Nauka iza vakumiranja hrane

Nauka iza vakumiranja hrane

 

Prisustvo kiseonika igra ključnu ulogu u procesima koji dovode do kvarenja hrane. Oksidacija, proces u kojem molekule hrane reaguju s kiseonikom, ima niz negativnih uticaja na hranu, uzrokujući promene u boji, ukusu, teksturi i nutritivnim svojstvima.

 

 

Na koje načine kiseonik kvari hranu

 

Oksidacija masti: Kiseonik može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina u mastima, stvarajući tzv. slobodne radikale. Ovaj proces dovodi do stvaranja nepoželjnih spojeva poput peroksida, koji mijenjaju ukus i miris hrane, čineći je žutljivom i masnom.

 

 

Promene u boji: Oksidacija takođe utiče na pigmente prisutne u hrani, posebno antocijane (boje u crvenom, ljubičastom voću) i hlorofile (zeleno povrće). Boje postaju manje živahne i intenzivne, što smanjuje atraktivnost hrane.

 

 

Gubitak hranjivih materija: Kiseonik može uzrokovati gubitak hranjivih mterija, uključujući vitamine i antioksidante. Antioksidanti, koji inače štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, gube svoju učinkovitost kada dođe do oksidacije.

 

 

Promjene u teksturi: Oksidacija utiče na proteine u hrani, menjajući njihovu strukturu i teksturu. Na primer, meso može postati smežurano i izgubiti sočnost zbog oksidacije proteina.

 

 

Povećanje rasta mikroorganizama: Kiseonik je esencijalan za rast mnogih mikroorganizama koji doprinose kvarenju hrane, uključujući bakterije i buđi. U prisutnosti kiseonika, mikroorganizmi se brže razmnožavaju, što dovodi do skraćenja veka trajanja hrane.

 


 

Fermentacija: Uz oksidaciju, kiseonik podstiče  i fermentaciju, proces u kojem mikroorganizmi razgrađuju šećere i ostale sastojke hrane. Ovaj proces može proizvesti neželjene arome i promeniti teksturu hrane.

 

 

Kako vakumiranje hrane pomaže

 

Vakuumiranje hrane uklanja kiseonik iz ambalaže, sprečavajući i usporavajući ove štetne procese. Time se ne samo produžuje rok trajanja hrane već i čuva njena svežina, ukus i nutritivna vrednost, čineći je privlačnijom za konzumaciju. Smanjuje se otpad hrane i održava se kvalitet prehrambenih proizvoda. 

 

Vakuumiranje hrane je postupak koji uklanja prisutni vazduh iz ambalaže hrane kako bi se stvorio vakuumski prostor. Ovaj proces ima nekoliko ključnih prednosti koje produžavaju trajnost hrane, čineći je manje podložnom kvarenju. Evo nekoliko razloga zašto vakumirana hrana traje duže:

  • Odsustvo kiseonika: Vakuumiranje uklanja vazduh iz ambalaže, uključujući kiseonik. Kiseonik, kako smo već gore pomenuli,  je ključni faktor koji uzrokuje oksidaciju hrane. Oksidacija je hemijski proces koji doprinosi propadanju hrane, menajujući boju, ukus i teksturu. Bez prisutnosti kiseonika, hrana je manje podložna oksidaciji, čime se produžava njen rok trajanja.

 

 

  • Smanjenje rasta mikroorganizama: Vakuumiranje smanjuje dostupnost vazduha za mikroorganizme koji uzrokuju kvarenje hrane. Bez prisutnosti vazduha, mnogi aerobni organizmi ne mogu preživeti i razmnožavati se. To uključuje bakterije, buđi i kvasce koji doprinose bržem propadanju hrane.

 

 

  • Održavanje svežine: Uklanjanje vazduha iz ambalaže sprečava gubitak vlage i sprečava isparavanje nestalnih  spojeva odgovornih za okus i miris hrane. Time se čuva svežina hrane, čineći je ukusnijom i atraktivnijom za duže vrieme.

  • Smanjenje oksidacije masti: Vakuumiranje pomaže u očuvanju kvaliteta masti u hrani. Kisik može uzrokovati oksidaciju masti, što dovodi do pojave neugodnih mirisa i ukusa. Bez prisutnosti kiseonika, masnoće ostaju stabilnije, čime se poboljšava ukupan kvalitet hrane.

  • Inhibicija enzimskih reakcija: Vakuumiranje smanjuje enzimske reakcije u hrani. Enzimi su biokatalizatori koji ubrzavaju hemijske reakcije u hrani, što može dovesti do njenog propadanja. Vakuumiranje smanjuje aktivnost enzima, čime se produžava vek trajanja hrane.

 

 

 Vakuumiranje hrane je  efikasna metoda za produžavanje trajanja hrane putem smanjenja prisutnosti kiseonika, inhibicije mikroorganizama, očuvanja svežine i smanjenja oksidacije. Ovaj postupak čuva nutritivnu vriednost, ukus i teksturu hrane, čime se smanjuje količina otpada i omogućuje korisnicima duže uživanje u visokokvalitetnim namirnicama.

Vakuumiranje hrane ima za cilj uklanjanje što veće količine vazduha iz ambalaže kako bi se stvorio vakuum, potpuno uklanjanje svih molekula vazduha nije praktično izvodljivo. Vakuumiranje koristi posebne vakuumirne aparate ili mašine koje smanjuju pritisak u ambalaži na nivo niži od atmosferskog pritiska.

 

 

Proces vakuumiranja se odvija u nekoliko koraka:

  • Usisavanje vazduha: Vakuumski uređaj usisava vazduha iz ambalaže, stvarajući smanjeni pritisak unutar ambalaže.
  • Zatvaranje ambalaže: Nakon što se odstrani određena količina vazduha, ambalaža se hermetički zatvara kako bi se sprečilo ponovno ulaženje vazduha.
  • Zadržavanje vakuma: Ambalaža zadržava smanjeni pritisak, stvarajući vakuum oko hrane.

 

 

Iako se većina vazduha uklanja tokom ovog procesa, potpuno uklanjanje svih molekula vazduha nije moguće zbog tehničkih ograničenja. Neke male količine vazduha i dalje ostaju u hrani i oko nje. Međutim, smanjenje pritiska i uklanjanje većine vazduha ima značajan učinak na trajnost hrane.

 

 

Vakuumiranje hrane također ima koristi u sprečavanju pojave promrzlina  na smrznutoj hrani, jer niski pritisak smanjuje temperaturu na kojoj se voda zamrzava. Ovaj postupak takođe doprinosi smanjenju otpada hrane i omogućuje duže skladištenje namirnica u kući ili industriji hrane.

 

 

Ukoliko želite kvalitetan i dugotrajan aparat za vakumiranje koji će se koristiti decenijama, odaberite švajcarski brend Solis, koji preko 100 godina na tržište plasira male kućne aparate. Spoj švajcarske prezicnosti i kvaliteta sa modernim dizajnom dolazi u Solis aparatima za domaćinstvo. Na sajtu www.prostozdravo.com možete naći još aparata za domaćinstvo brenda Solis.

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

komentara (0)

    Dodajte komentar