Koji prečišćivač sa HEPA filterom kupiti?

Koji prečišćivač sa HEPA filterom kupiti?

 

HEPA filteri za vazduh su možda i najčuveniji sistemi za filtraciju vazduha. Nalaze se u različitim uređajima i zarobljavaju čestice raznih veličina. Možda je to glavni razlog zašto se mnogi prečišćivači vazduha promovišu kao uređaji za dezinfekciju uz pomoć HEPA filtera.

U želji da se unapredi kvalitet vazduha, zaštiti zdravlje i ubiju svi štetni mikrobi biraju se različiti modeli aparata za sterilizaciju vazduha. Kako prepoznati one koji pružaju najbolju filtraciju, koji će ispuniti sve obećano, kako odabrati kvalitetan prečišćivač sa hepa filterom?

Ostanite uz nas i hajde da zajedno saznamo šta treba da ima vrhunski uređaj za filtraciju i dezinfekciju vazduha.
 

Prečišćivač sa HEPA filterom – performanse najboljih uređaja


HEPA filteri mogu neutralisati čestice do 0,3 mikrona, a oni vrhunski i do 0,01 mikron veličine.

Vrhunski uređaji imaju nekoliko stepena filtracije koje pomažu HEPA filteru da očisti vazduh od dodatnih vrsta zagađivača, kao što su virusi i bakterije, a među njima su najefikasniji oni koji imaju čak i do 7 različitih stepena filtriranja pa je vazduh planinski svež i čist.

Neutralisanje i do 99.9% zagađivača uz sedmostepenu filtraciju vazduha

Zašto da svoje zdravlje „stavite u ruke“ uređaja koji ima samo jedan filter jer će neke nečistoće sigurno biti propuštene i vazduh i dalje biti zagađen. Vi to ne vidite, ali pluća osećaju!
 

Faze prečišćavanja vazduha kod HEPA aparata za filtraciju vazduha


1 faza – aluminijumski pred-filter
 

Perivi filter od aluminijuma uklanja najkrupnije čestice nečistoće:

  • perut,
  • dlake,
  • aerosoli iz vazduha,
  • polen…

Ovo je samo uvodni deo koji omogućava drugim filterima da obave finije čišćenje pa nakon toga vazduh ide u 2. fazu.
 

2 faza – hladna kataliza
 

Hladnom katalizom se uklanjaju opasna jedinjenja iz vazduha poput: izduvnih gasova, isparenja TVOC, amonijaka, benzena…
 

3 faza – uklanjanje formaldehida (metanola)
 

3. deo vrhunskog prečišćavanja je i filter od aktivnog uglja u obliku saće koji služi da razgradi i upije formaldehide i prašinu.

Ovo su opasna isparenja, a metanol se jedino dobro vezuje za filtere aktivnog uglja na ovaj način.
 

4 faza – antibakterijski filter
 

Antibakterijski filter u glavnom služi za filtriranje bakterija od 5 mikrona. One koje prežive idu ka sledećim filterima za njihovo trajno neutralisanje.
 

5 faza – HEPA filter koji je srce najboljih aparata za prečišćavanje vazduha
 

Tek sada na scenu stupa filter koga svi hvale, a zapravo je efikasan samo kao deo veće grupe prečišćivača.

Hepa filter je u stanju da prečisti i preko 99% nečistoća, ali da bi vazduh bio sterilno čist postoje i još dve dodatne faze za potpunu dezinfekciju.
 

6 faza – fotokatalitički prečišćivač
 

 UV sterilizacija podrazumeva filtraciju putem UV lampe koja uništava omotač i najupornijih mikroba i nečistoća, a ujedno se uklanjaju i svi mirisi iz vazduha.
 

7 faza – jonizator vazduha
 

Sedmi nivo filtracije je zapravo puštanje anjona u vazduh koji se vezuju za preostale nečistoće, otežavaju ih i nečistoća ne lebdi nego pada na dole.

Ovo je poslednji korak koji je tu da ukloni preostala zagađenja, za svaki slučaj, ako je kroz prethodne filtere nešto nečistoće prošlo.

Bolje od sedmostepenog sistema prečišćavanja vazduha stvarno je teško pronaći. Cena ovakvih modela prečišćivača je pristupačna tako da izgovora protiv kupovine nema.
 

Savremeni dizajn i upotreba
 

Vrhunske učinke prečišćavanja vazduha HEPA filterom mora da prati i inteligentno korišćenje uređaja uz dizajn koji će se uklopiti u svaki prostor.

Za početak, uređaj mora da bude jednostavan za upotrebu. Niko ne želi da koristi prečišćivač vazduha za čiju svakodnevnu upotrebu mora da se koristi uputstvo.

Podrazumeva se da postoji više opcija za kontrolu, ali i daljinski upravljač koji će olakšati korišćenje. Naravno, i on mora da bude dizajniran tako da prati visoke estetske standarde.

„Smart“ opcija je poželjna kod aparata za prečišćavanje koji imaju inteligentni senzor gde će uređaj sam proceniti koji nivo i brzina prečišćavanja je potrebna.

Pored inteligentne kontrole važno je da postoji i manuelna kontrola. Kada imate dostupnu sedmostepenu filtraciju važno je da imate mogućnost i da samostalno podešavate brzinu i stepen filtracije. Imaćete mogućnost da primera radi – pojačate filtraciju kada imate više ljudi u kući ili nakon otvaranja prozora, a ostaviti inteligentno prečišćavanje vazduha kada nema nikoga u domu.

Na pitanje "koji prečišćivač vazduha kupiti" ovakvi aparati sami daju odgovor .....

Zaključavanje za decu, tajmer, bešuman rad, pregledan displej se podrazumevaju...

A kako da prepoznate da je sve tako kako proizvođač kaže? Tražite sertifikat naših zvaničnih organa koji potvrđuju efikasnost i bezbednu upotrebu koja je naznačena na uređaju.

Da je vazduh lošeg kvaliteta toga smo svi svesni. Virusi i bakterije slobodno cirkulišu u zatvorenom prostoru, a ni provetravanje ne pomaže jer onda udišemo opasne čestice od 2,5 mikrona i veće. Disajni organi prvi stradaju pa se razvijaju respiratorna oboljenja, alergije i često razbolevanje.

Zaštitite svoju porodicu, deci obezbedite zdravo okruženje i sprečićete brojne zdravstvene komplikacije koje donosi zagađen vazduh. Da li posedujete prečišćivač vazduha sa HEPA filterom, da li ste znali da postoji uređaj sa sedmostepenim sistemom filtracije vazduha?

call to action hepa preciscivac ambilife

komentara (0)

    Dodajte komentar