Najbolje ideje za opremanje garsonjere

Najbolje ideje za opremanje garsonjere

 

Zašto je garsonjera uvek u modi? Koje su to najbolje ideje za opremanje garsonjere? Koliko je važno imati plan i pratiti određene korake pri uređenju malih prostora? Koliko greške kvare užitak stanovanja?

Posedovanje malog stana može biti izazovno kada je u pitanju opremanje prostorija. Garsonjere su stanovi najmanjih površina, mogu imati i manje od 12 m2, a opet biti sasvim dovoljni za udoban život. Važno je samo na početku promišljeno popuniti stan i udobnost će biti zagarantovana.


Pre opremanja garsonjere – plan


Garsonjere su najtraženije strukture stanova, naročito u velikim gradovima poput Novog Sada i Beograda. Ako im je enterijer dobro raspoređen pružaju kvalitetno stanovanje za samce, studente ili mlade porodice.

Plan je osnov svega, a on treba da obuhvati:
 

 • Izbor nameštaja
 • Električne aparate
 • Boju zidova
 • Izbor rasvete
 • Detalje


Mali prostori ne dozvoljavaju pretrpavanje, a pogrešni odabiri mogu učiniti da mali stan izgleda još manji što se u 15ak kvadrata itekako oseti.


Idealna boja zidova u garsonjeri


Garsonjera je stambena jedinica sačinjena od jedne multifunkcionalne prostorije i kupatila. Ta prostorija ima svoj deo koji je opremljen kuhinjskim elementima sa trpezarijom i ima prostor dnevne sobe sa nameštajem na kojem se i spava.

Zbog svega toga, boja zidova treba da učini da prostor deluje svetliji i prostraniji, a za to su neophodne svetle boje. Tapete su druga opcija i idealne su za dekoraciju zidova bez narušavanja dekora. Važno je samo odabrati tapete u svetlim nijansama i sa svetlim detaljima pa će mala garsonjera postati luksuzan stambeni prostor.


Rasveta


LED rasveta je odličan izbor i za male i za velike prostore. Klasične stare lustere zamenite za visilice ili plafonjerke koje će se bolje uklopiti u veličinu prostorije. Deo iznad kuhinje mora imati zasebno osvetljenje, a ako nije urađen plafonski priključak, LED traka je idealna alternativa. Kada svaki deo ima svoj izvor svetla, prostor je bolje osvetljen, ali i izgleda prostranije što treba da bude jedan od glavnih ciljeva.

Treba izbegavati stone ili podne lampe jer zauzimaju puno mesta, a ako su potrebne, jedna ili dve su sasvim dovoljne da imaju svoju dobru namenu. I njih birajte tako da imaju minimalistički izgled, bez glomaznih abažura i kitnjastih detalja.


Nameštaj za garsonjeru


Trenutno moderni komadi nameštaja koji su odignuti od poda nogarima su idealni za opremanje garsonjere. Ipak, važno je da svaki element bude što manje robusan i da ima višestruku funkciju.

Preporučuje se trosed koji se razvlači u ležaj, a ispod krajnice krije i tabure, stočići za kafu koji se podvlače jedan pod drugi i fotelja koja ima male dimenzije. Najbolje je da svi elementi budu u svetlim tonovima jer će se tako bolje uklopiti i izgledati lepše u maloj prostoriji.

Ako se je namena garsonjere za izdavanje u Novom Sadu ili nekom drugom univerzitetskom centru, treba ostaviti mesta za police i prostraniji orman koji će biti dovoljan za makar 2 osobe. Nameštaj može poslužiti i kao sistem za pregrađivanje prostora pa se ormanom ili policama od poda do plafona vešto razdvaja kuhinja od dnevne sobe, a ona od predsoblja. 


Garsoenjera kupatilo
 

Isto tako, rasporedom postojećeg nameštaja prostor se može uspešno razdvojiti. Jednostavno se svaka celina rasporedi tako da se položaj pri sedenju ne vezuje sa ostatkom prostorije – trpezarijski sto je okrenut ka kuhinji, a nameštaj dnevne sobe usmeren ka televizoru.


Električni uređaji


I električni uređaji treba da budu kompaktni, malih dimenzija, ali da zadrže svoju funkciju. Tamo gde nema prostora dobra je mini rerna umesto klasične i dve ringle umesto standardnih četiri. Ako u kupatilu nema mesta za mašinu za pranje veša, onda se u kuhinji mora pronaći mesta i za nju, kao i za mini frižider, a ostali aparati su tu po potrebi, ako ima mesta. Na sve uređaje u kupatilu i kuhinji dovoljno je dodati još i televizor i sve to je dovoljno za kvalitetan život.


Detalji u garsonjeri


Detalji su završna stvar u opremanju garniture i od sterilnog prostora prave topli dom.

Ako je ceo prostor u svetlim tonovima i tepisi mogu biti svetli, ali i sa smelim šarama da bi „razbili“ belinu. Generalno se preporučuju male dimenzije jer tako prostor izgleda veći.


garsoenjera kuhinja
 

Slike na zidovima su lep detalj, ali ramovi bi trebalo da budu tanji i u svetlim bojama tako da se ne ističe okvir već samo platno. Treba uložiti i u rolo zavese ili zebra-zavese kao njihovu podvrstu. Zauzimaju manje prostora, lepe su i ne prljaju se pa su zbog toga idealne za male prostore.

Na kraju treba dodati nekoliko zanimljivih jastučića, biljki koje oplemene prostor i garsonjera će izgledati kao da preslikana iz nekog magazina, a život i lep i funkcionalan.
Pre odabira svakog komada važno je da se vizuelno zamisli njegovo mesto u prostoru i kako će da izgleda zajedno sa svim ostalim stvarima.

Najbolje je da svi tonovi i boje budu umirujuće, neutralne i svetle, a detalji mogu da se ističu. Sav nameštaj mora imati više funkcija, da ne bude previše glomazan i tek onda može biti deo garsonjere.

 

komentara (3)

 • student arhitekture
  student arhitekture

  U ovo vreme Covid 19 virusa mora drugacije da se razmislja kod uredjivanja enterijera pa i garsonjere. Mozda najvazniji korak je dasvaki stambeni prostor pa i garsonjera bude opremljen fotokatalitickim preciscivacem vazduha.. Sasvim je sigurno da velika ponuda ovih uredjaja garantuje da ce se oni uklopiti u enterijer.

 • Natalija
  Natalija

  Odličan tekst. U malim stanovima je najvažnije upravo to, da su boje svetle i neutralne, da nameštaj nije kabast, i da ima dosta svetla. I naravno, u malim stanovima jednostavno ne sme da bude nereda. Svaka stvar mora da ima svoje mesto i da se odmah po upotrebi na njega i vraća, inače nastaje haos. Ceo svoj život provela sam u malom stanu, i to je jedini način da sve funkcioniše.

 • Lana
  Lana

  Zivela sam u garsonjeri jedno vreme zbog posla, bila je mala, ali raspored je bio odlican, mnogo je vazno da bude svetlih boja i da svaki element ima svoje mesto.

Dodajte komentar