Kako odabrati prečišćivač vazduha za stan?

Kako odabrati prečišćivač vazduha za stan?

 

Vazduh u zatvorenom prostoru je veoma zagađen.

Vazduh u zatvorenom sadrži: 

 • bakterije,
 • viruse,
 • grinje,
 • polen,
 • vlagu,
 • isparenja od kućne hemije,
 • zagađenja od spoljašnjih zagađivača

… Više se ne postavlja pitanje da li je potrebno kupiti aparat za tretiranje kiseonika, već kako odabrati prečišćivač vazduha za stan koji je efikasan i uništava opasne materije?

Zimi je zagađenje još i veće, aerozagađenje raste, a u prostoru se pojavljuju opasne čestice nastala loženjem u individualnim ložištima. Zbog svega toga, aparat za sterilizaciju vazduha je jedino rešenje za stvaranje zdrave sredine, ali je važno i da kupljeni uređaj zaista prečisti vazduh i bude učinkovit u prostoru.

Kao rezultat odabira efikasnog prečišćivača dobija se primetno čistiji vazduh, prijatniji za udisanje, bez mirisa, a svi ukućani zdraviji, bez pojave alergija i sezonskih bolesti.

Pročitajte kako da prepoznate aparat za filtraciju vazduha i da zaštitite sebe i sve oko vas.
 

1# Koliko je prečišćivač vazduha efikasan?


Pretragu započnite sa osnovnim karakteristikama uređaja za čišćenje vazduha. Važno je da aparat:

 1. Efikasno prečišćava čak i najmanje čestice PM 2.5
 2. Prečišćava ceo stan
 3. Lako se koristi
 4. Prenosiv je
 5. Uklapa se u svaki prostor

Ovo je redosled koji je važan, i baš na ovaj način treba tražiti najbolji aparat za tretiranje vazduha. A šta imaju najkvalitetnije vrste?

Aparat za prečišćavanje vazduha sa HEPA filteromFotokatalitički prečišćivač vazduha su dva najmoćnija uređaja koja višestepenom filtracijom uništavaju:

 • Prašinu
 • Perut
 • Polen
 • Aerosoli
 • Hemijska jedinjenja (benzen, formaldehid, amonijak…)
 • Čađ, smog, garež
 • Mirise
 • Bakterije
 • Viruse (ptičiji grip, sezonski grip, norovirus, SARS korona virus…)

Ovako snažni aparati su najbolji izbor iako na drugačije načine dezinfikuju vazduh. Prečišćivač vazduha sa HEPA filterom mora da sadrži i druge filtere poput, filtera za forlmadehid, filtera za krupne nečistoće , antibakterijski filter…i tako efikasno prečisti i do 99.9% nečistoća.

Za razliku od ovog modela, fotokatalitički prečišćivač vazduha ima dve faze čišćenja, prvu koja čisti krupne nečistoće i drugu kada fotokatalizom, uz pomoć UV zračenja, uništava omotač svih zagađenja i uništava ih na ćelijskom nivou. I njegova efikasnost ništa nije manja.

Nema puno dilema, ovakva filtracija vazduha je dokazano najbolja, a da bi dobili odgovor na pitanje kako odabrati prečišćivač koji će vam zasigurno odgovarati treba pratiti i ostale korake pre kupovine.
 

2# Koliko je komplikovan za upotrebu?


Pravi aparat za filtraciju vazduha mora imati i jednostavnu upotrebu! 

Višestepena filtracija znači i da taj uređaj dozvoljava podešavanje svojih opcija. Pored intenziteta jačine prečišćavanja, kod najefikasnijih modela tu je sasvim sigurno i displej sa satom, tajmer i posebno konfigurisani režimi za pojedine delove dana.

Daljinska kontrola se podrazumeva, ali sve mora biti lako za korišćenje pa je ovo dodatni savet pri kupovini odabiru prečišćivača vazduha za stan.
 

3# Koliko košta prečišćivač vazduha?


Kvalitetan aparat za dezinfekciju i sterilizaciju vazduha mora i da košta, ali pravo je pitanje koliko?

Cene se kreću i preko 100.000 dinara, ali najskuplji aparat ne znači da je i najbolji već da njegova marka diktira cenu. On u osnovi on možda ima iste performanse kao uređaj koji je dosta povoljniji i košta oko 20.000 – 30.000 dinara. Zato je važno da se odvoji vreme i prouče performanse, kapacitet prečišćavanja po satu, snaga i cene filtera koji se menjaju.

Poslednje je naročito važno, jer ako je menjanje filtera komplikovano, skupo i često, prečišćivač vazduha će znatno uvećati svoju početnu cenu pa treba posvetiti dodatnu pažnju i na posredne troškove koji čekaju vlasnike.
 

4# Iskustva kupaca


Proverene marke na tržištu postoje dugi niz godina pa je lako doći do informacija o mišljenju kupaca kao najpouzdanijim savetima „iz prve ruke“.

Onaj uređaj koji kupcima ostavlja planinski čist vazduh je nešto što treba da vam bude signal da je prečišćivač vazduha kvalitetan. Postojeći vlasnici bi trebalo da daju iskustva u korišćenju, zapažanja o buci, i efektima rada.

Pitajte da li je manje prašine u prostoru, da li je vlažnost niža, a ukućani zdraviji? To su odgovori koji će vam zaista pomoći da se, u kombinaciji sa prethodnim savetima, donese odluka o tome kako odabrati prečišćivač vazduha za stan!

Izbor pravog aparata za dezinfekciju kiseonika je bitna odluka jer on radi vrlo važan posao – čuva pluća i zdravlje svih ukućana, pa je zato i jasno zašto se odluci mora prići iz različitih uglova. Cena i karakteristike nisu jedino što je važno za kupovinu jer je uz njih važna  i lakoća upotrebe i iskustva onih koji su korisnici kao važne odrednice.

Iako odluka deluje komplikovano, ona to na kraju i nije. Jednostavno, odaberite prečišćivač vazduha sa HEPA filterom ili fotokatalitički prečišćivač koji ima višestepenu filtraciju, onaj za koji kupci potvrđuju da je efikasan u dezinfekciji vazduha, a da pri tome ne mora biti najskuplji na tržištu. I vi ćete biti zadovoljni!

Svakim udahom se u koristi ustajao vazduh prepun čestica koje oštećuju pluća, ulaze u krvotok i uništavaju organizam. Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta imati bolju ideju o tome kako da odaberete prečišćivač vazduha za stan ...

Kakav vazduh želite za svoju decu?

Za svoje roditelje?

Za sebe?

Koji ste prečišćivač vazduha izabrali i zašto?

Čekamo komentare!

 

 

 

 

komentara (0)

  Dodajte komentar