Novi Zakon o fiskalizaciji

Novi Zakon o fiskalizaciji

 

Novi Zakon o fiskalizaciji predviđa promene nekih ustaljenih pravila i propisa kako bi se oni prilagodili tržišnim uslovima. Širi se opseg onih koji će morati da u svoje radnje uvedu fiskalni sistem naplate svojih usluga ili proizvoda. Najveću novinu predstavlja to da predmet fiskalizacije može biti i promet u maloprodajnom objektu nezavisno od toga da li je kupac fizičko ili pravno lice, kao i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja, odnosno automata. Jednu bitnu olakšicu predstavlja i činjenica da više neće biti potrebna izrada dnevnih i periodičnih izveštaja, kao ni preseka stanja.

Novine predviđene ovim zakonom primenjivaće se od 1. januara 2021. godine.


Šta je fiskalizacija?


Fiskalizacija je proces evidentiranja prometa robe i usluga u trgovini na malo uz pomoć fiskalnih uređaja, tj. fiskalnih kasa. Ovakva evidencija obavezna je u poslovanju sa fizičkim licima, osim u izuzetnim slučajevima koje predviđa zakon. Kada se promet ostvari, on se evidentira izdavanjem fiskalnog isečka.


Po čemu se razlikuje nova fiskalizacija?

Najveće novine u novom Zakonu o fiskalizaciji predstavljaju širenje opsega delatnosti koje potpadaju pod režim fiskalizacije, kao i širenje liste predmeta fiskalizacije. Nova fiskalizacija 2022, predviđa da će i avansi za izdavanje robe i usluga u budućnosti biti predmet fiskalizacije. Takođe će promet ostvaren unutar maloprodajnog objekta biti predmet fiskalizacije, nevezano za to da li je kupac pravno ili fizičko lice. Automati će takođe od početka primene novog zakona spadati pod predmet fiskalizacije.

Bitna novina jeste i jasno definisanje ko sve spada u obveznike fiskalizacije, ali i činjenica da se značajno proširio opseg ovih delatnosti. Frizeri, kozmetičari, kladionice, muzeji, studentski domovi samo su neki od onih koji će morati da u svoje poslovanje od sledeće godine uvedu i fiskalni uređaj.


Fiskalizacija
 

Novim Zakonom o fiskalizaciji menjaju se i određeni pojmovi, kao što su „fiskalna kasa“ i „fiskalni isečak“. Umesto njih, od sada će se koristiti pojmovi „elektronski fiskalni uređaj“ i „fiskalni račun“.

Prestaju da se primenjuju obrazac NI (nalog za ispravku), dnevni i periodični izveštaj, kao i presek stanja.


Koga sve obuhvata novi Zakon o fiskalizaciji, a ko je izuzet?


Novi Zakon o fiskalizaciji značajno proširuje opseg delatnosti koje potpadaju pod fiskalne obveznike. U osnovi predviđa da su svi preduzetnici i sva privredne društva obuhvaćeni, osim ako nisu posebno izuzeti. U praksi to znači da će i mnogi dosad paušalno oporezovani preduzetnici, poput frizera i kozmetičara, ali i neke državne institucije, kao što su muzeji i studentski domovi, morati da postanu fiskalni obveznici. Imajući u vidu prednosti online kupovine i njenu ekspanziju poslednjih nekoliko godina, ovaj zakon se odnosi i na trgovinu robom i uslugama na malo putem interneta, kao što su web-prodavnice, e-commerce sajtovi i dr.

Ipak, izuzeti od ovih novih pravila su advokati, taksisti, veterinarske stanice, bankarstvo i obrazovanje bez onih koji rade pod šifrom 85.5, što podrazumeva ostalo obrazovanje. To u prevodu znači da oni koji drže kurseve jezika, onlajn časove, umetničke školice i slično, od januara sledeće godine moraju izdavati fiskalne račune. Takođe su izuzete i javne poštanske usluge, kao i telekomunikacioni sektor.


Šta podrazumevaju nove promene?


U praksi ovo znači da će fiskalni obveznik morati da nabavi novi elektronski fiskalni uređaj, odnosno za one u sistemu PDV-a elektronski naplatni uređaj (ENU) ili da izvrši nadogradnju starog uređaja. Potom će morati i da ga registruje kod Poreske uprave. Nakon registracije, obveznik dobija bezbednosni element, čime je uspešno povezao fiskalni uređaj sa bazom podataka Poreske uprave.


Fiskalizacija 3
 

Osnovna premisa novog sistema je da Poreska uprava ima uvid u izdavanje fiskalnih računa i promet na malo u realnom vremenu. Zbog toga će biti neophodna i stalna internet konekcija. Međutim, ako se i dogodi da internet nestane, bezbednosni element čuva podatke o svim izdatim računima i odmah po ponovnom uspostavljanju internet konekcije, te podatke prosleđuje Poreskoj upravi. Novi Zakon o fiskalizaciji baš zato i predviđa da se računi izdaju u realnom vremenu i skladište na serveru PU, što znači da je moguće odmah proveriti ispravnost fiskalnog računa skeniranjem QR koda na njemu ili putem SMS-a.

Republika Srbija procenila je trošak uvođenja novih fiskalnih uređaja na oko 300 do 400 evra, dok će nadgradnja već postojećih koštati oko 230 evra. Država se obavezala da će većinski ona snositi troškove ovog procesa i to najverovatnije direktnim subvencijama.

Do početka primene ovog zakona ostalo je još pola godine, te na vreme započnite pripreme. Država se obavezala da će ovaj period iskoristiti za donošenje podzakonskih akata kako bi se do kraja godine izvršilo usklađivanje poslovanja sa novim Zakonom o fiskalizaciji.

 

komentara (1)

  • Mešetar
    Mešetar

    A šta je sa kriptovalutama, i za tu oblast su doneli neki zakon https://www.reddit.com/r/kriptovaluteonline/comments/p2wx40/zakon_o_kriptovalutama_u_srbiji_%C5%A1ta_donosi_nova/. Da li se on dopunjuje sa ovim zakonom? Ili postoje kao i obično, rupe korz koje može i slon da se provuče

Dodajte komentar