Kakve promene očekuje Bitcoin u godinama koje dolaze?

Kakve promene očekuje Bitcoin u godinama koje dolaze?

 

Za nešto više od jedne decenije Bitcoin je prešao dug put od potpuno nepoznatog načina za generisanje virtuelnog novca pa do situacija gde čitava EU razmatra kako da ograniči i definiše uticaj trgovanja ovom digitalnom valutom.

Jedno je sigurno, decenija pred nama će doneti brojne promene kako u pravnoj regulativi tako i široj upotrebi BTC valute, ali to nije sve… Dok jedni zadovoljno trljaju ruke ubirajući profit, drugi predviđaju krah i gubitak svih sredstava. Da li su strahovi opravdani? Kako će buduće promene uticati na kretanje vrednosti Bitcoina? Ima li smisla ulagati?

Brojne dileme postoje i svakako su opravdane jer vrednost kriptovaluta fluktuira, a ulaganje je veliko. Za jedan BTC treba izdvojiti oko 27.500 €, već sutra ta vrednost može biti duplirana ili u strmom padu. Zato postoje ovakvi tekstovi koji objašnjavaju pozadinu trgovanja kriptonovca pa je dobro da se informišete o svemu pre trgovine na kripto berzi. Nastavite sa čitanjem.


Zašto je Bitcoin toliko popularan?


Nije prva, ali je najstarija kripto-valuta na svetu. Sve je započelo kao igra gde se trgovalo BTC koinima, rudarile se nove jedinice i dobijala nagrada za najbrži upis u blokčejn. Upravo je taj blokčejn bio revolucija koja do sada nije dobila dostojnog konkurenta.

Blokčejn je lanac tj. knjiga zapisa svih transakcija. Ne postoji mogućnost menjanja zapisa ili pronevere bilo kakvog tipa. Majneri se takmiče da što brže upišu svaku transakciju, a za to im treba moćan kompjuter koji će brže od drugih da otkrije nedostajući deo koda da bi se transakcija verifikovala. Za nagradu se dobijaju nove jedinice BTC i tako se ubacuju u sistem.

Bankarski sistem i realni tokovi plaćanja pokušavaju da ovu tehnologiju prilagode sopstvenim potrebama što bi potpuno isključilo mogućnost postojanja „duplog knjigovodstva“ ili ikakvog menjanja zapisa. Zato je bitcoin i dalje toliko revolucionaran.

Trgovanje na kriptoberzi je potpuno anonimno. Da bi otvorili kripto-novčanik i dobili ključ ne ostavljate nikakve podatke. Vaše ime na berzi izgleda kao niz nasumičnih brojeva i slova pa i kada bi neko pregledao nizove u blokčejnu video bi transakcije između zaštićenih osoba, bez ikakvih identifikacija. Učesnicima to odgovara, ali je i šansa za „pranje“ novca pa je to jedna od prvih zamerki koje su postojale na BTC.

Treći razlog za popularnost bitcoina se nalazi u tome što vlasnicima donosi ogromnu zaradu. Ne reguliše ga ni jedna centralna banka ni država pa se vrednosti formiraju samo na osnovu ponude i tražnje. To u praksi znači da kada Elon Musk objavi da trguje sa BTC - vrednost skoči i nekoliko puta, ili da kada započne pandemija i ljudi masovno prodaju kriptonovac - bitcoin izgubi pola svoje vrednosti.

Ipak, koliko god fluktuirale, cena se stalno vraćala na visoke vrednosti, ali tada nisu postojala ograničenja koja će se nametnuti u budućnosti pa je opravdano pitanje kakve promene očekuje bitcoin u godinama koje slede?


Kako će se menjati trgovanje bitkoinom?


Da nije postao ovoliko vredan i popularan verovatno se kriptovalute nikada ne bi našle na radaru zemalja i banaka. I dok, sa jedne strane, postoji animozitet prema nečemu što nema opipljivu vrednost, sa druge strane postoji i opravdan strah od velikog udara i na berze realnih tokova i vrednosti ako BTC valuta propadne. Kakve promene očekuje bitcoin narednim godinama?

 • Wall  street će dozvoliti trgovanje Bitcoinom na svojim berzama. Još uvek se ne zna kakve će to posledice ostaviti, ali je gotovo sigurno da će vrednosti biti stabilnije, ali da će i trgovina biti ograničena i ne toliko anonimna kao do sada. Jednostavno je nemoguće da nešto pozajmljujete i trgujete, a da nemate dokaz da je vaše. U ovom slučaju dokaz vlasništva je posedovanje novčanika i ključa, a u praksi to znači da nekome date vlasništvo nad svojim tekućim računom.
 • EU želi da kriptovalute uvede pod finansijske zakone, a prvo na redu je da anonimni novčanici budu zabranjeni, ali i da se zabrane sve gotovinske transakcije više od 10.000€. Mnogi će odustati od trgovanja kriptovalutama, pa i bitcoinom. Vrednost će sigurno pasti, ali će verovatno biti stabilnije iako na nižem nivou.
 • JP Morgan je prva velika banka koja je svojim najvećim klijentima omogućila pristup bitkoinu. Očekuje se sličan trend i od drugih banaka i sigurno je da će to podići popularnost kriptovaluta.
 • Rudarenje bitcoina  zagađuje planetu i to će ili biti promenjeno ili će uništiti kriptonovac koji funkcioniše na tom principu. Bitcoin bi trebalo da pređe na Lightning Network, a to bi trebalo uz ostale korake da dovede do smanjenja emisije CO2 u atmosferu.


Bitcoin
 

Sve ovo će menjati dosadašnji način trgovine bitkoinom. Definitivno je da će doći do nekog oblika ograničenja i obuhvatanja pravnom regulativom, ali za uzvrat će mnoge kompanije radije prihvatiti naplatu u BTC, trgovina će biti lakša, a vrednosti predvidljivije.

Bitcoin će još jednom otvoriti vrata i napraviti prostor razvoju drugih kriptovaluta koje će biti namenjene trgovanju dok će BTC polako postajati sredstvo za čuvanje vrednosti, nešto poput zlata.

Da li biste voleli veću zaradu uz rizik ili stabilne vrednosti bitcoina uz niže vrednosti?

 

komentara (4)

 • Vesna
  Vesna

  Nemam ja tih para , ni maraka... ups, pardon, živaca. :) Na sitno i sigurno, moguće. Ali na veći rizik, teško. Jeste da, što Del Boy kaže: "He who dares - wins", ali nije to za svakoga.

 • Srecko
  Srecko

  Trgovati kriptovalutama nije lako pogotovo za nas pocetnike koji se slabo razumemo kad i koliko novca uloziti.

 • Mirko
  Mirko

  Ne znam baš, ako dodje do ovih promena, onda bitcoin neće biti to što je danas - decentrilzovana valuta bez kontrole države i velikih banaka.

 • Ema
  Ema

  Kriptovalute su me oduvek zanimale, ali nikada nisam imala hrabrosti da ulozim neki novac u njih. Mislim da bih sada pre ulozila u ethereum nego u bitcoin.

Dodajte komentar