NAJBOLJI PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA U 2022

NAJBOLJI PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA U 2022

 

U poslednje vreme sve više je agenasa koji prete da ugroze naše zdravlje, posebno kada je u pitanju respiratorni sistem. Suočeni smo sa sve većom osetljivošću na alergene, sve je intenzivnije zagađenje vazduha usled lošeg kvaliteta goriva a o izduvnim gasovima da ne govorimo. Sreća je što se budi svest o svemu tome i sve više ljudi traga za rešenjem. U vezi sa tim, sve češće se postavlja pitanje - KOJI JE NAJBOLJI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA?!

Cena kao što znate nije uvek merilo kvaliteta, ali isto tako kada ne znamo šta je najbolje držimo se devize – KUPI NAJSKUPLJE! Ovo nije zlatno pravilo, jer cena u mnogome zavisi od distributera, a poznato je da ima onih koji dobro „zacepe cenu“ baš zato da bi privukli klijentelu sa „dubljim džepom“. Zato je pre svake kupovine najvažnije postaviti sebi pitanje:“ Zašto je MENI potreban ovaj proizvod i da li mi je uopšte potreban i koji su benefiti koje ću imati kupovinom ovog proizvoda?“

Kada su prečišćivači vazduha u pitanju ponuda na tržištu je ogromna, raspon cena veliki, kvalitet je veoma varijabilan kao i performanse samog prečišćivača.

HEPA filteri vazduha su za mnoge  najefikasniji tip filtera vazduha i najzastupljeniji su u većini prećišćivača. Napravljeni su od staklenih vlakana (fiberglass) i ovi filteri imaju 99.97% stepen efikasnosti za uklanjanje i najmanjih čestica veličine 0.3 mikrona, a prvi put su proizvedeni tokom II svetskog rata u  cilju uklanjanja radioaktivnih kontaminata koji su korišćeni za izradu atomskih bombi. HEPA filteri vazduha smatraju se jednim od najefikasnijih tipova filtera vazduha koji su trenutno dostupni. Obično su napravljeni od staklenih vlakana (fiberglass) i ovi filteri imaju 99.97% stepen efikasnosti za uklanjanje i najmanjih čestica veličine 0.3 mikrona. Prednosti ovih filtera su jer mogu ukloniti prašinu, grinje, perut, polen, buđ, neke bakterije i ostale glavne alergene u zatvorenim prostorijama i zahvaljujući svom elektrostatičkom naboju neće otpuštati nazad u vazduh čestice koje su već „zarobljene“. Mana ovih filtera je što nisu baš najbolji upijači mirisa, isparljivih organskih i hemijskih jedinjenja, dima, virusa i mikroba manjih od 0,01 mikrona.

FILTERI NA BAZI AKTIVNOG UGLJA - proizvedeni su od drveta, uglja ili ljuski kokosa i sadrže milione malih pora između atoma ugljenika koji mogu da „zarobe“ hemijska zagušljiva isparenja, gasove i mirise koji mogu proći kroz druge filtere zahvaljujući velikoj površini granula ugljenika.Ovo je ujedno i njihova najveća prednost. Mana mu je što ne uklanja efikasno prašinu i ostale alergene a isto važi i za bakterije i viruse. Onog momenta kada se pore popune zagađivačima filter gubi efikasnost i MORA biti zamenjen.

FOTOKATALITIČKI FILTER - spada u najsavremeniju i najefikasniju generaciju filtera za prečišćavanje vazduha. Ova tehnologija u potpunosti uništava i razgrađuje zagađivače.Proces fotokatalize funkcioniše tako što titanijum dioksid biva obasjan UV svetlošću, što dovodi do oslobađanja elektrona na njegovoj površinini koji reaguju sa molekulima vode (H2O) u vazduhu razbijajući ih na hidroksilne jone koji su visoko reaktivni radikali. Ovi radikali onda napadaju veće organske molekule (razni zagađivači, bakterije, virusi) razlažući ih na bezopasne supstance kao što su voda i CO2 /ugljendioksid/. Prednosti fotokatalitičkih prečišćivača su što pored toga što upija neprijatne mirise, apsorbuje krupne čestice polena, prašine, čađi, dlaku i druge alergene, može eliminisati i bakterije poput E.coli, Proteusa, Hlamidije, Streptokoka, gljivice, ali i mnogo sitnije mikrobe poput virusa.

Dakle ukoliko se odlučite za prečišživač sa HEPA filterom, gledajte da bude dopunjen sa filterom na bazi aktivnog uglja i jonizatorom kakav je npr. HEPA prečišćivač vazduha Ambilife.

Ako vam to deluje previše komplikovano opredelite se za jednostavniji ali ništa manje efikasan model fotokatalitičkog prečišćivača. Fotokataliza se pokazala ekstremno sposobnom da uništi čestice i zagađivače tako efikasno da se postavlja pitanje da li je ova tehnologija ustvari tehnologija budućnosti kada je u pitanju zagađenje vazduha. Fotokatalitičko prečišćavanje vazduha definitivno u budućnosti može postati opšte prihvaćeno kao najbolji metod prečišćavanja vazduha.

U svakom slučaju najvažnije je da uvek imate izbor i da odaberete ono što najviše odgovara vašim potrebama i vašoj dubini džepa!

komentara (1)

Dodajte komentar