se kao antigeni, što signalizira vašem telu da proizvodi antitela. Zauzvrat, ova antitela uzrokuju da određene ćelije oslobađaju histamin i leukotriene, hemikalije koje mogu da izazovu iritantne simptome alergije.
 


DA LI SU ZA POJAVU ALERGIJA KRIVA NAŠA CREVA?Probavna disfunkcija može značajno uticati na imuni sistem. Procenjuje se da se 80% imunog sistema nalazi u crevima. Ako postoji neka vrsta disbalansa creva, alergije mogu nastati zbog uticaja na imunološku funkciju tela. Jedna od takvih neravnoteža može biti NAGOMILAVANJE ŠTETNIH MIKROORGANIZAMA U CREVIMA.
 

PARAZITI GLAVNI KRIVCI....


Sasvim je normalno da naše kućne ljubimce redovno čistimo od parazita, a šta je sa našim crevima?

Sama pomisao na parazite u telu, u nama budi osećaj odvratnosti i gađenja...No oni tu borave hteli mi to da prihvatimo ili ne.

Šta mislite, da li je slučajno da se porast IgE antitela detektuje i kod osoba koje pate od alergija i kod parazitarnih infekcija?!

Paraziti mogu iritirati, oštetiti i čak probiti crevnu membranu, a to može aktivirati imunološki odgovor organizma povećanjem proizvodnje eozinofila. Eozinofili mogu doprineti upali tkiva, što dovodi do pojave i manifestacije alergijske reakcije.

Paraziti se hrane crvenim i belim krvnim zrncima, vitaminima i mineralima, narušavajući apsorpciju hranljivih materija, a za uzvrat ispuštaju toksični otpad. Mi to osećamo kao:

 • hronični umor
 • i iscrpljenost,
 • patimo od zatvora,
 • nadimanja,
 • postepeno se povećava intolerancija na hranu,
 • počinju autoimune reakcije,
 • promene na koži
 • i povećana osetljivost na alergene.
   


ŠTA NAM JE ČINITI PROTIV ALERGIJA?!


 

 1. OČISTITI ORGANIZAM OD “PODSTANARA” – PARAZITA, BAKTERIJA I GLJIVICA
 2. OJAČATI CREVNU SLUZNICU /DETOXAMIN –AKTIVIRANI ZEOLIT JAČA SLUZNICU CREVA, SMANJUJE NJENU PROPUSTLJIVOST I JAČA IMUNI SISTEM I ČISTI ORGANIZAM OD TOKSINA/
 3. NADOKNADITI ENZIME I PROBIOTSKE BAKTERIJE
 4. REGULISATI ISHRANU /KORISTITI FERMENTISANU HRANU I HRANU KOJA POVEĆAVA ALKALNOST ORGANIZMA/
 5. DODATNO OJAČATI IMUNI SISTEM ADEKVATNOM SUPLEMENTACIJOM
 6. SUNČAJTE SE KAKO BI OBEZBEDILI ORGANIZMU DOVOLJNU DOZU VITAMINA D
 7. IZBEGAVAJTE STRES JER ON DODATNO “OBARA” IMUNI SISTEM

 


DIJETETSKI SUPLEMENTI KOJI MOGU BITI OD KORISTI U BORBI PROTIV ALERGIJA...Ako ste skloni sezonskim alergijama, sa suplementacijom treba započeti nekoliko nedelja pre dolaska proleća jer je imunom sistemu potrebno vreme da ojača. Ovo su neki od najboljih načina da izlečite alergiju prirodnim putem.
 

Omega-3 masne kiseline


EPA i DHA su specifične vrste omega-3 koje imaju snažno antiinflamatorno dejstvo. Hrana bogata Omega 3 nezasićenim masnim kiselinama uključuje jaja /iz domaćeg uzgoja/, ribu, kao i ulje krila. S obzirom na to da standardna zapadnjačka dijeta ima previše omega-6 masnih kiselina, dodavanje omega-3 može ublažiti imunološki odgovor i potencijalno smanjiti vašu osetljivost na alergene.
 

Kvercetin


Antioksidant Kvercetin je klasifikovan kao flavonoid i veruje se da sprečava oslobađanje histamina. Prirodno se nalazi u biljnoj hrani kao što su bobičasto voće, crni čaj, jabuke (sa kožom), crveni luk i karfiol, brokoli... Kvercetin u terapijskom smislu, najbolje je uzimati u obliku suplementa. Uglavnom se koriste kvercetini iz sibirskog ariša i koprive. Ako ste skloni sezonskim alergijama, sa suplementacijom treba započeti nekoliko nedelja pre dolaska proleća jer je imunom sistemu potrebno vreme da ojača.
 

Lopuh (Petasites hibridus)


Ova biljka  pokazala je dobar potencijal kada su u pitanju alergije jer pruža značajno olakšanje kod sezonskih alergija. U  lopuhu su detektovana jedinjenja koja sprečavaju leukotriene i histamin da aktiviraju alergijske reakcije.

Ne koristite sirovu lopuh jer sadrži pirolizidinske alkaloide koji mogu biti toksični za jetru i bubrege.Izbegavajte ovu biljku ako ste alergični na ambroziju, tratinčicu, neven ili hrizantemu jer lopuh pripada porodici ambrozije.
 

Bromelin


Bromelain je enzim za varenje, koji se nalazi u ananasu i takođe je dostupan kao dodatak ishrani. Ima antialergijska i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u razgradnji sluzi i smanjenju otoka tkiva disajnih puteva.
 

Agaricus blazei Muriil  


Sunčeva pečurka” pokazala je veliku efikasnost kod alergijskog rinitisa  (rinokonjunktivitis), alergijske bronhijalne astme i atopijskogi ekcema posebno u kombinaciji sa gljivom Cordyceps sinensis. Efekti medicinskih gljiva  na zdravlje su posledica njihovog sadržaja b-glukana i drugih manjih imunomodulirajućih polisaharida i proteoglukana. Ovi efekti postižu se stimulacijom urođenih imunih ćelija, kao što su monociti, NK ćelije i dendritične ćelije, i poboljšanjem iskrivljene ravnoteže Th1 / Th2 i upale.
 

Indijski tamjan – Boswelia serrata 


Indijski tamjan ima snažna antiupalna dejstva. Već posle dvomesečne primene znatno može smanjiti upotrebu pumpica i dovesti do povećanja kapaciteta pluća /FEV1/ što je i potvrđeno kliničkim studijama. Upotreba tamjana ne savetuje se osobama koje imaju alergiju na tamjan.

BONUS VIDEO: Indijski tamjan iskustvo

Kurkuma /Curcuma longa/


Iako je širom sveta poznata kao začinska biljka, kurkuma ima brojna lekovita svojstva. Kao i tamjan koristi se u cilju lečenja mnogih upalnih procesa ali i za poboljšanje disajne funkcije. Sprečava “citokinsku oluju” blokirajući IL6 zbog čega se koristi i kod infekcija izazvanih korona virusom u cilju sprečavanja respiratornih komplikacija.

 

Na vreme počnite da jačate svoj imuni sitem, neka proleće bude godišnje doba u kome ćete uživati, a ne godišnje doba koje će u vama buditi asocijaciju na antihistaminike!

komentara (0)

  Dodajte komentar