Nehirurška korekcija nosa korekcija nosa bez operacije

Nehirurška korekcija nosa korekcija nosa bez operacije

 

RAZGOVOR SA POVODOM: Nehirurška korekcija nosa (korekcija nosa bez operacije) i nehirurške korekcije delova lica sa najnovijim nano i bio-tech materijalima.


Dr Branko Trklja je srpski HI-TECH DOKTOR i Estetski hirurg koji u svojoj praksi ultimativno koristi najnovija dostignuća nano i biotehnologije i velike prednosti koje donose u Estetsku hirurgiju!

“Ono što nam je do pre samo desetak godina izgledalo kao daleka naučna fantastika, odjednom ulazi u naše živote”, kaže dr Branko Trklja, maksilofacijalni, estetski i radiotalasni hirurg - vodeći ESTETSKI HIRURG u regionu u oblasti - neinvazivnog, neoperativnog i bezožiljnog preoblikovanja lica i tela.


Kako ste došli na ideju da je nos i druge delove lica moguće preoblikovati bez hirurške operacije?


21. vek doneo je fascinantan napredak novih tehnologija koje su promenile svet i koje ga svakog dana menjaju. Danas čovek nije samo svedok, nego je na različite načine i nosilac tih promena. Budućnost se ne čeka, ona se izmišlja, ona se stvara. Ono što nam je do pre samo desetak godina izgledalo kao naučna fantastika, odjednom ulazi u naše živote. To eksponencijalno ubrzanje razvoja novih tehnologija posledica je činjenice da se različite tehnologije međusobno ukrštaju, intereaguju i tako rađaju nove i kompleksnije - kumulativnim sadejstvom znanja iz različitih oblasti.

Te najnovije - bio i nanotehnologije ušle su i u svet medicine i počele da ga revolucionarno menjaju, donoseći nove principe i mogućnosti, nove materijale i nove tehnike koji prate - čudesne osobine koje nam donose ti ultramoderni Hi-Tech materijali. Kada su nam pre nekoliko godina u Ženevi predstavili novu generaciju NASHA, gustih dugotrajnih hijalurona i nove mogućnosti u preoblikovanju jagodica, kao doktor s iskustvom u zbrinjavanju ratnih povreda na VMA pomislio sam da bi se time mogao preoblikovati nos, kao i ostale koštane strukture lica.

Ono što je do pre desetak godina bila fantazija - da preoblikujete strukture lica bez velikih hirurških zahvata u opštoj anesteziji, danas je postalo stvarnost koja nas opominje koliko se svet brzo menja i koliko je važno pratiti te promene i taj napredak ukoliko imate ambiciju da radite - vrhunsku Estetsku hirurgiju.


Koje korekcije lica se mogu uraditi sa najnovijim Hi-Tech materijalima i neoperativnim estetskim intervencijama?


Korekcije lica estetskim intervencijama mogu ići u 2 osnovna pravca, i to u pravcu - unapređenja izgleda lica, harmonizacije struktura lica ili uklanjanja određenih nesavršenosti, kao i u pravcu - podmlađivanja, ili kako se to popularno naziva anti-aginga, ali bez radikalnih hirurških zahvata, sa sofisticiranim tehnikama, instrumentima i materijalima.

Pa se na takav način mogu preoblikovati i remodelirati

 • nos,
 • te cela donja vilica,
 • čelo,
 • koštane ivice očne duplje,
 • oblik glave i
 • potiljačne, temene kosti,
 • popuniti slepoočna regija,

 

a podmladiti, osvežiti i zategnuti

 • koža i
 • potkožna tkiva lica, vrata i dekoltea,

 

što ja nazivam FEJSLIFTINGOM 21. VEKA, jer se izvodi bez opsežnih hirurških operacija.


Kao inovator u Estetskoj hirurgiji, osmislili ste novu tehniku i uveli i neke nove instrumente za ovakve esteske intervencije?


Preoblikovanje i remodeliranje jagodica, viličnih kostiju i nosa radim na potpuno originalan način - uzimajući kao reference i primarni etalon koštanu anatomsku strukturu određene regije lica, ali i anatomske strukture mekih tkiva koje se nalaze iznad njih (što je od važnosti za prirodan izgled nakon intervencije), te osobine najnovijih materijala, kao i tehniku koju koriste - vajari pri oblikovanju skulptura u mekim materijalima. Ovakav, u suštini kreativan, moglo bi se reći umetnički pristup omogućavaju nam - nove tehnologije.

Moderna Estetska hirurgija i jeste skladan spoj - medicinskog znanja i iskustva sa umetnošću i novim tehnologijama! Tako se posle aplikacije NASHA hijalurona, nos sa specijalnim instrumentom preoblikuje do idealnog oblika, koji je jedinstven za svakog pacijenta. Isto to se učini i prilikom uvećanja i preoblikovanja jagodica ili brade i cele donje vilice.


Na koji način radite - nehirurške korekcije nosa, koja je uz korekciju jagodica - najčešća intervencija preoblikovanja struktura lica?


Takve intervencije radim na potpuno inovativan i originalan način, jer - kompletnu korekciju i preoblikovanje nosa, pored mene, radi samo još nekoliko doktora u Evropi i u SAD - koji imaju drugačiju tehniku. Imao sam priliku da na kongresima u inostranstvu vidim radove tih doktora i sa razlogom smatram da je moja tehnika - superiorna, jer u tom pravcu govore konkretni rezultati i oko 200 veoma zadovoljnih pacijenata kojima sam uradio korekciju nosa - ovom originalnom nehirurškom tehnikom. Intervencija se izvodi specijalnim iglama, a samo oblikovanje “novog nosa” sa instrumentom koji podseća na vajarski instrument za oblikovanje skulptura u mekom materijalu.

Osim hirurško-medicinskog znanja i poznavanja osobina novih materijala, imperativan je određeni umetnički talenat neophodan za lepo i skladno “vajanje” novog izgleda nosa, harmoničnog s ostalim dimenzijama i strukturama lica, poštujući pri tome limite koje određuje od prirode zadato stanje. Taj umetnički osećaj vam daje ideju kako preoblikovati nos i kako izvući vizuelno-estetski maksimum. U mnogim slučajevima nepravilan nos se sa ovakvom intervencijom može dovesti u gotovo - idealne mere.

Pre intervencije uradi se precizno planiranje, meri se nos i druge relevantne strukture na licu, obeležavaju kritične tačke i definišu nove linije nosa, bliske idealnim merama. Ova intervencija je od velike pomoći i pacijentima koji su imali - klasičnu hiruršku operaciju nosa u opštoj anesteziji, a koja nije donela zadovoljavajuće rezultate iz nekog od mnogih mogućih uzroka koji se u određenom procentu javljuju kod ovog zahtevnog i agresivnog hirurškog zahvata.


Danas se u Estetskoj hirurgiji koriste različiti materijali različitih proizvođača i različitog kvaliteta. Koje materijale vi koristite?


Za ovakve intervencije koristim nano i bio-tech materijale najnovije generacije. Ovi SMARTH proizvodi su dostignuća novih tehnologija, dizajnirani tako da imaju čudesne osobine, a dolaze nam iz zemalja koje inače prednjače u razvoju novih tehnologija. Ti materijali jesu skupi, ali su zaista vrhunskog kvaliteta i što je najvažnije - apsolutno bezbedni. Učestalost nekih neželjenih reakcija je izuzetno retka, meri se promilima, a pružaju nam mogućnost da kao - renesansni majstori stvaramo - novu lepotu!


Da li su neophodne određene pripreme za ovakve Hi-Tech intervencije i koliko traju?


Sve intervencije o kojima govorimo rade se u lokalnoj anesteziji, dakle nije neophodna neka posebna priprema pacijenta. Pre intervencije se detaljno analiziraju strukture lica, a ako su u pitanju nos, jagodice ili donja vilica, onda se uradi detaljan pregled i premeravanje - koliko je odstupanje dimenzija struktura lica od tkz. Zlatnog preseka (Kanon idealne lepote u umetnosti) radi orijentacije u kom pravcu treba učiniti korekcije. Zatim se da lokalna anestezija i uradi hirurška priprema radnog polja, u smislu obezbeđenja aseptičkih i antiseptičkih uslova i obeležavanja linija i tačaka gde će se aplikovati Hi-Tech filer.

Cela intervencija traje obično oko 30 do 40 minuta kada se radi korekcija nosa ili oko 1h kada se radi korekcija donje vilice i drugih struktura na licu i poglavini, nakon čega pacijent može da nastavi svoje uobičajene aktivnosti.

Želim da napomenem da nema ograničenja u starosnoj dobi, naime intervencija se može raditi pacijentima od 18-te godine starosti pa sve do poznih godina života. Najstariji pacijent kome smo na ovaj način radili preoblikovanje nosa imao je 75 godina.


Koliko je trajan efekat ovakve korekcije nosa i koliko finansijski zahtevan?


Novi izgled nosa dobijen ovom intervencijom, traje oko TRI godine. Naime, toliko dugo se ovaj ultragusti nanohijaluron vrhunskog kvaliteta zadržava na mestu aplikacije. Nakon toga se intervencija može ponoviti. Činjenica je da se jedan manji deo aplikovanog hijalurona ravnomerno veže za tkivo, tako da se prilikom sledeće intervencije dodaje manje materijala na kritična mesta. Intervencija je kratka, radi se u lokalnoj anesteziji specijalmim iglama i zato je bez ožiljka, bez dugotrajnog oporavka, bez krvarenja i potencijalnih infekcija.

Rezultat je trenutno vidljiv i pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Cena ove intervencije kreće od 290 do 390 evra u proseku, što zavisi od toga šta je sve potrebno uraditi na nosu i koliko je komplikovana intervencija. Finansijske mogućnosti obično nisu taj ograničavajući faktor, jer je niz ovakvih estetskih intervencija dostupan većini potencijalnih pacijenata. Češće se odluka bazira na tome da li je nekom potrebno ili ne.

Doktor Branko Trklja, direktor Nano Klinike BRANT u Beogradu, maksilofacijalnu hirurgiju specijalizirao je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u vreme ratnih dejstava na prostorima bivše SFRJ, da bi dalje stručno usavršavanje nastavio na nekim od - najprestižnijih centara za razvoj novih tehnologija i njihovu primenu u medicine i to u Švajcarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Studijski boravci u Evropskom centru za mikro i nanotehnologiju - MINATEC u Grenoblu, Nanonaučnom centru Univerziteta Kembridž u Kembridžu kao i Centru za biomedicinu i nanomaterijale Državnog univerziteta Lomonosov u Moskvi, rezultirali su saradnjom s ovim institucijama, te je Nano Klinika BRANT - prva poliklinika za Estetsku hirurgiju na Jugoistoku Evrope koja u svojoj praksi primenjuje najnovija dostignuća nano i biotehnologije. Budući da je u praksu uveo niz novih i originalnih metoda koje su spoj najnovijih tehnologija, stručnosti i kreativnosti, dr Branko Trklja slovi za vodećeg Estetskog hirurga u regionu - u domenu neopertivnog, neinvazivnog, bezožiljnog preoblikovanja lica i tela.

 

komentara (4)

 • Srecko
  Srecko

  Cim stane ovaj virus COVID-19 dacu novac zeni da sredi nos na nano klinici Brant.

 • Nadja
  Nadja

  Wow, nisam znala da moze bez operacije....sjajno! Inace se plasim operacija i bola, ali ako je ovo toliko jednostavno onda bih se i odlucila na korekciju...

 • krivi nos
  krivi nos

  Korekcije nosa vrlo često nemaju samo estetski momenat nego rešavaju i devijacije koje otežavaju disanje. Nepravilni dišni putevi u nosu su mesta gde se naseljavaju razni patogeni mikroorganizmi i kod takvih ljudi se javljaju hronične bolesti. Neoperativni neinvazivni metodi korekcija nosa su budućnost i država sa svoje strane treba da participira kako bi ih učinila prihvatljivim i za šire narodne mase.

 • Crvenkapica
  Crvenkapica

  Zanimljivo i neinvazivno. Ima dosta ljudi koji su zbog raznih povreda zauvek ostali krivih noseva, baš zato što nisu hteli da idu "pod nož". Ovo izgleda dobro, a nema komplikacija kao pri klasičnoj operaciji. Imam prijateljicu kojoj bi dobro došlo. Proslediću joj članak. Hvala )

Dodajte komentar