Kupovina stana u izgradnji sve što treba da znate

Kupovina stana u izgradnji sve što treba da znate

 


Obezbedili ste novčana sredstva za kupovinu stana nakon dosta uloženog rada i truda i odlučili da obradujete sebe i svoju porodicu novim i većim stanom. Saslušali ste savete porodice i prijatelja ali ste i dalje u  dilemi da li da kupite stan u izgradnji ili ne.  

Svesni ste da kupovina stana u izgradnji može biti povoljan izbor ali i pomalo stresan, zbog čekanja na realizaciju i strepnje da li će sve biti u skladu sa planiranim. Zato ste odlučili da kupovinu izvršite uz angažovanje pouzdane agencije za promet nekretninama.

Navešćemo šta je potrebno da znate pre nego što se odlučite na takvu kupovinu:

Izgradnja i investitor: Proverite ugled i iskustvo investitora koji gradi stanove. Istražite njihove prethodne projekte i pročitajte recenzije drugih kupaca. Ako je moguće, posetite neke od ranije završenih objekata da biste stekli sliku o kvalitetu stanova.

Ugovor o kupoprodaji: Pažljivo pročitajte sve odredbe u ugovoru o kupoprodaji. Obratite posebnu pažnju na uslove plaćanja, rokove završetka gradnje, tačnu kvadraturu stana i sve druge bitne informacije. Ako vam nešto nije jasno, konsultujte se sa advokatom ili pravnom službom agencije za nekretnine,  pre potpisivanja ugovora.


Sklapanje ugovora o kupoprodaji rukovanje

 

Pravna provera: Pre nego što se obavežete na kupovinu obavezno obavite pravnu proveru objekta. Odnosno proverite da li je zemljište legalno, da li postoje sve potrebne urbanističke i građevinske dozvole, kao i da li je objekat upisan u katastar. Takođe, proverite da li je investitoru izdata bankarska garancija za izgradnju.

Planiranje budžeta: Uzimajući u obzir cenu stana, razmislite o dodatnim troškovima koji mogu nastati tokom procesa kupovine, kao što su takse, porezi, provizije agenta za nekretnine itd. Takođe, budite spremni da se nosite s mogućim kašnjenjima u završetku gradnje, što može zahtevati dodatne troškove smeštaja ili iznajmljivanja.

Inspekcija i prijem stana: Pre prijema stana po završetku objekta, obavezno obavite detaljan pregled stana sa stručnom osobom. Proverite da li su svi radovi izvedeni u skladu s dogovorenim specifikacijama i da li postoje nedostaci ili oštećenja koja treba popraviti pre nego što preuzmete vlasništvo.

Garancije i održavanje: Obavezno proverite sa investitorom da li ima garancije za izgradnju i  usluge održavanja, kao i rok trajanja garancija.

Planiranje selidbe: Veoma je važno da planirate da se rokovi za završetak izgradnje mogu produžiti. U skladu s tim, pažljivo planirajte svoju selidbu, kako biste izbegli dodatni stres i finansijske troškove.


Najvažnije prednosti kupovine stana u izgradnji


Stan u izgradnji

 

Niža cena: Stanovi u izgradnji često su povoljniji od već izgrađenih stanova iste kvadrature i lokacije. Kupovinom stana u izgradnji  kupac preuzima određeni stepen rizika zbog čekanja na završetak gradnje i preuzimanje stana.

Prilagodljivost: Kupovinom stana u izgradnji imate mogućnost da utičete na dizajn i konfiguraciju prostora. U mnogim slučajevima, izvođači mogu prilagoditi određene aspekte stana prema vašim željama, kao što su izbor pločica, parketa, boje zidova, kuhinjskih elemenata i sl. To vam omogućava da stvorite prostor koji bolje odgovara vašim potrebama i željama.

Novija infrastruktura: Stanovi u izgradnji često su smešteni u novijim ili obnovljenim zgradama koje nude modernu infrastrukturu i opremu. To može uključivati energetsku efikasnost, napredne sisteme grejanja i hlađenja, tehnološke pogodnosti poput pametnih kućnih sistema i slično. Kupovinom stana u izgradnji omogućen vam je pristup svemu ovome.

Manje popravki i održavanja: Budući da je stan nov i još nije bio korišten, verovatno ćete imati manje popravki i troškove održavanja, u prvim godinama korišćenja. Sve komponente, uključujući instalacije, uređaje i sisteme, trebale bi biti u dobrom stanju i pod garancijom. To vam može uštedeti vreme ali i značajna finansijska sredstva za popravke.

Mogućnost izbora lokacije: Kupovina stana u izgradnji može vam pružiti priliku da odaberete željenu lokaciju unutar zgrade. Možda postoji više dostupnih stanova različitih veličina i položaja, tako da možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Važno je da budete svesni i činjenice da kupovina stana u izgradnji nosi određene rizike i izazove.


Nedostaci i mane kupovine stana u izgradnji na koje je potrebno obratiti pažnju


Kašnjenje u izgradnji: Jedan od najvećih rizika kupovine stana u izgradnji je mogućnost kašnjenja u izgradnji. Može se dogoditi da se projekat prolongira zbog različitih razloga poput nedostatka materijala, problema s izvođačima radova ili administrativnih poteškoća. To može rezultirati produženim periodom čekanja na preuzimanje stana, a u nekim situacijama to može biti izuzetno frustrirajuće.

Promene u planovima i specifikacijama: Izvođači radova tokom izgradnje  ponekad mogu promeniti planove ili specifikacije. To se može odnositi na smanjenje veličine prostora, promene u rasporedu ili  kvalitet materijala, sve u cilju smanjenja troškova. Kao kupac, možda nećete imati punu kontrolu nad tim promenama i to može uticati na vaše zadovoljstvo kupljenim stanom.

Finansijski rizici: Kupovina stana u izgradnji može biti finansijski rizična jer se većina plaćanja vrši unapred. Postoji mogućnost da izvođač radova ne završi projekt ili da se suoči s finansijskim problemima, što može dovesti do gubitka vašeg uloženog novca. Zato je važno pažljivo istražiti pouzdanost i reputaciju izvođača prije nego što se odlučite za kupovinu.

Neizvesnosti u periodu izgradnje stana: Za vreme izgradnje stana mogu da nastupe promene na tržištu nekretnina i da se smanji vrednost nekretnine – stana. Takođe može u međuvremenu da dođe do promena urbanističkih planova, da bude predviđena izgradnja neke saobraćajnice ili infrastrukturnih projekata, koji mogu uticati na vašu udobnost i kvalitet života u budućnosti.

Nemogućnost trenutne upotrebe stana: Kupovinom stana u izgradnji, morate sačekati završetak gradnje kako biste se uselili i počeli koristiti nekretninu. To može biti posebno problematično ako imate hitnu potrebu za smeštajem ili ako prodajete svoj trenutni dom kako biste kupili novi. Morate biti spremni za ovu opciju, jer to je neminovno rizik koji donosi kupovina stana u izgradnji.

Uzimajući u obzir sve navedeno, pre nego što se odlučite za kupovinu stana u izgradnji, najvažnije je da se dobro raspitate i proverite pouzdanost i reputaciju izvođača radova, kako kod porodice, prijatelja ali prvenstveno kod profesionalnih agencija za nekretnine.

komentara (1)

  • Tanja
    Tanja

    Sve pohvale za Solis agente koji su bili dovoljno ljubazni da slušaju moje beskonačne zahteve i razumeju sve brige i nedoumice....

Dodajte komentar