Kako podići energiju prirodnim putem?

Kako podići energiju prirodnim putem?

 

Ključ kod svakog čoveka jeste njegova energija koja je neophodna tokom celog dana, kako za radne aktivnosti, tako i za razne druge aktivnosti, kao što je npr.sport.

Postavlja se pitanje - kako podići energiju prirodnim putem?
 

Kao što su govorili stari Rimljani: "mens sana in corpore sano", odnosno u zdravom telu zdrav duh, pa samim tim i jaka energija.


Činjenica je da nam ubrzan način života smanjuje energiju koju svako od nas poseduje.

Kod nekog je snažnija, a kod nekog je izrazito smanjenog inteziteta....
 

 • Stres na poslu,
 • problemi u porodici,


...to sve dosta iscrpi čoveka - samim tim tako gubimo energiju.
 

Znate kako se kaže: "neću da gubim energiju ni vreme na neku xy osobu".

...ili pak .... "kako podići nivo energije na prirodan način?"


Vreme je da se posvetite samom sebi, tu uvek posla ima, još pogotovo sad sa koronom imamo vremena koliko su i imali veliki naučnici kao što je bio recimo Ajnštan da se posvetimo sami sebi.

Ali pitanje se ovde postavlja da li naše vreme provodimo dovoljno kvalitetno da bi nam se telo napunilo energijom koja nam je neophodna - mislim da ne, a šta vi mislite?

Za nedostatak energije koja nam je neophodna uvek nekako potražimo alternativno rešenje, tj. medicinska sredstva i suplemente kao što je na primer prirodni ekstrakt guarane.

Možemo koristiti razne suplemente kao što su:
 


Pomenula sam guaranu jer ona u sebi sadrži sve neophodne i zdrave sastojke koji su neophodni za naš organizam.

Neki od tih sastojaka su sledeći:
 

Dekstroza:


Ima visok sadržaj (GL) glikemijskog indeksa koji iznosi 137. Glikemijski indeks meri stopu brzine kojom ugljeni hidrati ulaze u krvotok, što je viši glikemijski indeks ugljenih hidrata to je i brža apsorpcija ugljenih hidrata u organizam.

Za osobe koje nisu previše fizički aktivne, i koje se bave kancelarijskim poslovima, uzimanje ugljenih hidrata sa visokim (GL) u momentu može da našem organizmu da veliku količinu energije, koja može trajati nekoliko sati.

Prirodna guarana može biti odličan izvor zdrave dekstroze za organizam. Guarana suplement može imati odličan uticaj kako na fizički nivo energije, tako i na poboljšanje mentalnih performansi.

Ipak, u konzumiranju dekstroze najviše imaju koristi bodi bilderi, kao i profesionalni i rekreativni sportisti.

U zavisnosti od inteziteta treninga u najčeščem slučaju ga koriste kao obrok, ili kao suplement.

Optimalna količina dekstroze iznosi od 50 do 75gr.

Suplementi sa dekstrozom su odličan način da povećate nivo energije, ali i da imate bolji i kvalitetniji trening, i oni daju pravi odgovor na pitanje "kako podići nivo energije prirodnim putem".
 

Kofein:


Se kod ljudi svakodnevno kristi od 200 do 300 miligrama, što odgovara količinama 2 do 4 šoljice kafe.
 

Koji su efekti kofeina?


Poznato je da kofein dovodi do naglog povećanja krvnog pritiska. Češča konuzmacija kofeina može umanjiti dejstvo naglog povećanja pritiska, takvo dejstvo se naziva tolerancija na kofein.

Kod sportista, kofein je najpopularniji stimulans. Pomaže kod sportista koji imaju intezivnije treninge bilo da su profesionalni ili rekreativni sportisti.

Kofein odgovor prirode probleme sa energijom u organizmu, i prirodni suplementi sa kofeinom mogu biti odličan način da povećate nivo energije.


Acerola:


Pored viskog sadržaja vitamina C koju ova biljka poseduje i koja je i do 20 puta jača od samog limuna, takodje je  bogata i:
 

 • vitaminima kao što su A i E,
 • kao i kompleksnim vitaminima B grupe,
 • tu su još i minerali koji su neophodni za ljudski organizam.


Vitamin C:


Jeste jedan od najšire korišćenih dijetetskih suplemenata.

Može naći raznim oblicima kao su:
 

 • kapi,
 • tableta,
 • kapsula,
 • multivitaminskih formulacija
 • formulacije koje sadrže bioflavonoide poput kvercetina koji je najzastupljeniji u voću i povrću.


Kompleks vitamina B:


Preporučljivo je kod osoba koje su izložene stalnom stresu kao i osobama koje su izložene fizičkom tako i mentalnom naporu.

Preporučuje se za: 
 

 • prevazilaženje hroničnog osećaja umora.
 • Kod osoba koje boluju od depresije i koje imaju gubitak pamćenja ili koncetracije,
 • za lečenje delimičnog ili potpunog nedostatka vitamina - avitaminoze.
 • Kompleks vitamina B povećava energiju i smiruje napetost,
 • jača imunitet i jača funkcije mozga kao što su centar za ravnotežu koncetraciju kao i memoriju.


Magnezijum:


Od esencijalnog značaja za mnoge procese u našem organizmu uključujuči nervne funkcije, kao što je regulacija nivoa šećera u krvi.

Magnezijum se najčešće unosi u naš organizam putem ishrane za čoveka najveše magnezijuma ima u na mirnicima voću povrću orašastim plodovima, kao i u mlečnim proizvodima. Magnezijum se još može naći i u obliku suplemenata u bliku kapsula ili u vidu šumećih tableta.

Upravo iz ovih razloga magnezijum suplementi su od vitalnog značaja za naš organizam, i predstavljaju prirodan način za povećanje nivoa energije.
 

Kalcijum:


Ima jako važnu ulogu u organizmu. Kako čoveka tako i kod životinja, svojim svojstvima kalcijum ulazi u sastav kostiju i na taj način izgrađuje 2+jone.

Usled nedostatka kalcijuma u kostima može doći do raznih poremećaja. Kalcijum je aktivator enzima koji deluje u zgrušavanju krvi i u grčenju mišića, ali i u proizvodnji hormona.

Obogaćeno kokosovo mleko može biti odličan prirodni izvor kalcijuma. Kada se kokosovo mleko spoji sa prirodnom guaranom u dijetetskim suplementima može dovesti do prave "energetske bombe" koja će vam na 100% zdrav i prirodan način dati energiju koju zaslužujete.

 

Kako vi podižete nivo energije? Treningom, vežbanjem vijuga ili suplementima? Javite nam u komentarima!

komentara (1)

 • Nebojša
  Nebojša

  Moram priznati da mi skoro neki proizvod nije tako brzo podigao energiju kao energy boost. Što je najvažnije energija mi nije brzo pala kao ni nivo šećera u krvi što mi se često dešava nakon treninga. Iskreno kupio sam ga sa dozom skeptičnosti ali nisam se pokajao.

Dodajte komentar