Novi načini da spremite ukusne specijalitete upotreba čajeva u kulinarstvu

Novi načini da spremite ukusne specijalitete upotreba čajeva u kulinarstvu

 

Čaj je jedna supermoćna namirnica! On je veoma zdrava hrana koja sadrži mnoge zdravstvene blagodeti i sastojke koji su izuzetno korisni za naše telo. Ali da li je konzumiranje čajeva na tradicionalan način – u vidu toplog napitka jedini način da iskoristimo njegove blagodeti?

Odgovor je NE!

Važno mesto u kulinarstvu zauzima upravo zeleni caj. Priprema jela sa čajevima može brzo da se nauči ukoliko poznajete osnovna pravila spremanja jela sa čajevima. U ovom tekstu, skrenućemo vam pažnju na par osnovnih principa i smernica, a možda vas upravo naši predlozi budu inspirisali da sami kreirate svoje recepte za vaša omiljena jela uz korišćenje nekih od naših čajeva


Poslastice uz dodatak zelenog čaja

Zeleni čaj se sjajno slaže sa slatkišima. Jako je dobra kombinacija u čokoladnim desertima, a lepo se slaže i sa vanil kremovima ili filovima, sjajno se kombinuje sa sladoledima, naročito voćnih ukusa.

Većina recepata za poslastice može da se obogati čajem. Recimo beli čaj koji ima blag i nežan ukus se sjajno slaže sa laganijim vanila kremovima, jer zbog svoje nežnosti ne maskira njihove ukuse već ih dopunjuje. Beli caj se može koristiti na dva načina u receptima- kao tečnost, umesto vode ili mleka ili kao začin – u vidu praha dobijenog mrvljenjem ili mlevenjem, ili direktnim posipanjem čaja iz kesice. Beli caj dodat na ovaj način postiže balans zdravlja u receptima, jer podiže njihovu hranljivu vrednost. Pored toga, mrvljeni beli caj se može dodavati u testo za keks ili palačinke, i na takav način dobiti nova verzija tradicionalnih palačinaka. 


Marinirajte čajem

Zeleni čaj ili pak crni čaj se mogu koristiti za mariniranje mesa. Zeleni čaj se najčešće koristi za dodatak marinadi za ribu ili pileće, odnosno ćureće meso. A crni čaj je dobar za marinadu za junetinu, teletinu ili svinjsko meso. Može se koristiti i za mariniranje divljači ili jagnjetine jer može ublažiti njihovu specifičnu aromu, koju prirodno poseduju. Mariniranjem mesa čajevima postiže se da ono bude ukusnije, da se brže spremi i da bude mekano i sočno. Crni ili zeleni čaj će, osim toga, smanjiti nivo masti i holesterola i olakšati varenje hrane, pa će ovako spremljena hrana delovati blagotvorno na vaše zdravlje. 
 

Zeleni čaj - priprema zdrave hrane

Kao što smo naveli na početku, čajevi se mogu koristiti pri spremanju gotovo svih jela, umesto vode. Ovo posebno važi za pripremu supa i čorbica koje se mogu kuvati sa dodatkom čaja umesto vode. Čaj koji se sprema za kuvanje čorbe treba da bude blaži nego onaj za piće, pa tako na pola litra vode dodati jednu do dve kesice čaja, a na litar do tri kesice čaja po želji. Zeleni ili beli čaj se mogu koristiti i za spremanje ovsene kaše, pa se tako ovsene pahuljice kuvaju u čaju, a ne vodi ili mleku. 


Smutiji sa čajem

Smuti je način konzumiranja hrane koji sve više i više postaje popularan, što zbog svoje lakoće pripreme, što zbog velikog broja kombinacija namirnica koje se mogu koristiti. Kada spremate smuti pokušajte dodati neki čaj u njega. Preporuka je beli čaj sa aromom pitaje ili zeleni sa zovom, citrusima i mentom

Smisao upotrebe čajeva u kuhinji jeste da se obogate i naglase ukusi namirnica, a jelo učini zdravim. Zato vam toplo preporučujemo da probate da koristite čajeve kada spremate hranu, naročito zeleni čaj. Priprema hrane sa čajevima može razbiti vašu rutinu u kuhinji, i obogatiti vaša jela mnogobrojnim lekovitim sastojcima. 
 

komentara (0)

    Dodajte komentar