Kako ušteđevinu zaštititi od inflacije?

Kako ušteđevinu zaštititi od inflacije?

 

 

Porast cena u svim sektorima je realnost koja je stigla brže nego što smo očekivali. Iznenađujući faktor je brzina kojom cene rastu te tako dolazi do slabljenja stranih valuta i svi se pitaju šta uraditi sa ušteđevinom. Ekonomski stručnjaci ističu da u vreme inflacije ne treba čuvati ušteđevinu, već je potrebno pronaći ulaganja koja će sačuvati vrednost novca u budućnosti. Ipak, pitanje gde uložiti novac je stvar individualne prirode i onoga što svaki pojedinac smatra pravim odabirom. Postoji nekoliko proverenih načina koji vam mogu pomoći da budete sigurni da ćete zaštititi ušteđevinu od inflacije i prebroditi ovu finansijsku situaciju.


Uložite u poznato


Jedno vreme je vladao trend ulaganja u razne kriptovalute i svako ko je imao ušteđevinu je hrlio da svoj novac uloži na ovaj način. Ipak, potrebno je shvatiti da je prilikom ulaganja novca potrebno da budete upoznati sa svim faktorima. Tako je neophodno da se razumete u ono u šta ulažete, da ste upoznati sa potencijalnim rizicima i poteškoćama kao i da znate kako će vaša ušteđevina da se održava ili da potencijalno raste. Istražite sve pre no što započnete neophodne korake za investiciju i pronađite iskustva ljudi koji su prošli kroz taj vid ulaganja kako biste iz prve ruke mogli da vidite šta možete da očekujete.


Pronađite idealan trenutak za akciju


Stavljanje novca na štednju u banku se ne isplati jer je kamatna stopa koju vam banka može ponuditi niža od inflacije. Zato, na koji god korak da se odlučite da postupite sa vašim novcem, potrebno je da znate koji je pravi trenutak da uradite nešto povodom svoje štednje. Kada doneste odluku gde želite da investirate novac i na koji način da ga sačuvate, pratite taj sektor neko vreme kako biste videli kako se on menja i koliko je siguran. Na ovaj način ćete dobiti pravu sliku o najboljem vremenu za investiranje i pokretanje vaše štednje kako biste zaštitili novac.


Gde investirati?


Najpopularniji odabir za čuvanje ušteđevine je ulaganje u nekretnine i ovo se godinama pokazuje kao najsigurnija opcija za sve koji žele da sačuvaju ušteđevinu. Kako tržište nekretnina svakim danom raste zbog sve više prostora za gradnju i ulaganje, ovo može da bude odličan način da vam ne opadne vrednost ušteđevine tokom inflacije. Ukoliko niste vezani za određeni grad, prestonica je idealna za kupovinu nekretnine jer je atraktivna svim starosnim grupama i uvek možete da povratite svoju investiciju. Kada su u pitanju lokacije i tip zgrade, prednost ima vrhunska novogradnja, a Novi Beograd je postao pravi raj za sve koji žele da budu dobro povezani sa ostalim delovima grada.
 

Čovek sedi na kovanicama

 

Koliko novca investirati?


Ovo je možda i najteža odluka koju ćete morati da donesete. Cilj investiranja tokom inflacije je da vam ulaganje donese barem minimalnu dobit u odnosu na gubljenje novca koje je rezultirano inflacijom. Stoga je neophodno da dobro razmislite o sumi koju ste spremni da investirate i da izračunate da li će vam novac koji ostavite po strani zaista trebati ili samo želite da imate neku sigurnost. Naravno, postoji potreba za ostavljanjem adekvatne rezerve koja u doba inflacije i velikih ekonomskih promena uvek dobro dođe. Ostatak novca investirajte kako ne bi gubio vrednost i kako vas ne bi mamio da ga trošite u panici.


Budite pripremljeni


Iako svaka priprema kada su u pitanju finansije zahteva vreme i čitanje vesti i grafikona u koje se ne razumete najbolje, neophodno je da odvojite malo vremena. Pre svega, potrebno je da budete upoznati sa razlozima inflacije, da shvatite šta inflacija znači za svetsku ekonomiju i kako će se ona razvijati u narednim godinama. Takođe, predviđanja glavnih stručnjaka koji se bave ulaganjima i inflacijom su uvek korisno štivo koje vas može ohrabriti i pogurati da nešto uradite povodom ušteđevine i da napravite prvi korak ka poboljšanju sopstvene finansijske situacije.

Odluka o ušteđevini i kako se ophoditi prema njoj u doba infacije je kompleksna ali se može i lako doneti ukoliko posedujete sve neophodne informacije. Nakon donošenja konačne odluke ćete se osećati bolje i bićete sigurni da ste uradili pravu stvar kada je vaša budućnost u pitanju.

 

Slike:
Photo by micheile dot com on Unsplash
Photo by Mathieu Stern on Unsplash

komentara (0)

    Dodajte komentar