Kako obezbediti što zdravije i kvalitetnije radno okruženje svojim zaposlenima

Kako obezbediti što zdravije i kvalitetnije radno okruženje svojim zaposlenima

 

Negativno radno okruženje, zategnuti kolegijalni odnosi ili opšte nezadovoljstvo poslom, mogu samo negativno da utiču na produktivnost i efikasnost zaposlenih. Poslodavci i menadžeri su svesni da je zaposlenima potrebno obezbediti zdravo i kvalitetno radno okruženje kako bi mogli da daju maksimum od sebe.

Motivisani i zadovoljni pojedinci čine kvalitetan tim koji predstavlja stub svakog zdravog poslovanja. Velika je razlika između zaposlenog koji srećan i zadovoljan dolazi na  svoje radno mesto i onog koji samo toleriše svoj posao. Ta razlika će se najviše ogledati u produktivnosti, a to nije dobro ni po zaposlenog ni po poslodavca.


Stimulativno okruženje


Uređenje i opremanje poslovnih prostorija predstavlja imperativ za svaku ozbiljnu kompaniju. Zaposleni veći deo radnog dana provode u poslovnim prostorijama, te im je potrebno posvetiti dodatnu pažnju kako bi se obezbedila udobnost i funkcionalnost.

Prostrane i provetrene prostorije za rad, sa puno prirodnog osvetljenja, dokazano podstiču efikasnost i produktivnost. Bilo bi dobro da dominiraju otvorene, svetle i pastelne boje, koje pozitivno utiču na vid. Udoban kancelarijski nameštaj i sve neophodne potrepštine za obavljanje posla trebalo bi da se podrazumevaju.

Takođe, ne bi bilo loše da postoje i odvojene prostorije za odmor kako bi zaposleni mogli maksimalno da iskoriste svoje pauze.


Zdrava ishrana


Svi smo svesni važnosti i neophodnosti pravilne i izbalansirane ishrane. Ipak, savremen i brz tempo života ne ostavljaju nam uvek dovoljno vremena da stignemo da pripremimo sve potrebne obroke. Poslodavci su svesni toga i u sve većem broju se odlučuju za kvalitetan ketering za firme i svoje zaposlene.

Na taj način, mogu da ispoštuju sve prehrambene potrebe pojedinaca i istovremeno obezbede zadovoljstvo i efikasnost svojih zaposlenih. Takođe, ostvaruje se značajna ušteda i na vremenu, jer period koji bi zaposleni inače iskoristili za pripremu obroka na ovaj način mogu da iskoriste za odmor ili dalje rad.
 

Poslovni prostor

 

Timski duh


Zategnuti kolegijalni odnosi stvaraju neprijatnu radnu atmosferu. Nikome nije prijatno da radi ukoliko je okružen namrštenim licima i oseća se kao da nema kome da se obrati. Stoga, rad na jačanju koherentnosti tima i timskog duha predstavljaju imperativ u svim ozbiljnim kompanijama.

Aktivnosti poput kvalitetnog team-buildinga mogu značajno doprineti međusobnoj povezanosti zaposlenih i stvaranju opuštenije radne atmosfere. Unapređenjem komunikacije istovremeno se unapređuju i poslovni odnosi.

Organizovanje aktivnosti u prirodnom okruženju je naročito popularno poslednjih godina jer boravak u prirodi doprinosi poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja, te se mnoge kompanije odlučuju upravo na ovaj korak.


Rad na sebi i učenje


U današnjem modernom i brzom svetu, neophodno je ostati konkurentan jer je tržište rada surovo i neumoljivo. Jedan od najboljih načina za to jeste konstantno i pametno ulaganje u svoje zaposlene i njihovo znanje. Prošla su vremena u kojima je bilo dovoljno obučiti se za obavljanje jedne vrste radne delatnosti.

Savremen način poslovanja podrazumeva stalne promene i  sposobnost brzog prilagođavanja. Iz tog razloga, nemali broj kompanija se odlučuje da redovno šalje svoje zaposlene na različite edukacije, treninge i seminare kako bi im obezbedili uslove za rad na sebi i napredovanje.


Otvorena komunikacija


Jedan od osnovnih preduslova zdravog radnog okruženja jeste otvorena i transparentna komunikacija. Pre svega u cilju kvalitetnog obavljanja radnih zadataka, a onda i u cilju osnaživanja prava radnika.

Svaki zaposleni bi trebao da ima pravo da iskaže svoje mišljenje, ukaže na određene nedostatke ili zatraži dodatno objašnjenje ukoliko nešto ne razume. Pojedinac koji se oseća sigurno unutar svog tima svakako će raditi na poboljšanju kako svojih, tako i timskih rezultata.

Poznata je izreka da je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Stoga, postizanjem transparentne komunikacije, značajno smanjujete rizik od pojavljivanja problema u timu.

Prioritet svake uspešne kompanije jeste briga o zaposlenima, jer kreativne ideje i uspešni projekti mogu da se realizuju samo u zdravom radnom okruženju.
 

Slike:
https://free-vectors.net/people/office-worker-vector
https://pxhere.com/en/photo/1629589

komentara (1)

  • Nikolina
    Nikolina

    Sve to zaista lepo zvuči, ali nažalost, firme koje tako rade su veeeoma retke. Radila sam na groznim mestima, gde sam bila pod stalnim stresom. Poslednji put u jednoj redakciji, gde mi je sto bio smešten na sred kancelarije, svi su mi zurili u monitor kao da radim nešto protiv države, iznad mene bila smeštena nadzorna kamera, sa svih strana sam imala promaju, a direktno u mene duvala još i klima. Atmosfera katastrofa, svi pod stresom, nekoliko njih od nervoze dobilo dijabet. Katastrofa, ne ponovilo se! Zato sada uživam u radu od kuće, jer imam svoj mir. Sad preko leta, kad nije previše vruće sedim na terasi ispod svoje Luna tende, i radim s uživanjem. Život je ponovo lep :)

Dodajte komentar