Kako se boriti protiv krpelja

Kako se boriti protiv krpelja

 

Koliko god da smo popravili raspoloženje sa dolaskom lepog vremena nije na odmet da poslušamo savete i preporuke Zavoda za javno zravlje kada želimo da boravimo u prirodi. Početak proleća je možda idealno vreme za nas, ali i za krpelje koji mogu itekako da ugroze zdravlje kako ljudi tako i životinja. Ubodi krpelja koji su često neprimetni mogu da prenesu na nas određene zarazne bolesti.


Šta znamo o krpeljima?


Rekli bi skoro sve, ali da li je baš tako? Kada smo u prirodi ili u parkovima izbegavajte sedenje u visokoj travi tj. bujnom zelenilu. Logično, takav okoliš može biti prepun opasnih insekata i krpelja pa nema razloga da rizikujemo jer možemo pronaći i pristupačniji krajolik, odnosno park ili livadu.

Ovih malih napasnika ima i na prostorima gde je veliki broj drveća. To je parazit i treba znati da on traži svog domaćina pa ne morate to da budete baš vi.


Preventiva za bezbedan boravak u prirodi


Iako ne garantuju stopostotnu zaštitu sredstva protiv uboda insekata mogu da nam olakšaju boravak u prirodi. U zavisnosti od spoljnih uslova treba ih naneti na sve otvorene delove tela. 

Preporuka je da se nosi svetla odeća a posle boravka u prirodi obavezno treba uraditi kontrolu kože uz sugestiju da se krpelj može doneti i na nekom delu odeće ili sa vašim kućnim ljubimcem.

Možda je upravo preventiva najbolja taktika za borbu protiv krpelja.


Ako prepoznate ubod krpelja


Za one iskusnije nije problem. Oni će već naći načina da prepoznaju ubod, kao i koliko duboko je prodro krpelj u kožu. Ako niste sigurni obavezno se javite vašem lekaru u prvih 24h. Ne preporučuje se stavljanje raznih sredstava kao što su alkohol, etar ili benzin. 

Dobra strana je da se ubod relativno lako prepoznaje jer se na tom mestu pojavljuje crvenilo, nekada oko 5cm pa i više, a kasnije ako se krpelj ne izvadi može da se javi i povišena temperatura, nekada i osip. Svrab je takođe jedna od propratnih posledica. 


Zašto da ne pokušamo sami da izvadimo krpelja? 


Zato što praksa ukazuje da to nije baš jednostavno i da može da dovede do pogoršanja jer se ne izvadi ceo krpelj već samo deo njegovog tela. I lekari daju preporuku da ne treba samostalno vaditi krpelja jer pogrešnim načinom vađenja, pritiskanjem, gnječenjem na mesto uboda rilica krpelja može otići još dublje u kožu.


Dobra praksa

Ako se krpelj zakačio za vašku kožu i nemate stručno lice u blizini posetite bilo koju zdravstvenu ustanovu jer tamo postoji obučeno osoblje za bezbedno vađenje krpelja uz neophodnu dezinfekciju mesta uboda.


Budite solidarni 


Kada ste u zdravstvenoj ustanovi obavezno opišite gde vam se verovatno prilepio krpelj u prirodi iz razloga da postoji mogućnost da se radi o endemskom području. Povećana gustina krpelja ukazuje ne potrebu da se uradi sistematska dezinsekcija krpelja.


I na kraju
 

Uživajte u proleću, prirodi, ali budite oprezni i posle svakog boravka steknite naviku da detaljno pregledate svoje telo, posebno prepone, pazuh kao deo iza ušiju.

 

komentara (4)

 • Olga
  Olga

  Veoma informativan tekst, u pravo vreme. Alergična sam na ubode insekata, pa se panično plašim krpelja. Bez raznih sredstava za zaštitu ne mrdam nigde.

 • dr Olga
  dr Olga

  Ako niste sigurni da li vas je napao krpelj proverite da li nemate neki od ovih simptoma kao sto su bolovi u mišićima i zglobovima, koji mogu da traje satima, često uz umoranje. Takodje i neurološki problemi koji ukljucuju meningoradikuloneuritis, serozni meningitis, razne upale, najčešće facijalnog nerva i neki drugi simptomi. ako su ovi simptomi posleica boravka u prirodi poseta vasem lekaru ne sme da ceka.

 • Milica
  Milica

  Imam psa i od kako je krenulo lepo vreme, imao je dosta krpelja, srecom uspela sam da ih se resim, sad smo mirni neko vreme. Ove godine ih ima bas dosta.

 • Srecko
  Srecko

  Iskoreniti ih ne mozemo i uvek ce biti onih koji su zarazeni ali ih treba unistavati na svakom mestu kako bi im smaljili broj.

Dodajte komentar