Minimalna plata za stambeni kredit u Srbiji

Minimalna plata za stambeni kredit u Srbiji

 

Svako ko je bio podstanar zna koliko je žarko želeo da kupi svoj stan i reši se podstanarskog odnosa. Biti podstanar ima i nekih svojih prednosti, ali one nikad ne mogu nadoknaditi osećaj sigurnosti  koji imate kada živite u svom stanu.

Kod nas, ali i u svetu platežna moć stanovništva je takva da se stan retko kupuje gotovim novcem. Čak i oni koji imaju dovoljno novca, odlučuju se da nekretnine kupe na kredit, a novac koji imaju usmeravaju u investicije koje će im doneti profit u iznosu većem od rate kredita.

Ako ste u situaciji da razmišljate o stambenom kreditu, ovo je pravi članak za vas.


Planiranje stambenog kredita


Odluka o kupovini stana na kredit je jedna od najvažnijih odluka koju čovek može da donese u životu. Međutim ova odluka nosi sa sobom i mnoštvo dilema, jer je teško predvideti kako će se ona reflektovati na vaš život u toku narednih 10, 20 ili 30 godina dok otplaćujete rate kredita.

Naredni tekst će pokušati da vam pruži informacije o proceduri i uslovima odobravanja stambenog kredita, sa osvrtom na minimalna primanja koja morate da imate, a na osnovu kojih bi ste mogli da procenite da li ste uopšte u igri za dobijanje stambenog kredita.

Ako ste okvirno procenili kakvu nekretninu kupujete i kolika je njena cena, možete se fokusirati na sledeći korak, a to je apliciranje kod banke za stambeni kredit.

Svakako da je najvažniji izbor nekretnine, ali je jednako važno i da se informišete da li uopšte možete da dobijete stambeni kredit, kao i na koju sumu se možete zadužiti kod banke. Drugim rečima, morate saznati da li ste kreditno sposobni za kupovinu željene nekretnine.


Šta banke zahtevaju od vas kada je u pitanju stambeni kredit

 

Kreditni uslovi

 

Uslovi za dobijanje stambenog kredita u Srbiji mogu slični su svim bankama, a odnose se na sledeće:

 

  • Redovnost prihoda,
  • Kreditna sposobnost,
  • Kreditna istorija,
  • Mogućnost depozita ili učešća,
  • Starosna dob,
  • Radni status,
  • Raspoloživa dokumentacija,
  • Prihvatanje osiguranja

 

Redovni prihodi: Banka obično zahteva da imate redovne prihode, što može uključivati platu, penziju ili prihod iz samostalne delatnosti. Vaši prihodi treba da budu dovoljni da pokriju mesečnu ratu kredita.

Kreditna sposobnost: Banka će izvršiti procenu vaše sposobnost da vraćate kredit. To obično podrazumeva procenu vašeg odnosa duga i prihoda, kao i vaše kreditne istorije.

Kreditna istorija: Vaša kreditna istorija će biti pažljivo analizirana. Dobar kreditni skor i uredno izmirenje prethodnih kreditnih obaveza i računa mogu vam pomoći da lakše dobijete stambeni kredit.

Depozit: Većina banaka zahteva da imate raspolažete iznosom ušteđenih sredstava koji će se koristiti kao depozit ili učešće pri kupovini nekretnine.

Starosna dob: Neke banke mogu postaviti ograničenja u vezi sa vašim godinama života.  Da bi banka odborila stambeni kredit, korisnik mora da ima najmanje 21 godinu. Postoji, takođe, i maksimalna starosna granica. Ona varira od banke do banke. Najčešće je potrebno da poslednja rata bude otplaćena do 65. godine života ali ima i banaka koje odobravaju i da poslednja rata bude isplaćena od 75. godine.

 

Penzioner

 

Radni status: Vaš radni status može uticati na uslove kredita. Zaposleni, samostalni preduzetnici i penzioneri mogu se suočiti s različitim uslovima dobijanja kredita. 

Dokumentacija: Banka će zahtevati određenu dokumentaciju, uključujući izvod iz Centralnog registra obaveza, potvrdu o prihodima, ugovor o kupoprodaji nekretnine i druge relevantne dokumente.

Osiguranje: Neke banke mogu zahtevati osiguranje stambenog kredita ili polaganje hipoteke na nekretninu.

Ovi su samo opšti uslovi, a svaka banka može imati svoje specifične zahteve. Pre nego što aplicirate za stambeni kredit, preporučuje se da kontaktirate nekoliko banaka, uporedite njihove uslove i proverite koje dokumente tačno zahtevaju. Takođe je važno razgovarati s bankarom kako biste dobili tačne informacije o trenutnim uslovima za stambene kredite u Srbiji jer se oni mogu menjati.

 

Kako to izgleda u praksi?

 

Banka će tražiti od vas potvrdu o zaposlenju, zatim potvrdu o primanjima u poslednja tri meseca, kao i istorijat stanja sredstava na vašem tekućem računu. U većini slučajeva banka će zahtevati i da se kod nje otvori tekući račun na koji će se uplaćivati plata.

Prvi uslov za stambeni kredit je da ste u radnom odnosu ili penzioner, a uobičajeno je da banka traži da ste zaposleni za stalno kod istog poslodavca najmanje šest meseci u momentu podnošenja zahteva.

Drugi uslov je da imate odgovarajuća primanja. Kolika je minimalna plata za stambeni kredit, zavisi od toga koliki se kredit uzima, na koji period otplate, odnosno od toga kolika je mesečna rata stambenog kredita. Ovo u praksi znači da možete uzeti kredit i sa skromnijim primanjima ako ste se odlučili za duži period otplate ili recimo manju nekretninu, a može značiti i da primanja velika za naše pojmove nisu dovoljna za podizanje kredita ukoliko hoćete da kupite luksuznu nekretninu i otplatite je u kratkom roku. Važno je da sagledate svoje želje i mogućnosti i u skladu sa tim izaberete i nekretninu i kredit.

Nažalost, učešće prosečne penzije u prosečnoj plati u Srbiji, iznosi nešto malo više od 40%, i tako mala primanja penzionera i njihova starosna dob im često onemogućavaju dobijanje stambenih kredita.

Konkretan primer

Okvirna računica za kupovinu stana od 100.000 EUR izgleda ovako:

Ako se odlučite za kredit sa učešćem od 20 odsto, znači da vam se odobrava kredit od 80.000 EUR.

Pod pretpostavkom da je godišnja kamatna stopa oko 5% i da je rok otplate kredita 20 godina, mesečna rata će iznositi oko 528 evra.

Ukoliko je maksimalan iznos rate prema plati 50 odsto, neophodno je da imate minimalnu platu od barem 1056 EUR. U slučaju identičnog kredita sa rokom otplate od 30 godina, mesečna rata iznosila bi oko 430 EUR, a minimalna potrebna plata 860 EUR.


Kako da se snađem u svemu tome?

 

Agencija za nekretnine

 

Ako smatrate da je sve ovo previše komplikovano za vas predlažemo da od samog starta angažujete stručnu pomoć. Preporuka je da se obratite proverenoj agenciji za nekretnine i poverite joj mogućnost da vam pomogne u svim aspektima realizacije ove značajne odluke. Oni će vam pomoći da bez brige isplanirate sve od izbora prave nekretnine, do izbora banke i najpovoljnije vrste kredita za vas.  

Slike: pexels.com

 

komentara (0)

    Dodajte komentar