Kako prodati kuću?

Kako prodati kuću?

 

Ovo je idealan period za prodaju kuće. Lepo vreme inspiriše kupce na potragu, a ujedno i tržište nekretnina beleži rast tražnje za kućama svih vrsta. U svemu tome postavlja se dobro pitanje „kako prodati kuću, brzo i uz što veću zaradu?“

Postoje smernice koje kada se ispoštuju, vam mogu privući više interesenata i kuću učiniti dopadljivijom za kupovinu. Mi ih otkrivamo za vas u nastavku ovog teksta!


1# Pripremite sva dokumenta za prevod pri prodaji kuće


Nelegalno izgrađene objekte niko neće kupiti kolikog da im je niska cena po kvadratu. Kuća mora imati vaš vlasnički list i regulisane vlasničke odnose, a u slučaju postojanja više vlasnika morate imati i njihovu dozvolu za prodaju.

Pre potvrde kupoprodajnog ugovora kupac će proveriti da li je kuća upisana u Katastar nepokretnosti i to će mu biti dovoljan dokaz da je objekat legalan, a vama omogućiti bržu prodaju nekretnine.


2# Odredite realnu cenu kuće na prodaju


Za razliku od evaluacije stana, određivanje realne vrednosti kuće i okućnice je složeno i komplikovano ako to niste radili ranije. Trebalo bi da nađete prosek cena sličnih nekretnina u tom delu grada gde prodajete kuću. I zaista, kako prodati kuću kada joj ni cena nije objektivna? Pa teško ili nikako.

Uvek je dobra opcija i da unajmite savetnika tj. procenitelja koji će realno sagledati vrednost i dati vam brojke.

Budite spremni da cenu kuće i dodatno snizite ako se javi ozbiljan kupac. Insistiranje na visokoj ceni nekretninu ostavlja na tržištu dugo i usporava prodaju.


3# Priprema nekretnine za prodaju


Bez obzira da li kuću prodajete sami ili preko posrednika, ona mora biti u svom najboljem izdanju na svakoj slici, ali i pri poseti svakog kupca.

Ako ste u mogućnosti okrečite zidove u neutralne boje, sklonite višak nameštaja, a dvorište i prilaz držite uvek urednim. „Sliku“ upotpunjuje i saksijsko cveće koje će budućim kupcima prostor učiniti prijatnijim i dati ideju kako da i oni iskoriste slobodan prostor.

Pretrpane i neuredne prostorije otežavaju kupcu da kuću zamisli u drugačijem uređenju i u nekom „boljem svetlu“.


4# Odaberite kanal za prodaju


Bez pravilnog oglašavanja je znatno teže prodati kuću, a naročito je teško dobiti željenu cenu po m2.


Postavljanje oglasa na besplatnim portalima za prodaju nekretnina


Na Internetu možete postaviti svoju kuću za prodaju na mnogo besplatnih portala za nekretnine. Tekst oglasa mora biti koncizan i sadržati sve neophodne informacije o kući ( kvadratura, datum gradnje, cena, prednosti…), ali i zaintrigirati kupca da vas pozove za više informacija. Vaš oglas mora da se izdvoji iz mora istih koji počinju sa „Prodajem kuću…“.

Kada vas kupac pozove treba da budete „maher“ i da na sva pitanja odgovorite, zainteresujete ga da dođe i pogleda kuću koja se prodaje, a da pri tome ne budete nametljivi. I tako za svaki poziv iako za mnoge verujete da nisu ozbiljni kupci.


Prodaja kuće preko agencije za kupoprodaju nekretnina


Agencija za kupoprodaju nekretnina vas može provesti kroz ceo proces kupoprodaje i preuzeti na sebe brojne obaveze oko prodaje kuće.


Priprema za oglašavanje


Pre oglašavanja, agent za prodaju kuća će od vas tražiti sva dokumenta neophodna kupcu za prevod. Ovako nemate dilemu da li nešto nedostaje već ćete sve regulisati pre oglašavanja na tržištu.

Agencija za kupoprodaju nekretnina može da vam pomogne i oko procene realne cene kuće, ali i saveta kako da pregovarate o njoj tokom prodaje. Možda čak ne morate i da unajmljujete procenitelja jer imate stručnu pomoć osobe koja dobro poznaje tržište kupoprodaje kuća.

Agencija pruža usluge fotografisanja i snimanja nekretnine što će takođe da vam uštedi vreme, ali i novac. Osim toga što se fotografije slikaju na profesionalnim aparatima, njih slikaju profesionalci koji razumeju koliko je važno osvetljenje, položaj iz kog se slika, broj slika koje treba oglasiti…


Oglašavanje i prodaja


Pored agencijskog sajta na kome se oglašava vaša kuća na prodaju, imate i ljubazne agente koji će za vas davati bezbroj odgovora o nekretnini, a po potrebi biti i vodič za one koji bi i da je lično pogledaju.

Ne zaboravite da su agenti licencirani prodavci i da od njih ne postoji bolja opcija, a da kupcu pristupi pravilno i da se pronađe odgovor na pitanje „kako prodati ovu kuću?“.

Sitnice mogu uticati da kupac odluči da kupi ili ne kupi kuću od vas. Nemojte zanemariti činjenicu da ne postoji druga šansa za prvi utisak. Svaki kontakt iskoristite kao da se obraćate kupcu koji se već odlučio za vašu nekretninu jer na taj način one neodlučne možda navedete na kupovinu.

Ako vam je komplikovano ispuniti sve što podrazumeva prodaja kuće, onda se obratite agenciji za promet nekretninama koje će pravilno oglasiti i promovisati vašu nepokretnost. Kada kuću prodate platićete proviziju što može biti i ušteda u odnosu na sve troškove i gubitak vremena koji imate ako kuću oglašavate sami.

Koliko je komplikovano prodati kuću u odnosu na druge oblike nekretnina? Koliko je važno pravilno oglašavanja za brzu prodaju uz veću zaradu? Ostavite nam vaše komentare nakon čitanja teksta!

komentara (4)

 • Marica
  Marica

  Mislim da su pravilno oglašavanje i realna cena osnova svega. Mnogi precenjuju ono što imaju, pa kad se pojavi iskusan agent koji zna pravu vrednost nekretnine, onda se prosto uvrede. Ali u nekretninama, bez oglašavanja nema posla. Agencije to dobro znaju, pa im zato i treba prepustiti posao.

 • Lana
  Lana

  Sto je sigurno - sigurno, uvek preko agencije i dobrog advokata, da ne bi kasnije bilo nekih nesuglasica.

 • Srecko
  Srecko

  Advokata pa u agenciju to je najbolji nacin da sigurno prodate svoju nekretninu.

 • Nesha
  Nesha

  Moj savet je angažovati agenciju. Ukoliko idete sami moraćete da se javljate svakih nekoliko minuta. Telefon ne prestaje da zvoni a neka pitanja su čudna, da se tako izrazim. Moraćete da uskladite i svoje dnevne obaveza da se sastanete sa potencijalnim kupcima, a tek priprema dokumntacije.... Može da oduzme previše vremena, ovako date sve agenciji, i mirna bosna

Dodajte komentar