Kućeri

Kućeri

 

Kućeri su planinske kućice na točkovima, koje su premeštane po potrebi, kada su stada na planinama bila premeštana sa jedne lokacije na drugu. Ove tradicionalne kućice su sada prava retkost, ali ima najava da će njihova tradicija ipak biti nastavljena. 


Kućeri su male planinske kućice specifičnog izgleda!


Ove male kućice imaju izuzetno dugu tradiciju, a skoro svako planinsko domaćinstvo je posedovalo u neko prošlo vreme, barem jednu takvu. Kućeri su bili korišteni od strane čobana koji su čuvali svoja stada na planinama. Ove kućice specifične namene, bile su namenjene jednoj osobi i izuzetno skromno uređene. U njima nije bilo kreveta, već se spavalo na slami, jorganu, dušeku ili guberu, a stari ljudi kažu da se lepše spavalo u ovim kućicama, nego sada na krevetima u modernim kućama. 


Nekada se govorilo da čobani u kućerima spavaju „na jedno oko“


Čobanima su ove male kuće služile, kako bi preko noći odmorili i sutra nastavili sa čuvanjem stada. Stada su čuvana od tada brojnih vukova, ali bome i lopova. Zato se i sada kaže, kako je čoban spavao okrenut glavom ka ulaznim vratima, kako bi mogao bolje čuti spoljne zvukove. Zbog toga što su ovako oprezno spavali, govorilo se kako čobani u kućerima spavaju „na jedno oko“.

Kućeri su u svoje vreme građeni od četinara i posedovali su male dimenzije. Predviđeno je da u ovim kućicama spava samo jedna osoba, a građeni su samo na dva zaobljena brvna, nešto slično današnjim sankama. Brvna su bila zaobljena zbog toga da bi kućer mogao biti lakše premešten na drugu lokaciju, što je zavisilo od toga gde će se stado voditi na ispašu i pojenje vodom.


Kućeri
 

Međutim Kućeri nisu imali samo jednu namenu i to onu za noćenje čobana, već jednu sasvim drugu namenu i to poprilično romantičnu. Ove kućice su u prošlosti često koristili i ljubavni parovi, jer se govorilo da u kućerima ne mora da spava samo jedna osoba, već ako se malo stisnu u kućicama mogu spavati i dve osobe. Kažu da ponekad treba slušati naše stare, a neki od njih su govorili, kako su Kućeri idealni za supružnike u krizi.

Tako da su po njima ove male romantične kućice, najbolja terapija za poljuljani brak. Isto tako postoje brojne priče u kojima se kaže da su Kućeri bili idealni za tajne sastanke i bili idealan izgovor za iskradanje iz kuće pored strogih roditelja. Bome i poneki oženjeni muškarci su ponekad znali koristiti kućere, kao izgovor za beg od kuće. 


Smatra se da su Kućeri idealni za supružnike čiji je brak u krizi!


Oni koji su u ovim kućicama noćili, tvrde kako nema boljeg i zdravijeg sna u njima. Kućeri su sve više nestajali i ostalo je samo njih nekoliko i to u vrlo lošem stanju. Međutim pozitivno je to što su neki pojedinci odlučili sačuvati stare tradicionalne kućice, a čak su prepoznali i mogućnost razvijanja seoskog turizma, iznajmljujući novo napravljane.

Neki novi Kućeri imaju ugrađenu struju, a postoji mogućnost i korišćenja televizora. Mi vam ipak toplo preporučujemo onu originalnu verziju kućica i da se prepustite prirodi i zvucima ptica ili eventualno zvucima kišnih kapi koje padaju na krov. I ne zaboravite, Kućeri zbližavaju ljude!!!

fotografije: Zahvaljujemo se Etno Domaćinstvu Šaponjić iz Nove Varoši

komentara (0)

    Dodajte komentar