Letnje uređenje stana – jeftino i lako do velikih promena

Letnje uređenje stana – jeftino i lako do velikih promena

 

 

Renoviranje stana iziskuje velika ulaganja, ali to ne mora biti situacija ako se pametno menja samo nekoliko stvari koje omogućavaju da stan izgleda sasvim drugačije uređen.

Leto je period kada je idealno izvesti nekoliko „caka“ pa da prostorije budu i lakše za održavanje i lepše za boravak. Nekoliko promena može učiniti dosta. Iako se nameštaj retko menja, prostor ne mora izgledati isto jer je vreme da ovog leta ugodite sebi.

Smena godišnjih doba je uvek dobro vreme za promene i u životnom prostoru, evo kako to izvesti u letnjem periodu.


Stvari koje vam ne trebaju


Toplo vreme iskoristite da iznesete tepihe i postavite tanke krpare ili ih kombinujte sa tepisima.

Prostorije će izgledati drugačije, prostranije, a vi ćete imati manje posla oko usisavanja, a pošto je toplo vreme oni vam neće ni trebati.

Druga stvar koja vam ne treba leti su zavese i koliko god vam se činilo da su dobar način za smanjenje temperature u prostoru, klasične zavese samo skupljaju prašinu i vizuelno smanjuju slobodnu površinu.

Jer uvek je pravo vreme je za zamenu zavesa. Umesto starih postavite zebra zavese koje su dobar kompromis između roletni i klasičnih zavesa.

One su antibakterijske, sprečavaju UV zračenje  i regulišu prodor svetla u prostor. Ne peru se i ne skidaju pa su odličan dodatak za svaku prstoriju i nešto je što će te zadržati i pošto se leto završi.

Možete skloniti čupave ukrasne jastučnice i teške prekrivače i zameniti ih svilenim navlakama i tankim prekrivačima, asociraće na leto, sunce i prijatan odmor kada je napolju vrućina.

Iskoristite planirano uređenje tako što ćete uraditi i veliko spremanje ormana i izbacivanje svih stvari koje su višak. Svima nam je teško kada treba da selektujemo garderobu i bacimo nešto što ne nosimo, što nam ne odgovara i samo popunjava mesto u ormanu.

Bilo bi lepo da sve odevne komade koje više nećemo oblačiti, a mogu da se nose, operete, spakujete i poklonite nekome ko će to da iskoristi bolje.

Oslobađanjem životnog prostora stvara se lepši ambijent i kreira se prijatnije mesto za sve članove domaćinstva.


Vedre boje su uvek IN


Ako imate vremena i novca možete da okrečite zidove ili zalepite tapete, ali neka samo detalji budu jačih boja, a ostatak pastelnih i umirujućih nijansi. Ako se već radi renoviranje i adaptacija stana, treba i da gosti primete promene u vašem stanu.

Oplemenite vaše zidove sa novom slikom ili im promenite raspored. U malim detaljima se krije tajna fenomenalno uređene prostorije!

Dovoljno je da dodate biljke u kući, napunite vaze sa rezanim cvećem i uneli ste dašak leta u svoj stan. Biljke su uvek dobrodošle i ulepšavaju svaki prostor, neke se čak mogu staviti i u kupatilo i ukrasiće ga efektnije nego bilo koji komad namešta.

Svaka promena je dobrodošla, a naročito deo prirode i njene raznobojne nijanse.


Promenite mesto nameštaju


Nigde ne piše da stan mora da ima isti razmeštaj od prvog dana kada su stvari unesene i to je nešto u čemu mnogi greše. Promenite mesto nameštaju i stvorićete potpuno drugačiji ambijent.

Zamenite mesto gde je namešten sto sa garniturom za sedenje. Promenite poziciju ormana ili kredenca, ili ako ništa drugo, onda drugačije rasporedite biljke i sitnije komade nameštaja pa će efekat uređenja biti efektniji kao da ste uradili veće promene.


Ne zaboravite ni letnje uređenje balkona ili terase!


Vašu terasu bi trebalo da krase žardinjere sa bujnim cvećem, a ako to niste uradili ni sada nije kasno. Postoje biljke koje dobro izdržavaju vrućinu i direktno sunce pa je na vama da pronađete vrstu i odaberete boju tako da ste tu već na pola posla kada je uređenje u pitanju.

Sada su vrućine i terase se moraju obezbediti za prijatan boravak i niže temperature tokom dana. Prvi korak bi mogle biti pletene asure koje se mogu staviti duž ograde sa unutrašnje strane i tako obezbediti veći hlad.

Dobro je planirati postavljanje tende, ali dok to ne realizujete možete posaditi biljke puzavice koje će brzo izrasti i stvoriti senku i manje direktno zračenje. Ovo su načini koji ne samo da snižavaju temperaturu na terasi, nego donose prijatnije temperature i unutar stana.

LED sijalice i solarne svetiljke će dati prelep izgled terase i tokom letnjih večeri jer se leti one tada najviše koriste. Držite terasu urednom i koristite je! Odvojite vreme da popijete kafu i uživate makar jednom dnevno, vašim biljkama treba društvo, a vama odmor.

Letnje uređenje stana ne mora biti skupo ni zamorno. Dovoljno je primeniti par smernica iz teksta pa da se stvori drugačiji izgled unutrašnjeg prostora.

Igrajte se sa bojama, dezenima i materijalima, nećete pogrešiti, leto je pravo vreme za to. Dovoljno je da drugačije rasporedite neke komade nameštaja, da zamenite mesta slikama i efekat će biti mnogo bolji.

Ne zaboravite da obogatite prostor sa sobnim biljkama i onim za terasu, odvojite vreme i uživajte u rezultatima svog truda.

Kakve novine vi volite da unesete u svoje prostorije leti? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta, čekamo ih sa nestrpljenjem!


Izvor slika: https://www.pexels.com/photo/couple-painting-a-wall-7218560/

 

komentara (1)

  • Milica
    Milica

    Letnje uređenje, je "rešenje za osveženje", što bi rekao Jura Stublić. I zaista je tako. Uz male promene, imaćete utisak da imate "nov stan". Sjajne ideje!

Dodajte komentar