Na koji način odlazni (outbound) linkovi utiču na rangiranje sajta?

Na koji način odlazni (outbound) linkovi utiču na rangiranje sajta?

 

Otkrijte istinu o odlaznim linkovima i njihovom uticaju na rangiranje. Naučite kako da unapredite vašu SEO optimizaciju pomoću linkova usmerenih na korisnike.

Godinama unazad, dokazana i proverena SEO taktika bila je uključivanje odlaznih linkova u blogove i druge pisane sadržaje, sa uverenjem da će to pomoći korisnicima i poboljšati rangiranje sajta.

Međutim, sada se čini da je ova teza dovedena u pitanje ili, čak, potpuno opovrgnuta.

Prema izvoru "Search Engine Land", "Odlazni linkovi neće poboljšati rangiranje vašeg sadržaja na Google-u" .

Čak idu toliko daleko da kažu: Povezivanje sa drugim sajtovima neće pomoći vašem SEO rangiranju. Ali da li je to zaista baš tako?

U ovom tekstu ćemo istražiti na koji način odlazni linkovi utiću na rangiranje sajta.


Šta će se desiti ako postavim odlazni link ka popularnom sajtu poput Vikipedije?

 

Ovo pitanje je postavljeno nedavno na Reddit-u, a odgovor John Mueller-a, stručnjaka koji radi za Google, je glasio ovako: “Ništa se neče desiti. Zašto bi se i desilo? Ovo je jedna od onih stvari koje su SEO stručnjaci tvrdili/nadali se decenijama unazad.”

Zatim je dao primer sajta za torbe koji se povezuje sa CNN-om, ističući apsurdnost da taj link ima bilo kakav uticaj na rezultate pretrage.

I nakon toga dodao: "Tretirajte linkove kao sadržaj. Da li ovaj link pruža dodatnu, jedinstvenu vrednost korisnicima? Onda ga prirodno povežite. Da li je ovaj link nevažan za korisnike? Onda se ne povezujte sa njim."

Dakle relevantnost je ključ. Iz navedene interakcije na Redditu, uzimajući u obzir ceo odgovor, jasno je da odlazni linkovi nisu "mrtvi" sve dok su relevantni. I ovo nije promena od strane Google-a; ovo je pojašnjenje kako pretraga funkcioniše, ili je trebalo da funkcioniše, već godinama.

 

Rangiranje sajta

 

Da vidimo sada kako treba da se postupa sa odlaznim linkovima :

Dodavanje relevantnih odlaznih linkova nije "trik"; oni poboljšavaju sadržaj!

Uključivanje relevantnih odlaznih linkova u sadržaj ima značajnu ulogu u obogaćivanju kvaliteta i vrednosti tog sadržaja. Ovo je praksa koja ide dalje od pukog optimizovanja za pretraživače; umesto toga, fokusira se na pružanje dodatnih resursa korisnicima i informacija koje doprinose njihovom razumevanju i interakciji sa temom.

Kada se koriste na pravi način, ovi odlazni linkovi deluju kao mostovi ka pouzdanim i verodostojnim izvorima, dodatno potkrepljujući argumente, pružajući dublje kontekste i podržavajući tvrdnje. Na taj način, čitaoci dobijaju mogućnost da prošire svoje znanje i istraže temu iz više uglova.

Dodavanjem relevantnih odlaznih linkova, mi ne samo da pomažemo korisnicima da prodube svoje znanje, već i gradimo poverenje i autoritet u okviru naše niše.

U suštini, umesto da se posmatraju kao trik ili taktika, relevantni odlazni linkovi treba da budu smatrani kao resurs koji dodaje vrednost, obogaćuje iskustvo čitalaca i pomaže u uspostavljanju kvalitetne veze između autora sadržaja i publike.

Vrste veb sajtova i linkova koje biste trebali dodati svom sadržaju:

 • Pouzdani izvori koji pružaju dodatnu vrednost i jedinstvene informacije relevantne za vašu temu
 • Sajtovi koji razmatraju kompleksna pitanja vezana za vašu tematiku
 • Izvori koji pružaju statistike ili podatke koji podržavaju vaše tvrdnje ili argumente
 • Sajtovi koji nude dubinske uvide i dalje istraživanje teme za vaše čitaoce
 • Relevantne publikacije iz industrije ili autoritativni sajtovi koji dodaju kredibilitet vašem sadržaju

 

Povezivanjem sa relevantnim i vrednim spoljnim izvorima možete obogatiti svoj sadržaj i pokazati svoju stručnost.

 

Odlazni linkovi

 

Izbegavajte dodavanje proizvoljnih odlaznih linkova svom sadržaju

Google neće bolje rangirati vašu stranicu na osnovu irelevantnih linkova. Dakle, opšte definicije ili nesrodni sajtovi dodati samo radi linka neće poboljšati vaše rangiranje.

Bez obzira na autoritet ili popularnost sajta.

Vrste veb sajtova i linkova koje ne treba da dodajete svom sadržaju:

 

 • Generičke definicije ili stranice rečnika koje ne pružaju vrednost ili jedinstvene uvide
 • Nesrodni sajtovi ili izvori koji nisu relevantni za vašu temu ili publiku
 • Niskokvalitetni ili spam sajtovi koji mogu narušiti ugled vašeg sopstvenog sajta
 • Sajtovi ili izvori sa zastarelom ili netačnom informacijom
 • Linkovi koji su dodati isključivo radi manipulacije SEO-om umesto pružanja vrednosti vašim čitaocima.

 

Ako na vašim stranicama imate odlazne linkove koji ne pružaju vrednost, možete ih bezbedno ukloniti bez negativnog uticaja na vaše rangiranje.

Još bolje, zamenite nerelevantne linkove linkovima ka relevantnim sajtovima. Ovo će zapravo poboljšati vaš sadržaj, a bolji sadržaj bi trebao da znači bolje rangiranje.


Umesto zaključka


Da bismo uspešno koristili odlazne linkove, moramo pažljivo birati izvore. Koristeći relevantne odlazne linkove, možemo obogatiti sadržaj, pružiti pouzdane izvore i podržati svoje tvrdnje.

Time ne samo da pomažemo čitaocima da bolje razumeju temu, već i gradimo poverenje i autoritet. S druge strane, dodavanje proizvoljnih ili nerelevantnih linkova nema pozitivan uticaj. Google ceni relevantnost i vrednost, a ne količinu linkova.

Slike: Pixabay

 

komentara (2)

 • Lenka
  Lenka

  Sjajan tekst! Da, linkovi moraju da budu relevantni, i dobro ukomponovani. Ne treba da ih bude tek da bi ih bilo, računajući da "od viška glava ne boli". Nije tako. Treba biti pažljiv.

 • Mina
  Mina

  Definitivno da linkovi moraju da budu povezani sa temom i da budu kvalitetni. Stavljanje linkova tek reda radi ne vodi nicemu.

Dodajte komentar