Najbolje lokacije za kupovinu stana u Beogradu

Najbolje lokacije za kupovinu stana u Beogradu

 

Nekretnine u Beogradu nekad i sad

 

Bilo da vam je potreban stan za stanovanje ili investiciju, kupovina stana u Beogradu neće vam predstavljati lak posao. To je grad koji je u stalnoj je ekspanziji, kako po pitanju površine, tako i po kvalitetu i kvantitetu infrastrukture i svih ostalih sadržaja kojima raspolaže. Isto tako, menjaju se navike i potrebe stanovništva i u pogledu najbolje lokacije, tako da neke od njih koje ranije nisu bile cenjene, danas predstavljaju veoma tražene “top” lokacije.

Doneli ste odluku da kupite stan u Beogradu i rešite stambeni problem svoje porodice. Pred vama je složen zadatak i morate se dobro edukovati o uticaju svake karakteristike budućeg stana na  kvalitet vašeg života u budućnosti. Jer kupovinom stana u Beogradu, vi ne samo da rešavate stambeno pitanje, nego je to ujedno i vaša investicija u budućnost.

Pored cene i veličine stana, izbor lokacije na kojoj se nalazi čini značajnu karakteristiku, koja zahteva detaljno istraživanje i pažljivo razmišljanje. Zato je možda najbolje da ceo ovaj postupak poverite proverenoj agenciji za nekretnine i da uz pomoć profesionalnih agenta izaberete deo grada koji će najviše odgovarati potrebama vaše porodice.

Stanje na tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko godina se dosta promenilo, u smislu da su cene nekretnina drastično povećane u odnosu na raniji period. Politička i ekonomska situacija, odnosno previranja na svetskom tržištu, odrazila su se i na tržište nekretnina kod nas, tako da su cene izdavanja stanova i prodaje nekretnina najveće do sad. Masovno doseljavanje stranih državljana, čija su primanja neuporedivo viša u odnosu na prosečna primanja u našoj zemlji, uticali su na porast potražnje stanova, što je dovelo do znatnog povećanja cena zakupnina ali i cena nekretnina.

Takođe je sve više naših kupaca nekretnina iz inostranstva, koji se odlučuju na kupovinu stanova u centralnim delovima grada, koji se brzo izdaju, što im omogućava brz povraćaj novca i dobru zaradu.

 

Atraktivne lokacije

 

Atraktivne lokacije su najčešće one koje poseduju prednosti kada su u pitanju uslovi za život i rad, ili obiluju specifičnim karakteristikama zbog kojih vrede više. Naime, pojedini delovi grada su omiljeni zbog svoje lokacije, neki zbog dobre saobraćajne mreže, a neki zbog parkova, škola, vrtića, restorana, trgovinskih i sportskih centara.

Najatraktivnije lokacije u Beogradu su Stari grad, Vračar, Savski Venac, Beograd na Vodi, Novi Beograd. Naravno, ovde su cene nekretnina najviše u odnosu na ostale delove grada i menjaju se iz časa u čas. U poslednje vreme veoma su traženi i stanovi na Voždovcu, Zvezdari ali i u Zemunu, kao i na periferiji grada.

 

Centralni delovi grada

 

Stari Grad, Savski Venac i Vračar su centralni delovi grada, koji poseduju lepotu i istoriju starog  Beograda.

Kalemegdan, Knez Mihajlova ulica, Hram Svetog Save, Terazije, Slavija, omiljena su mesta kako stanovnicima Beograda tako i stranim turistima.

Saobraćajna povezanost ovih centralnih gradskih opština sa ostalim delovima grada je odlična, ali je i saobraćajna gužva veća u odnosu na druge delove grada. Važno je napomenuti da se na Zelenom vencu nalazi okretnica 15 autobuskih linija, koje ovaj deo grada povezuju sa Zemunom, Novim Beogradom i ostalim delovima grada.

Takođe u centru grada su smeštene i kulturne ustanove poput muzeja, biblioteka, pozorišta, ali i poslovni objekti, fakulteti i Klinički centar.

Kupovina stana u centralnim delovima grada omogućava vam da budete u epicentru svih kulturnih i drugih događaja i dešavanja u gradu.  

 

Skupstina glavni grad

 

Novi Beograd - “Grad preko reke”

 

Novi Beograd je za razliku od pre, veoma popularan deo grada, sa potpuno uređenom infrastrukturom i veoma dobrim saobraćajnim vezama sa centrom grada. Ovaj deo grada je atraktivan kako za porodičan život tako i za poslovne ljude.

Povezanost Novog Beograda sa ostalim delovima grada je odlična. Kroz Novi Beograd prolazi auto-put i veliki broj linija javnog gradskog saobraćaja. Novi Beograd je sa starim delom grada povezan sa  četiri mosta – Brankov most, Gazela, Stari železnički most i most na Adi.

Novi Beograd je deo grada sa velikim brojem škola, vrtića, parkova, sportskih centara,  što ga čini idealnim za porodični život.

U ovom delu grada se nalazi i veliki broj tržnih centara – Delta City, Ušće i Piramida, kao i veliki broj banaka i poslovnih firmi.

Atrakcija Novog Beograda kada su u pitanju ljubitelji sporta i rekreacije je Savski kej i Sportski centar „11. april“. Šetnje uz reku, uživanje u uređenim parkovima koji okružuju stambene objekte su sam neke od prednosti koje pruža Novi Beograd.

Cene stanova na Novom Beogradu variraju. Najskuplji kvadrati stanova su u blokovima 21 i 67a,  dok se po znatno povoljnim uslovima može kupiti stan na Ledinama i u “blokovima”.

 

Opštine malo dalje od centra

 

Voždovac i Zvezdara su takođe opštine koje privlače veliki broj kupaca. Ove opštine su dovoljno blizu centru grada ali i dovoljno daleko od gradske buke i gužve. Dobra im je infrastruktura, postoji dosta gradskih linija sa kojima su povezane kako sa centrom grada tako i sa ostalim delovima grada.  

Veliki broj škola, vrtića, fakulteta su dovoljni razlozi da se odlučite za kupovinu stana u ovim delovima grada. Ne treba zaboraviti i da popularnost Bulevara kralja Aleksandra kao jedne od najdužih ulica u gradu traje decenijama.   

Dusanovac

 

Opština Čukarica jedna od najboljih i najpopularnijih opština na periferiji. Dobro je povezana sa ostalim delovima i centrom grada, a na čijoj teritoriji ima veliki broj škola, vrtića, parkova, što je idealno za porodični život. Ada Ciganlija i park Košutnjak su dragulji ove gradske opštine.

I ostale opštine, koje nisu nabrojane, a nisu manje značajne sa aspekta lokacije (Palilula, Rakovica, Surčin, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot), možda za vas mogu predstavljati najbolji izbor za kupovinu stana. 

Ukoliko vas ne privlači centar grada, sa velikom bukom i saobraćajnom gužvom, opštine na periferiji grada su možda idealno rešenje za vas i vašu porodicu. Cene stanova na periferiji su niže u odnosu na najatraktivnije delove grada, a time i pristupačnije za kupovinu 

 

Zemun

 

Zaključak za kraj

 

Najbolja lokacija u Beogradu je ona lokacija koja vama najviše odgovara.

Postojanje popularnih i atraktivnih - top lokacija, ne mora nužno značiti i da su one nekom i najbolje. Svaki deo Beograda ima svoje specifične osobine, prednosti i mane u odnosu na druge. Vama, u zavisnosti od potreba i mogućnosti, svaki od njih može predstavljati najbolju lokaciju, ali koji god deo grada da izaberete, važno je da u miru i ljubavi uživate sa svojim najmilijima u svom domu.

Slike: pexels.com

 

komentara (2)

  • Tanja
    Tanja

    Ja ne vidim Novi Sad kao opciju? sve je više onih koji najpre zovnu 'solis' i u Novom Sadu traže stan pa putuju do Bg, da li ste znali i to?

  • Lelica
    Lelica

    Ceo život provela sam na levoj obali Dunava, i ništa mi falilo nije. Ali, da mogu da biram, izabrala bih Profesorsku koloniju na Paliluli, ili eventualno Hadžipopovac, koji je odmah pored. Nekako mi se baš sviđa taj deo grada, lepa arhitektura, blizu centra, svuda bih mogla da idem pešice, ima sve što mi treba... baš onako, po meri čoveka.

Dodajte komentar