Koja je potrebna količina vode za zalivanje travnjaka?

Koja je potrebna količina vode za zalivanje travnjaka?

 

Svi se pitaju koja je potrebna količina vode za zalivanje travnjaka, koji je sistem za zalivanje najbolji i da li je automatsko zalivanje najbolji način da sačuvate svoj travnjak.

Pokušaćemo da odgovorimo na neka od ovih pitanja...

Tajna prekrasnog travnjaka leži u adekvatnoj hidrataciji zemljišta. Iako to možda nae izgleda tako, kako najbolje navodnjavati dvorište je jako krerativna oblast. Previše vode izbacuje vazduh iz zemljišta, ostavljajući travu bez kiseonika a pored toga može izazvati i truljenje korena, dok premalo vode dovodi do dehidratacije zemljišta pretvarajući ga u smeđe i oštro.


KAKO FUNKCIONIŠU AUTOMATSKI ZALIVNI SISTEMI I OD ČEGA SE SASTOJE?


1. Kontroler


Električni kontroler je pričvršćen na set ventila zakopanih u kutiju u zemlji. Primarni izvor vode usmeren je prema sanduku i odvojen u različite zone. Svakom od ovih zona može se upravljati pomoću ventila postavljenog da otpusti svaku odvojeno.


2. Sistem ventila


Ovo je pričvršćeno za mesto gde linija počinje i povezano je sa svim cevima. Njima se može upravljati električnim impulsima iz tajmera koji im signalizira kada se trebaju otvoriti i zatvoriti. Sistem ventila možete ručno isključiti da biste sprečili dovod vode u sistem u slučaju curenja.


3. Podzemni cevovodi


Većina sistema za prskanje dolaze sa poliuretanskim ili PVC cevima. Oba materijala lako se seku u različite veličine i sjajno podnose ekstremne faktore okoline. Cevi su postavljene pod zemljom i povezane sa glavnim izvorom vode. Njihov dizajn osigurava da dotok vode ostaje konstantan tokom celog perioda zalivanja. Zalivanje svakog dela travnjaka može se kontrolisati i zakazati pomoću tajmera.


Zalivni sistemu pustanje u rad


4. Glave prskalica


Ovi mali uređaji iskaču iz zemlje i zalivaju vaše dvorište. Različite prskalice imaju namenske ventile koji vam omogućavaju da kontrolišete ili zatvorite dovod vode u određenim oblastima u slučaju curenja. Na raspolaganju su uglavnom tri vrste prskalica:
 

  • glave za prskanje,
  • glave rotora i
  • mehurići.


Savršena glava za vaš sistem prskalica zavisi od veličine vašeg travnjaka, oblika i potreba za zalivanjem. Uverite se da su vaše prskalice postavljene dosledno po celom travnjaku, jer glave za mešanje mogu dovesti do prekomernog navodnjavanja u nekim oblastima, a do podvodnog u drugim.


Zalivanje dvorišta


INSTALACIJA AUTOMATSKOG ZALIVNOG SISTEMA


Možete sami pokušati da instalirate automatski sistem prskalica, ali najbolje je angažovati profesionalca. Oni mogu tačno da procene veličinu i strukturu vašeg dvorišta i utvrde koji sistem najbolje odgovara vašim zahtevima. Podeliće vaš travnjak u posebne zone u skladu sa vegetacijom i potrebama za navodnjavanjem.

Jednom kada se uspostave zone, stručnjak za instalacije iskopaće rovove i položiti cevi, povezujući sve glave prskalica na glavne vodovodne vodove. Zatim rovove pune zemljom i polažu busen. Kada se profesionalno instalira, ceo postupak može potrajati samo jedan do dva dana. Ukoliko je struktura dvorišta komplikovanija, instalacija automatskog zalivnog sistema  može potrajati još nekoliko dana.


Automatski sistemi prskalica dizajnirani su za kontrolu nad ili pod zalivanjem travnjaka. Čak i najjednostavniji sistem može značajno smanjiti gubitak vode I ZATO JE POSTAVLJANJE AUTOMATSKOG ZALIVNOG SISTEMA NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE SVOJ TRAVNJAK.

Sve što treba da uradite je da rasporedite sistem prema njegovim potrebama. Ukoliko ne želite da rizikujete, pozovite stručno lice koje će napraviti projekat i postaviti zalivni sistem dok Vi pravite planove za uživanje u Vašoj zelenoj oazi.

 

Očekujemo da podelite Vaša iskustva ili neki savet u vezi zalivnih sistema u dvotištu kroz komentare na sajtu.

 

komentara (1)

  • Stojan
    Stojan

    Da li se sistem kap po kap može postaviti za zalivanje i uzgajanje medicinskih lekovitih Stgljiva npr.Hericium erinaceus (lavlja griva), Agaricus blazeii Murii ili Ganoderme lucidum?

Dodajte komentar