Korisni saveti pri kupovini stana

Korisni saveti pri kupovini stana

 

Kupovina nekretnine sigurno je jedno od najvažnijih dešavanja u čovekovom životu. Sve aktivnosti tokom pregledanja nekretnina, a naročito kod konkretnih poteza potrebnih za konačnu kupovinu, mogu biti izuzetno naporne, haotične i naravno poprilično stresne.

Uvek možete stan i bilo koju drugu nekretninu kupiti direktno od prodavca, ali je naše mišljenje da to nije baš uvek dobro. Pre svega direktnu kupovinu ne preporučujemo ako u tome nemate nikakvog iskustva, a naročito ako dogovarate kupovinu sa osobom koju ne poznajete. Naravno da svaki prodavac hvali svoju nekretninu kao najbolju, ali se uvek mogu pojaviti određeni nedostaci, koji vam kasnije mogu doneti puno problema.


Nije preporučljivo da stan kupujete direktno od prodavca naročito ako u tome nemate iskustva!


Morate svakako planirati da će vam samo za razgledanje stanova trebati puno vremena, a naročito morate računati na to da će vam biti potrebni sati i sati za pribavljanja potrebne dokumentacije koja je neophodna kod svake kupovine nekretnine. Još ako stan planirate kupiti putem stambenog kredita i ako ste zaposleni, morate računati na brojne izostanke sa posla.

Verovatno je vaša želja da živite u lepo uređenom stanu i lepo opremljenoj zgradi kao i njenoj okolini, ali prvo što morate odlučiti, koja će lokacija odgovarati za svakodnevni život vas i vaših ukućana. Saznajte i da li u blizini stana koji želite kupiti, postoje svi potrebni sadržaji za život jedne porodice: vrtić, škola, dom zdravlja, apoteka, prehrambene prodavnice, pijaca, linije gradskog saobraćaja i naravno da li ispred zgrade ima dovoljno parking mesta.

Za razgledanje stanova i kasnije prikupljanje potrebne dokumentacije za kupovinu stana, morate izdvojiti puno vremena pa i verovatno izostajati sa posla!

Zna se da je kupovina stana dugoročna investicija pa vam zato predlažemo da pre kupovine sami sebi postavite ova pitanja:

 • Da li stan želite kupiti u starogradnji ili novogradnji
 • Da li stan kupujete za život porodice
 • Da li planirate stan koristiti u poslovne svrhe
 • Da li stan kupujete za vas ili za vašu decu
 • Da li vam odgovara lokacija stana koji upravo razgledate
 • Da li vam odgovara raspored i sobnost stana
 • Da li planirate kupiti stan za gotovinu ili putem stambenog kredita
 • Da li je ispravna dokumentacija stana koji planirate kupiti
 • Kakve su vaše buduće komšije iz ulaza
 • Da li vam je bitno da stan poseduje terasu, ostavu, podrum...


Ako na sva ova pitanja imate siguran odgovor, onda verujemo da ćete doneti ispravnu odluku da li da kupite stan koji razgledate ili da od kupovine odustanete. Posebna prednost kod kupovine stanova u izgradnji je u tome, zato što pojedini stambeni kompleksi imaju obezbeđeno projektno finansiranje.

Ova informacija je izuzetno važna za one kupce koji stan žele kupiti putem stambenog kredita, jer u ovom slučaju stan mogu kupiti putem kredita čak i u najranijim fazama izgradnje stambene zgrade. Ako planirate kupiti stan putem stambenog kredita, informišite se o uslovima kreditiranja od strane više banaka, jer ćete tako saznati koja vam banka može pounuditi najbolje uslove.


Najveću investicionu prednost donose stanovi koji su kupljeni u novoizgrađenim stambenim zgradama!


Ako volite odlazak u bioskop, pozorište ili volite obilaziti razna kulturna dešavanja, onda vam preporučujemo da stan kupite u urbanim delovima većeg grada. U slučaju da volite mirniji način života, imate već odraslu decu, a niste poslom vezani i ne morate svaki dan putovati na posao u grad, onda vam preporučujemo da kupite stan u predgrađu ili u manjoj sredini i nekom manjem gradu. Ako ste neodlučni istražite koji sadržaji se nalaze u blizini stana koji vam se najviše dopada.

U jednom ispitivanju se navodi kako su stanovi u starijim zgradama po kvadratu jeftiniji od stanova izgrađenih u novogradnji. Ima izuzetno kvalitetnih stanova u starijim zgradama, ali vas ipak trebamo upozoriti kako ima i stanova u izuzetno lošem stanju pa vas ponekad adaptacija starog neodržavanog stana, može izaći skuplje nego da kupite novi stan.

Mi vam ipak preporučujemo da pre svih početnih aktivnosti pa čak i samo i kod potraživanja stana koji planirate kupiti, kontaktirate renomiranu agenciju koja se bavi posredovanjem u prometovanju nekretnina. Verujemo da će iskusni licencirani agenti saslušati vaše želje i potrebe te vas najbolje posavetovati i pomoći vam da kupite toliko željeni dom.

fotografije: Pixabay

 

komentara (3)

 • Nenad
  Nenad

  Sve zavisi, ponekad je OK da se kupi i direktno od prodavca. Postoji rizik, ali postoji rizik i preko agencija. Jeste d aoni provere dokumente, ali možete to i sami, ako imate vremena i ako hoćete da uštedite tih 2%. Došlo je vreme da se ne može previše birati, dobri stanovi se prodaju još u sivoj fazi, cene divljaju, ne može se uvek kupiti u novogradnji. Moj savet je budite fleksibilni, nemojte tvrdo da se držite prethodnih vaših odlika, vrlo često može da se propušti dobar stan zbog toga

 • Lana
  Lana

  Korisno je znati, ako budem nekada kupovala stan svakako bih isla preko agencije. Sto je sigurno - sigurno je!

 • Milica
  Milica

  Odličan članak, na sve ste mislili. Nikada ne bih rizikovala da stan kupim bez agencije. Ako ništa dugo, angažovala bih barem dobrog advokata, ali sama nikada ne bih baš zato što ne bih bila sigurna da li je sve ispravno. A trebalo bi se raspitati o svemu jer ipak, nekretnina se kupuje na duže vreme, možda i na ceo život.

Dodajte komentar