Koje bolesti prenose glodari?

Koje bolesti prenose glodari?

 

Od kad svet postoji, može se reći da glodari verno prate čoveka, zato što znaju da će kod njega naći zaštitu od hladnoće i hranu. Naravno, niko ne želi miševe i pacove u svom prisustvu, ali je isto tako činjenica da ih se nećete lako osloboditi, ako su jednom kod vas osetili blagodeti života, i uvek će se iznova vraćati.

Primera radi, tokom zime se brojnost glodara povećava, jer ih niske temperature teraju iz spoljne sredine u vaše tople domove, pa se tu razmnožavaju i sve ih je više. Za njih spratnost nekog objekta ne predstavlja nikakav problem, jer se veoma lako penju bilo gde. Zbog toga nemojte da mislite da ste zaštićeni ako živite na desetom spratu solitera, na primer.

Da bismo objasnili koliko su glodari štetni, najpre ćemo reći koji put oni sve prolaze pre nego što dođu do vaše hrane ili prostorija i kontaminiraju ih. Miševi i pacovi često se nalaze u kanalizaciji, u septičkim jamama, na deponijama smeća, u kontejnerima... Oni sami, na bolesti su otporni, ali zato vi niste.

Bolesti koje vam mogu preneti glodari su zaista brojne. Na tom spisku su kuga, leptospiroza, tularemija, salmoneloza, trihineloza, lajsmanioza, mišija groznica, sodoku groznica i mnoge druge.

Čovek se obično zaražava tako što dolazi u kontakt sa izlučevinama zaraženih miševa i pacova, ili je u kontaktu sa hranom koja je kontaminirana.

Sada, kada znamo koliko su glodari opasni, postavlja se pitanje, kako da ih se rešimo, i kako da se zaštitimo, da više ne dolaze ako ih jednom oteramo?

Pre svega, glodare ne bi trebalo da uništavate sami, i uz pomoć nekih preparata koje ste kupili u trgovinama. Razlog je taj što ta sredstva najčešće ostavljaju neprijatne mirise, i nakon upotrebe morate da napustite svoj radni ili životni prostor na par dana, dok svi ti mirisi ne izvetre i ne nestanu. Pored toga, neka sredstva su štetna za domaće životinje i kućne ljubimce, pa bi i tu važnu činjenicu trebalo da imate na umu.

Deratizacija je jedino rešenje, koje problem glodara rešava iz korena i trajno. Deratizacija je skup mera koje se sprovode sa ciljem da se glodari proteraju sa određenog područja ili da se njihova brojnost značajno smanji, tako da ne predstavljaju pretnju.

Uslugu deratizacije pružaju stručna lica, tj. firme koje se bave ovom delatnošću. U pitanju su preduzeća koja poseduju dozvole za rad izdate od strane Ministarstva zdravlja, sve potrebne ateste, i izdaju garanciju na svoje usluge.  Pored deratizacije firme se obično bave i uništavanjem insekata  - dezinsekcija  i dezinfekcijom prostora pa se te firme često nazivaju i ddd.

Preparati koje oni koriste su ekološki, ispitani i ne ostavljaju bilo kakve neželjene mirise, tako da možete da nastavite sa svojim uobičajenim životom odmah nakon što se deratizacija izvrši.

Da biste bili sigurni da su glodari bili tu kod vas sada i više nikad, vi ćete morati da pozovete ekipe kroz šest meseci, da ponovo izađu na teren i da ponove postupak. Ovo je dobra preventivna mera, i samo ako ovako odgovorno postupate, nećete biti izloženi zaraznim i opasnim bolestima, i sačuvaćete svoju imovinu.

Deratizacija ni u kom slučaju nije usluga koja je skupa ili koju biste mogli da izbegnete, jer ona pruža mnogo toga što vam je neophodno: miran i zdrav život bez miševa i pacova, uz zaštićenost i sigurnost imovine koja se nalazi u vašem životnom ili radnom prostoru.

Autor: Predrag Marčeta

komentara (0)

    Dodajte komentar