Nekretnine u Novom Sadu mali vremeplov

Nekretnine u Novom Sadu mali vremeplov

 

Na sadašnjem prostoru Novog Sada, prva naselja su nastala u vreme kamenog doba oko 4500-te godine pre Nove ere, a izgrađena su na današnjem prostoru Klise, Slane bare, kao i na današnjoj lokaciji naselja Detelinara i Stari grad.

Racka Varoš nastaje kao prvo naselje na levoj obali Dunava 1694. godine, a čuvari granice Habsburškog carstva, izgradili su i prvih 215 kuća. Novi Sad već dugi niz godina još čuva arhitekturu nastalu za vreme Marije Terezije.


Prva naselja na teritoriji sadašnjeg Novog Sada nastala su još pre 4500 godina pre Nove ere u kamenom dobu!


Kao organ centralnog ministarstva građevine, godine 1919-te osniva se „Građevinska direkcija“ i od tada započinje aktivna urbanizacija Novog Sada. Inteziviranjem izgradnje, počinje gradnja novih reprezentativnih objekata koji i danas krase Novi Sad i čuvaju njegovu istoriju.

Hramovi, javni objekti kao i stambene zgrade do kraja 19. veka, najčešće su građeni u eklektičkoj mešavini raznih neostilova. Grad se počevši od 1922. godine počeo širiti ka istoku, zapada i severu. Poznato je da su u to vreme izgrađena ova naselja: Klisa, Telep, Vidovdansko naselje i Ivandanjsko naselje (sadašnja Detelinara).

Godine 1919. u Novom Sadu se osniva Građevinska direkcija!

Dunavska ulica u Novom Sadu poznata je kao jedna od najstarijih, a sadašnji izgled poprima krajem 18. veka. U to vreme započela je izgradnja kuća od čvrstog materijala, a možemo reći da jedna od najstarijih ulica Novog Sada i danas odiše arhitekturom onog vremena.

Prva kuća na sprat „Kod Belog Lava“ koja je građena u Novom Sadu, izgrađena je 1720. godine na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice. U prolazu ove kuće i danas možete videti bunar za vodu, koji su nekada koristili ukućani.

Kuća „Kod Belog Lava“ prva je spratna kuća koja je izgrađena u Novom Sadu!

1933. godine izgrađen je i prvi blok stambenih zgrada u Novom Sadu pod nazivom „Mali Liman“. U ondašnje vreme najveći problem grada, bio je nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže. Stari grad i Podbara (nekadašnji Almaški kraj), najstarija su naselja Novog Sada, a polovinom 19. veka formiraju se još i naselja Salajka, Grbavica i Rotkvarija.

Planskom izgradnjom polovinom 20. Veka, grade se naselja: Adamovićevo naselje, Banatić, Sajmište, Telep, Liman 1, Detelinara, Stari Šangaj, Mali Beograd, Slana Bara i Vidovdansko naselje. U novijem vreme Novi Sad dobija i ova naselja: Satelit, Liman 1, 2, 3, Avijatičarsko Naselje i Nova Detelinara.


Prvi blok zgrada u Novom Sadu pod nazivom „Mali Liman“ izgrađen je 1933. godine!


Prve moderne stambene zgrade u Novom Sadu, građene su na Detelinari, Limanima i Novom Naselju. Kasnije ova naselja dobijaju potpuno nove bulevare, koji su još bolje povezali sve delove Novog Sada.

Krajem 20. i početkom 21. veka, Novi Sad doživljava građevinski bum, jer se na Grbavici, Staroj Detelinari i Telepu počinje sa rušenjem starih kuća. Na mestu kuća počele su da niču nove stambene zgrade, tako da su ova naselja vremenom potpuno promenila svoj izgled.


Novi Sad krajem 20-tog i početkom 21-og veka doživljava pravi građevinski bum!


Arhitekturu Novog Sada promenile su poznate arhitekte poput Baumhorn Lipota koji je zaslužan za izgradnju Jevrejske opštine, Jevrejske škole i hrama. Poznati Lazar Dunđerski uglavnom je projektovao velelepne vile, kao višespratne stambene zgrade.

Najznačajnijim arhitektom Novog Sada modernog doba, smatra se Đorđe Tabaković. Tabaković je zaslužan za izgradnju Tanurdžićeve palate, zgrade Pozorišta mladih, hotela Park i još nekih objekata.

Za arhitekturu Novog Sada zaslužni su brojni poznati i priznati arhitekti!

U periodu između 1950-tih i 1970-tih, izgradnju stambenih objekata u Novom Sadu karakteriše arhitektura posleratnog modernizma. Do potpune urbanizacije dolazi rušenjem kuća u nekoliko naselja u Novom Sadu, tako da su ta naselja izgradnjom modernih stambenih zgrada, poprimila potpuno drugačiji izgled. Za najkvalitetnije naselje u gradu, smatra se Novo Naselje koje je građeno potpuno planski i skoro bez ikakvih grešaka.

Budućnost građevinarstva samim tim i tržišta nekretnina u Novom Sadu, ima svetlu budućnost. Ako imate želju da živite i radite u Novom Sadu, a potreban vam je novi dom, pozovite renomiranu agenciju „Solis Nekretnine“ iz Novog Sada, koja u svojoj ponudi ima veliki broj kvalitetnih nekretnina.

fotografije: Solis-nekretnine

komentara (0)

    Dodajte komentar