Kako odabrati materijal za staze za vaše dvorište ili vrt?

Kako odabrati materijal za staze za vaše dvorište ili vrt?

 

Imati dvorište, vrt ili baštu je sve više privilegija. Ipak, nije svejedno kako ga uredimo i koje materijale za njegovo uređenje koristimo. Krenimo redom.


Zašto su betonske staze sve češće u pretragama na Google?


Možda je jedan od razloga sve veći broj kupaca kuća i vikendica. Korona ili Covid-19, rat u Ukrajini, ili stari razlozi kao što su bežanje od gradske buke i gužve. Razloga sve više da kuće i vikendice postanu sve traženije kod kupaca i agencija za nekretnine.

A oni koji kupuju kuće vole da i dvorište bude lepo. Imaju podosta hedonizma u sebi i ne zadovoljavaju se prosekom. Najčešće hoće nešto drugačije, trajnije a tu na scenu stupaju najrazličitije varijante behaton dekorativnih ploča. 

Jer vlasnici se više ne zadovoljavaju skupim baštenskim garniturama, ekskluzivnim biljkama kojima impresioniraju svoje goste već žele i da nekako skladno povežu prostor u svom dvorištu ili bašti. 

Bez staza dvorišni prostori ili vrtovi ostaju nekako nedorečeni. Nedovršeni i razjedinjeni. Staze su tu da ih povežu, ali i pre svega olakšaju pristup pogotovo kada je loše vreme ili ako je potrebno lakše prići nekim pomoćnim objektima, primerice kada je kišovito vreme i kada sve oblatnjavi. Betonska galanterija za popločavanje se u ovakvim slučajevima nameće kao odlična solucija. 


Betonska galanterija za poplocavanje

Betonska galanterija za poplocavanje primer
 

Probajte. Ukusno postavljene staze mogu da vam podignu raspoloženje i učine boravak u dvorištu ili bašti prijatnijim.  


Kako pronaći letnjikovac?


A za one čija površina dvorišta se ne meri kvadratima već većim jedinicama, nekada su staze pravi turistički vodič kako pronaći svoj ušuškani letnjikovac i onda pod krošnjama modernih tendi uživate u mirisama i zvucima prirode i svojih najbližih.


Formalne ili kreativne staze


Sve je na vama. U zavisnosti kako se vi osećate, šta volite i šta vas ispunjava i sa kolikim budžetom raspolažete. Jer enterijer i eksterijer prati vas i vaše osobine. Ili bi bar tako trebalo da bude po teoriji. Dobra strana medalje je što za svakog ima prilično veliki izbor rešenja za postavljanje staza. 


Betonska galanterija primer ugradnje
 

Od behaton ploča do najrazličitijih mozaika. Lampiona poređanih pored staze koji noću mogu da učine prostor više nego romantičnim. Ako se setite i nekog filma na ovu temu razumećete o čemu pišemo.
Ili, ako su vam dosadila dvorišta kod kojih je gledanje kako rade neki automatizovani zalivni sistemi onda su dekorativne staze odlično unapređenje ili po naški upgrade.


Jednostavna staza sa šljunkom ili dekorativne betonske ploče?


Sve ima svoje. Pogledajte rešenja kod drugih na Internetu. Pokušajte da se umetnete u taj prostor, ili vidite i jedna i druga rešenja. Tako ćete lakše spoznati šta vama prija ili šta je vama praktičnije. Da li pravi uglovi, krute linije ili neke meandrirane zaobljene linije. Da li šira ili uža staza. Koliko će biti frekventna staza, da li će uklopiti u okolinu i već se skupi više faktora koji mogu da utiču na izbor.
Ako je veća površina onda neka klupica za kratak predah mora naći svoje mesto. 


Održavanje staza
 

Naravno, kada uđete u takve investicije angažujte profesionalce za betonsku dekorativnu galanteriju, jer vredi čuti i njihova iskustva. 

O čemu treba voditi računa prilikom odabira materijala za staze?

Kod nas je cena uvek jedna do ključnih faktora. Ako ste prebrodili ovaj faktor, onda pružite mašti na volju pa plutajte i lutajte. Još neke faktore treba imati u vidu a to su sigurnost i jednostavnost i cena održavanja. 


Staze od prirodnog kamena


Staze ukrašene prirodnim kamenom uvek izgledaju spektakularnije, originalnije i lepše uklopljene u okruženje. Glavne prednosti prirodnih materijala su jednostavnost ugradnje, otpornost na atmosferske uticaje i dug period eksploatacije. Kao glavni nedostatak je možda veća cena. Prirodni kamen se smatra materijalom za elitu, odnosno one koji su platežniji. To nije bez razloga jer njegov kvalitet u potpunosti opravdava investiciju a uklapa se i u moderne ekološke trendove. 


Drvene staze


Ako baš želite biti u skladu sa prirodom i drugačiji, možda su drvene staze pravo rešenje za vas. One će uvek igledati drugačije i zanimljivije. Materijali za drvene staze mogu različiti, od ploča, dasaka a sve češće se koristi rezana drvena građa. Šta diktira vrstu ovih materijala? Cena i dugovečnost odnosno koliko dugo planirate da koristite ovakve staze. Konkretno, hrast će trajati oko desetak godina, a bor na primer, neće izgubiti svoja svojstva više od 8 godina. Šampion u ovoj oblasti je ariš koji može trajati i više decenija.

 

Umesto zaključka


U današnjem svetu ništa nije svejedno. Ko ima dvorište, vrt ili baštu sigurno dobar deo vremena provodi tamo. Kako da oplemenite prostore, učini ih dostupnijim, lepšim, atraktivnijim, ovaj tekst je pokušao da ponudi neke odgovore. Da li je to kamen, drvo, beton ili nešto drugo odlučite sami. Nadamo se da smo vam ukazali na neke smernice po tom pitanju. Pišite nam vaša iskustva.


Slike: pexels.com

komentara (19)

 • mungos
  mungos

  ja sam ipak za zalivne sisteme, zelenu travu ako je moguce i mozda neku smekerica betonsku poplocanu stazu da moze da se pristupi objektima i kada je lose vreme.

 • nisam alkos
  nisam alkos

  staza od flasa, ne moraju biti od alkohola, pravi razliku samo ne znam kako je za odrzavanje i koliko je bezbedno

 • Olga
  Olga

  Moj glas ide za behaton BAU ploče. Videla sam kod prijatelja koji su njima popločali dvorište, i totalno se zaljubila. Em lepo izgleda, može da se kombinuje da izgleda kao mozaik, em je praktično, lako za održavanje, jer se pere crevom. Milina... Uskoro će i moje dvorište biti takvo.

 • Nadja
  Nadja

  Volim prirodne materijale, tako da glasam za drvene staze ili od prirodnog kamena :)

 • Srecko
  Srecko

  Samo koristiti prirodne materijale koji se lako odrzavaju a dugo traju nisam za beton.

 • Kaca
  Kaca

  obično kamenje ili smao sitni kamnečići mogu biti prelepi sve je stvar kako se ugrade

 • Borg
  Borg

  lomljeni beton jedan glas

 • Cicija
  Cicija

  ako niste pri parama stare cigle u kombinaciji sa sitnim kamenom mogu da budu odlična podloga za stazu

 • ako ne yna[
  ako ne yna[

  ako ne znaš šta ćeš pogledaj koliko košta pa ugradi najskuplje.

 • Popivoda
  Popivoda

  @erneste misliš nedostaje? Nećeš ti skoro do Hemingveja.

 • Hemingvej
  Hemingvej

  E blago vama gde odoste ako ste temu pročitali sečem nokte pre petka. A šta fali običnom kamenu? Poređaj lepo i to je to, možda ga je teže naći ali je sasvim ok.

 • Anči
  Anči

  @Vidim
  Baš me nasmeja možda ima prostora za sovu da pobode neki štap i kućicu

 • Vidim
  Vidim

  Misliš psa?

 • Veco
  Veco

  Ne mlati kad imaš hektar u dvorištu i mali milion pomoćnih objekata treba ti staza da dođeš do njih i kad je blatnjavo na primer. Ovde se ne govori o jednom aru placa i sirotinji koja nema prostora ni za kućicu za kera.

 • Đontra
  Đontra

  Jeste glupo pitanje

 • Daca
  Daca

  Možda glupo pitanje a šta nedostaje travnjaku bez tih staza bilo kamenih bilo drvenih?

 • neeee
  neeee

  @u trendu nisam u trendu i ne verujem u taj materijal koje je sve prisutan. .. ali ako kažeš da je plastika ekološki prihvatljiva to je samo dobar marketing jer svi znamo da ona to nije.

 • u trendu
  u trendu

  Upotreba plastičnih modula u postavljanju vrtne staze nova je tehnologija koja je uspjela osvojiti tisuće obožavatelja širom svijeta. A plastika? zašto nema ništa o plasitici kao materijalu koji je lagan, jeftin i izdržljiv. To su plastični moduli koji se mogu uklanjati ili menjati po potrebi. Moderni materijali su neškodljivi po okolinu a izbor je prosto fascinantan. Naravno, poželjna je prethodna drenaža i za ove materijale a drobljeni kamen za odvodnjavanje. Ono što je plus za ove materijale je da su relativno jeftini i prilično izdržljivi.

 • moler
  moler

  Betonska staza je odličan izbo za uštedu novca, materijal je relativno jeftin kao i sama ugradnja.

Dodajte komentar