Ne znate kakav kućni espreso aparat da kupite? Pogledajte koji su najbolji na našem tržištu

Ne znate kakav kućni espreso aparat da kupite? Pogledajte koji su najbolji na našem tržištu

 

U današnjem društvu sve je više odnih kojima ne prija da piju običnu, domaću kafu, već se odlučuju da je zamene nekom drugom vrstom kafe. Bilo da su u pitanju espreso ili kapućino, oni pravi su se do skora mogli popiti isključivo u kafićima. Postoje i neke jeftinije zamene, kao što su kafe u kesicama, ali one nemaju onaj pun ukus koji ima sveže kuvana kafa sa aparata. Srećom, kućni espreso aparati su sve dostupniji i mogu da se nabave po relativno povoljnim cenama, pa se u omiljenom napitku može uživati i kod kuće.

Kada se pojedinac odluči da kupi kućni espreso aparat često biva zbunjen zbog širokog izbora u radnji i tada postavlja logično pitanje da li je cena jedini znak kvaliteta i na šta sve treba da obrati pažnju prilikom kupovine. Mi ćemo u ovom tekstu pokušati da navedemo sve ono što se smatra dobrim karakteristikama aparata za kafu za kućnu upotrebu.

 

Kućni espreso aparat mora da ima opciju samočišćenja

 

Čišćenje aparata je verovatno poslednja stvar na koju prosečan pojedinac pomisli kada kupuje kućni espreso aparat. Međutim, za dobru kafu je neophodno da se ceo sistem pročisti pre i posle spremanja ovog napitka. Zbog toga su najbolji oni aparati kod kojih se čitav ovaj proces odvija automatski, prilikom uključivanja i isključivanja, kada voda iz bojlera prolazi kroz cevi i otklanja svu zaostalu kafu. Treba da imate na umu da kafa ne voli kamenac i da aparat, pored redovnog čišćenja, treba redovno da se održava i sredstvom protiv kamenca koje ubacite u rezervoar i tada pokrenete opciju čišćenja.

 

Proverite koliko bojlera ima aparat

 

Ako želite da odaberete najbolji kućni espreso aparat, uvek birajte onaj sa dva bojlera. Za najbolju kafu je potrebno da temperatura pare koja prolazi kroz mleveno zrno bude uvek konstantna, ali ne preko 95 stepeni Celzijusovih. Kako skoro svi aparati imaju opciju uparavanja mleka, logično je da ćete prilikom pripreme više šoljica kafe u isto vreme i uparavati mleko. To znači da temperatura vode za kuvanje kafe neće moći da bude konstanta i može se desiti da se na kraju dobije napitak lošijeg kvaliteta.

 

Što jači pritisak to bolje

 

Kućni espreso aparat za koji se može garantovati da sprema najukusniju kafu je onaj koji pod što većim pritiskom „gura“ vodenu paru kroz kafu. Na taj način se dobija ona kremasta pena na vrhu. Tako da, kada birate aparat, odaberite onaj sa što više bari, kako biste bili sigurni da ćete uživati u punom ukusu napitka.

 

Mlevenje posebno ili u aparatu?

 

Ako odaberete automatski kućni espreso aparat velika je verovatnoća da će imati opciju mlevenja kafe. To znači da ćete zrna kafe staviti u spremnik i da ćete kafu kuvati „na klik“, bez mnogo posla oko mlevenja u posebnom aparatu i sabijanja kafe.

Ovo je definitivno jednostavnija opcija, ali mnogi baristi tvrde da nije dobro da zrna kafe dugo stoje u aparatu, izložena toploti bojlera, jer tako gube aromu. Zbog toga, ako želite da uštedite vreme, odaberite automatski aparat, a ako baš insistirate na savršenoj šoljici kafe, odaberite manuelni. Jeste da će Vam biti potrebno više vremena za pripremu kafe, ali ćete makar uživati.

Slika: pexels.com

komentara (0)

    Dodajte komentar