Kreativne ideje za prolećno porodično putovanje

Kreativne ideje za prolećno porodično putovanje

 

Da li postoji bolje godišnje doba za putovanje od proleća?

Uprkos itekako cenjenom kupanju u moru i uživanju u hladu na peskovitim plažama, kao i snežnim sportovima i zimskoj idili, proleće je idealno vreme za putovanja puna aktivnosti, sadržaja i obilazaka.

Razlog tome je naravno umereno toplo vreme, sa prosečnim dnevnim temperaturama od oko 20 stepeni i blagim povetarcem. Upravo ovakvi vremenski uslovi krase veći deo srednje i južne Evrope na proleće.

A ovde složićete se, itekako ima šta da se poseti. I još jedna stvar, ovaj tip putovanja je idealan za zbližavanje sa članovima porodice.

Nastavite sa čitanjem teksta, istražite ideje za prolećna putovanja, rezervišite svoje karte i započnite pripremu za pakovanje!


Slovenija krije brojna prirodna bogatstva


Mala po veličini, ali bogata raznovrsnim atrakcijama, često ostaje nepravedno zapostavljena u planovima putovanja. Ova živopisna zemlja nudi mnogo, od šarmantnih gradova, preko bujnih šuma, do dvoraca na liticama, alpskih sela i prelepih jezera.

Za sam početak Ljubljana, glavni grad Slovenije, koja očarava građevinama u baroknom stilu.

Sa Ljubljanskog dvorca imate pogled na ceo grad, dok je park Tivoli idealan za opuštanje. Noći su ne tako žive kao u Beogradu, ali svakako možete pronaći sjajne kafiće u alternativnom prostoru Metelkova.

Nedaleko od Ljubljane, na putu ka Nacionalnom parku Triglav, leži zeleno-plavo jezero Bled sa baroknom crkvom na ostrvu okruženo planinom i šumama.

Nacionalni park Triglav, jedini u Sloveniji, poseduje netaknutu prirodu sa jezerima, slapovima, rekama i kanjonima. Kanjon Vintgar sa drvenim mostom iz 19. veka, rafting i kajak, penjanje i biciklizam su među glavnim atrakcijama.

U jugozapadnoj Sloveniji, Postojna privlači svojom čuvenom Postojnskom jamom, najvećim pećinskim sistemom u ovoj zemlji, kroz koji postoji organizovana tura vožnje vozom.

Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji, poznat je po najstarijoj vinovoj lozi na svetu. Grad nudi bogatu kulturnu i vinsku scenu, mogućnost šetanja pored Drave, muzeje i veliki akvarijum/terarijum.

Kranjska Gora na severozapadu predstavlja glavnu zimsku sportsku destinaciju, dok leti privlači planinare i bicikliste.

Za sam kraj obala Slovenije, sa Piranom i Koperom donosi dašak pravog mediteranskog šarma. Piran je sličan Veneciji, ima uske ulice i vinske barove, dok je Koper poznat po plažama, Titovom trgu i Pretorskoj palati (Pretorska palača).


Toskana kao dragulj Italije


Toskana predstavlja dragulj Italije i pravi mali raj na zemlji. Mesto je poznato po svojim umetničkim delima, izvrsnoj hrani i sjajnom izboru vina.

Kada se zaputite u Toskanu, prva stanica bi trebalo da bude Firenca, grad koji je kolevka humanizma i renesanse. U ovom gradu svaki kutak zaslužuje pažnju, posebno Uffizi galerija sa remek-delima Leonarda da Vinčija, Botičelija i drugih.

Ne propustite ni Mikelanđelov trg za odmor uz kafu i divan pogled. Impresivna Bruneleskijeva kupola i fasada Duoma privlače brojne turiste, kao i Mikelanđelov David. Kada pređete Ponte Vecchio, najstariji most u Firenci, otkrijte skrivene delove grada i zavirite u njegovu bogatu istoriju.

Piza, poznata po svom Krivom tornju i polju čuda, takođe je nezaobilazna destinacija. Ovaj grad je mesto rođenja Bočelija i Galilea, sa crkvom poznatom po izvanrednoj akustici. Uživajte u šetnji ulicama blizu reke pod nazivom Lungarno i uživajte u arhitekturi grada.

Za pravi doživljaj Toskane obavezno posetite Chianti region. Ovo područje je poznato po vinogradima i maslinjacima. Ne samo da pruža mogućnost za uživanje u savršenim pejzažima, već nudi i širok odabir za ljubitelje vina.

Pored pomenutih, topla je preporuka da posetite Sijenu, San Điminjano, kao i Areko. Obavezno se spustite i do Toskanske obale gde vas očekuje izlaz na Mediteransko more, još mnogo novih vina, sjajne plaže i uvek nasmejani i dobro raspoloženi Italijani.


Andaluzija je kako kažu prava Španija


Andaluzija predstavlja srž španskog duha i kulture, region u kojem se život odvija u ritmu flamenka, sa koridama, sunčanim plažama, tapas-barovima i religijskim procesima koji čine svakodnevnicu.

Andaluzija se razlikuje od drugih španskih regija svojim jedinstvenim duhom. Iako ima elemente divlje strasti Kosta Brave, tropsku privlačnost kao Majorka, i lepotu poput Madrida, ona ipak ima ono nešto što je čini prepoznatljivom.

Sevilja je glavni grad Andaluzije i osnovana je u 7. veku p.n.e. od strane Feničana. Grad je bogate istorije, o čemu svedoči raznolika arhitektura.

Danas je savršeno mesto za romantične šetnje kroz uske uličice i prelepe kvartove kao što je Barrio de Santa Cruz, kojim dominira velika katedrala sa tornjem La Giralda, koja je ujedno i simbol grada.

Palata Alkazar (Real Alcazar) u Sevilji primer je mudeharske arhitekture, spoja arapskih i evropskih stilova, sa prelepim dvorištima i dekoracijama. Njegova istorija je bogata i složena, sa elementima iz različitih vremenskih perioda.


Granada
 

Grad u podnožju Sijera Nevade, Granada, poznat je po svojim romantičnim građevinama iz doba Mavara. Njegova kruna je Alhambra, remek-delo arapske arhitekture, sa brojnim dvoranama, vrtovima i fontanama.

Kadiz je prema verovanjima najstarije naseljeni grad u Evropi. Ima dugi niz plaža, istorijske spomenike i muzeje.

Pa ipak, dominaciju obalama Andaluzije preuzima Malaga, kao savršeno letovalište za odmor i provod.

Andaluzija je takođe poznata po svom vinu jerez, sa različitim vrstama koje se uklapaju uz lokalne specijalitete. Ova regija je poznata po širokoj ponudi jela i pića koja na najbolji mogući način predstavljaju špansku kulturu i tradiciju.

Prepoznatljiva po čuvenom plesu flamenku, Andaluzija je mesto gde se srce Španije najbolje oseća, gde se kultura, istorija, i strast isprepliću, te stvaraju nezaboravno iskustvo za svakoga ko je poseti.

Putovanja su kako kažu lek za psihičko zdravlje, pune nam baterije i čine nas srećnijim.

Odaberite jednu od ove 3 destinacije koje smo predložili i sigurni smo da se nećete pokajati. Uživajte u predelima, kulturno-istorijskim spomenicima, sjajnoj hrani i piću, pa kreirajte nezaboravne uspomene sa svojim najbližima.

Za još korisnih i zabavnih tekstova, pratite našu blog sekciju!

Slike: Aerial view of green trees and brown field during daytime photo – Free Toscana Image on Unsplash
Beautiful Building Near Snowy Mountains · Free Stock Photo (pexels.com)

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

komentara (1)

Dodajte komentar