Koji je najbolji filter za bunarsku vodu?

Koji je najbolji filter za bunarsku vodu?

 

Koji je najbolji filter za bunarsku vodu? Koji načini prečišćavanja bunarske vode postoje? Da li je i u 2021. godini korišćenje bunarske vode kao primarne pijaće vode dobar izbor? Saznajte sve na jednom mestu!
 

Šta je bunar i koja domaćinstva koriste bunare?

 

 • Bunar je jama, koja je najčešče obložena opekom (ciglom).
 • Voda iz bunara najčešče se crpi kožnim ili drvenim vedrom.
 • U pojedinim krajevima uže je pričvršćeno na đeram - dugačku pokretnu gredu, koja je pričvršćena za visoke stubove.


Bunari se najčešče nalaze u dvorištima domaćinstava koji se ne koristi samo za privatnu kuću, bunare možemo da vidimo i u dvorištima vikendica kao i letnjikovaca.

Bunar je alternativni izvor vodosnabdevanja za domaćinstvo koji se koristi za piće i zalevanje bašte i okućnice.
 

Koji metodi dezinfekcije bunarske vode postoje?


Domaćinstva koja imaju ovakav vid vodosnabdevanja su svesni da se bunari moraju često dezinfikovati.

Tu postoje razne metode koje se koriste prilikom dezinfekcije bunara, u daljem tekstu opisat ćemo koje su to najefikasnije metode da bi se došlo do čiste vode iz bunara.

najbolji filter za bunarsku vodu nobel voda

U ne tako davnim vremenima naefikasnije metod dezinfekcije bunara bilo je to da su domaćini bacali grumen živog kreča u bunar.

Posle dezinfekcije sa ovom metodom voda iz bunara za upotrebu je mogla da se koristi tek posle 24h ili 72h,u zavisnosti od kontaminacije vode iz bunara. Kako se kreč rastvarao i dok se gasio, na taj način živi kreč je dezinfikovao vodu. Kako se kreč taložio ka dnu bunara tako je sa sobom povlačio i zagađivače kao što su:
 

 • razne nečistoće
 • mikroorganizme
 • pesticide, ali i
 • viruse i bakterije


To je najednostavnija metoda dezinfekcije bunara. Postoje i one koje su i malo komplikovanije, kao na primer kada se stručno lice spusti nadno bunara i alatom koji je pogodan za čiščenje stručno lice izbacuje nečistoče sa samog dna bunara.
 

Filteri za bunarsku vodu - najnovije tehnologije


Kako je tehnologija napredovala, mnogo je više domaćina koji su se odlučili da ugrade, filtere na dnu samog bunara to se pokazalo najjednostavnijm načinom, a može se reči i najisplativijim.

Filteri se mogu ugrađivati i direktno u bunar ili se mogu koristiti RO prečišćivači vode gde se bunarska voda direktno filtira i dovodi na specijalnu slavinu u kuhinji.

Filteri koje se ugrađuju u sam bunar funkcionišu po principu gornjih i donjih filtera.

Donji filter: koji je čvrsto pričvršćen na dnu bušotine

Sekundarni filter je uglavnom karbonski filter koji sadrži mebranu koja zadržava čestice peska, mulja koji se talože. Takodje ovaj ugljeni filter višestepeno i temeljno prečiščava vodu iz bunara od gnojiva, pesticida, soli isl.
 

Filter za bunarsku vodu kao glavni izvor pijaće vode za kuću


Domovi koji imaju pristup bunarskoj vodi mogu koristiti specijalizovane filtere RO kako bi vodu prečistili i obezbedili njen vrhunski kvalitet kao pijaće vode.

Ukoliko se bunarska voda koristi kao pijaća voda neophodno je prvo uraditi analize vode - hemijsku analizu i mikrobiološku analizu. Kada voda prođe obe analize može se vršiti ugradnja RO filtera za vodu koji će prečišćavati bunarsku vodu.

Bunarska voda tretirana kroz RO sistem daje garantovano pijaću vodu visokog kvaliteta u kojoj nema mikrobioloških ili drugih primesa i nečistoća. Često se koristi i sterilizacija bunarske vode UV lampom kao dodatnih i finalni korak u obezbeđivanju da bunarska voda bude vrhunskog kvaliteta.

Najbolji filteri za bunarsku vodu su filteri reverzne osmoze uz dodatak UV sterilizacije vode UV lampom.

komentara (1)

 • Rada
  Rada

  Filteri reversne osmoze su zaista izum veka , posebno za binarsku vodu ,sve pohvale!!!

Dodajte komentar